Trafo Bakımı Nasıl Yapılır?

tahir18

Üye
Katılım
11 Şub 2007
Mesajlar
162
Puanları
1
Yaş
39
selam.trafo bakımı nasıl yapılacağına nasıl emniyetinin alınacağına dair bilgisi olan varsa lütfen paylaşabilir mi? bu konuyla ilgili resim ya da videoya sahip olan var mı.saygılar.
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
trafo bakımı deneyım ve bilgi işidir bu konuda yetkili bir firma ile görüşmenizi tavsiye ederim ...
 
Trafo bakımını mühendisler yapar mühendismisiniz bilmiyorum ama büyük güçlü işletmelerde zaten trafo olduğu için mühendis bulundurmak zorunluluğu var bildiğim kadarıyla mühendisiniz yoksa para karşılığı bunu üstlenecek mühendisler vardır.
 
Sorunuz eksik olduğundan cevap vermekte haliyle güçleşiyor.Tam anlamıyla trafo bakımı uzman ekip tarafından yapılmakta.Bu konuda kendinizi eksik görüyorsanız;sadece gözle kontrol ve düzenli trafo temizliği daha uygun olacaktır.Aşağıda hazırlanmış olan trafo kontrolünü incelemenizi tavsiye ederim.Küçük hatırlatma olarak trafonun enerjisini kestikten sonra mutlaka trafonun her girişlerini toprakla irtibatlandırınız.( ÖNCE EMNİYET )




1) Yag kaçağı olup olmadığı kontrol edilmelidir;
* Trafo üzerindeki civatalarda gevşeme olabilir, bu durumda contalardan yağ sızabilir.Baglantı elemanlarını kontrol ediniz.Busingleri tutan civatalara fazla kuvvet uygulamayin, busingler çatlayabilir.

2) Yağ genleşme deposundaki yağ seviyesini kontrol ediniz Depo yan yüzünde bulunan yağ seviye göstergesinde 20 °C seviyesi işaretlenmistir Ortam sıcaklığına bağlı olarak yağ seviyesi işaretin biraz üstünde ve altında olabilir Yağ seviyesi normalden düşük ise deponun üzerindeki kapağı açarak transformatörün etiketinde belirtilen cinste rutubeti alınmıs trafo yağı ilave ediniz ilave edilecek yağ kullanımdan önce test edilmelidir Depoya normalden fazla yağ koymayınız Aksi takdirde çalışma esnasında transformatör yağı ısınacaktır Genleşen yağ depodan çıkabilir

3) Transformatörde hava kurutucusu (slicagel kabı) bulunmuyor ise yağ genleşme deposu kapağının içinde bulunan contayı çıkarınız Aksi takdirde transformatör hava alamayacağı için zamanla tankta deformasyon olabilir, transformatörünüz hasar görebilir Kapak içinden çıkan contayı ortasından delerek transformatör üzerinde uygun bir yerde muhafaza ediniz Transformatörün herhangi bir sebep ile taşınması durumunda contayı tekrar kapak içine takarak taşınma sırasındaki sarsıntılardan dolayı yağ genleşme deposundaki yağın dışarıya çıkmasını önleyecektir Transformatör kullanılmadığında; kapak contasının takılması gerekir.

4) Busingleri kontrol ediniz Kırık veya çatlak olabilir.

5) Ark boynuzlarının aralıklarını kontrol ediniz, bozulmuşsa aralıkları uçları birbirine bakacak sekilde ayarlanır.

6) Transformatör uzun süre çalışmamışsa yağı nemlenmiş olabilir Yağ numunesini test ettiriniz

7 ) Transformatör kapalı ortamda çalişacak ise tabanda ve yukarıda hava giriş ve çıkışını sağlayacak uygun boyutlarda açıklıklar bulunması ve havalandırılmasını gerekir.

8) Transformatör boyasının bozulmuş kısımları varsa bu kısımları temizlenmeli,gerekirse boyanmalı

2 ) İŞLETMEYE ALMA

1) Kademe anahtarını transformatörün etiketi üzerinde bulunan bilgilerden yararlanarak orta gerilim voltajına uygun pozisyona getirin Kademeyi ayarlamak için yapılacak işlemler kademe anahtarı başlığının üzerinde yazılıdır Kademe anahtarı çevirme başlığına büyük kuvvetler uygulamayınız Kademe degiştirme işlemini mutlaka transformatör enerjisizken yapınız

2) Transformatörün koruma sisteminin akım degerlerini ve kesme sürelerini kontrol ediniz

3) Topraklama direnci ve bağlantılarını kontrol ediniz

4) Transformatörü yüksüz olarak devreye alınız Bosta çıkış gerilimlerini kontrol ediniz Transformatörü kademeli olarak yükleyiniz
 
selam.trafo bakımı nasıl yapılacağına nasıl emniyetinin alınacağına dair bilgisi olan varsa lütfen paylaşabilir mi? bu konuyla ilgili resim ya da videoya sahip olan var mı.saygılar.

https://www.kontrolkalemi.com/forum/mesleki-deneyim/8299-trafo-bakimi.html

Kuru tip trafo Bakım mı istermiş tozunu alır geçerim demeyin :D
Kuru tip trafo ve bakımı ve sorun giderme bilgi;
http://www.aykonelektrik.com/zucchini/kuru_tip_trafo_kullanim.pdf
 
teşekkürler
çok işimize yarıyacak bu yazdıkların
 
Savcılığa müracaatınız daha uygun olurdu.Yine de, zamanı geçmiş değil.
 
Arkadaşlar trafo ve tüm o.g .y.g ekipmanlarının bakımında ABB servisi öneririm [email protected] mail adresinden ulaşabilirsiniz.
 
by 27 arkadasimizin dedigi gibi,

Piyasada bu isi yapan amator firmalar boyle yapiyor ,

Trafo ile ilgili isiniz varsa ilk once trafo fabrikalari ile gorusun,
Eger uygun bir trafo fabrikasi bulamazsiniz profesyonel bir firma ile gorusun .
Ilk basta ucret yuksek olabilir , Fakat sonradan anlarsiniz normal bir ucret oldugunu
 
verdiğiniz bilgiler için teşekkürler. yanlız trafo için ark boynuzu gereksizdir.
 

Forum istatistikleri

Konular
127,950
Mesajlar
913,851
Kullanıcılar
449,598
Son üye
kadir12366

Yeni konular

Geri
Üst