Katodik Koruma Nedir?

korkmaz_design

Yönetici
Yönetici
Yönetici
Katılım
21 Ara 2006
Mesajlar
2,518
Puanları
419
KATODiK KORUMA
Metallerin bir çogu su veya hava ile temas ettiginde korozyona ugrar. Bu, özellikle suyun içindeki veya topragin altindaki metal borular için büyük bir risktir ve bu borularin yapildigi metalin korozyona ugramamasi için bir çok koruma yöntemi gelistirilmiştir. Korozyonu önlemek için bu borularin yanina, onlarla temas edecek sekilde, daha reaktif bir metalin yerlestirildigi koruma metoduna ise katodik koruma denir. Katodik korumanin uygulandigi bir çok farkli alan vardir.
Katodik koruma, korunacak metal yapiyi olusturulacak bir elektrokimyasal hücrenin katodu haline getirerek metal yüzeyinde yürümekte olan anodik reaksiyonlarin durdurulmasidir.
Katodik korumada amaç, korunacak olan metalin potansiyelini anodun açik devre potansiyeline kadar polarize etmektir. Bunu saglamak için metale katodik yönde bir harici akim uygulanir.
Uygulanmasina 1930' lu yillarda baslamis olan katodik korumada son yıllarda büyük gelismeler olmus, teknolojik gelismelere paralel olarak yüksek performansli yeni anotların bulunmasi ile katodik koruma korozyonla mücadelede en etkili ve en ekonomik yöntem durumuna gelmistir. Katodik koruma, dis akim kaynakli ve galvanik anotlu olmak üzere iki sekilde uygulanir.
Dis akim kaynakli katodik koruma metale distan bir dogru akim uygulanarak yapilir. Bir transformatör redresör sisteminden elde edilen dogru akim (-) ucu korunacak olan metale (+) ucu da bir yardimci anota baglanir. Dis akim kaynakli sistemde yardimci anot olarak; toprak alti yapilarında en yaygin olarak kullanilan anot tipi silis katkili demir anotlardir. Bu anotlarin disinda yurt disindan ithal edilen grafit ve metaloksit kapli titanyum anotlarda kullanilmaktadir.
Galvanik anotlu katodik koruma sistemlerinde korunmasi istenilen metal yapiya kendisinden daha negatif potansiyelde metal (anot) baglanarak bir galvanik pil olusturulur. Böylece metal yapi katot haline getirilir. Galvanik anotlar kendiliklerinden çözünerek aynen bir pil gibi akim üretirler. Anodun çözünmesi sonucu açiga çikan elektronlar, dis baglantidan katoda (korunan metal yapi) tasinarak katodik reaksiyon için gerekli olan elektronlari saglar. Galvanik anotlar, koruma sirasinda belirli hizlarla çözünerek agirliklarini kaybederler. Bunlari uygun zaman araliklariyla yenileyerek koruma islevine süreklilik kazandirilir.

Galvanik Anotlu Katodik Koruma
Dis Akim Kaynakli Katodik Koruma
GALVANIK ANOTLAR GENEL KULLANIM ALANLARI
· Toprak altindaki dogalgaz, akaryakit ve su boru hatlarinda,
· Toprak altindaki LPG, akaryakit tanklari ve yer altina gömülen çalisma konteynirlarinda,
· Tatli su depolama tanklarinin iç yüzeylerinde,
· Esanjörde, termosifonda, sicak su kazanlarinin iç yüzeylerinde,
· Diger her türlü tatli su ve toprak ile temas halindeki özel yapilarda,

Alüminyum Tip Anot
Magnezyum Tip Anot
Magnezyum Torba Tip Anot
Çinko Tip Anot
Katodik koruma sisteminde Potansiyel ve Akim degerlerini ölçmek için kullanilan ölçü kutularinin ölçüm kutup sayilari, uygulanan katodik koruma sistemine göre deðismektedir. Ayrica istege göre ölçü kutularinin dis yüzeyleri sicak daldirma galvaniz veya istenilen renkte boya ile kaplanmaktadir.

Katodik koruma sisteminde potansiyel degerinin okunmasi esnasýnda kullanilir.
Genel olarak toprak ve tatli su içerisinde bulunan yapilara uygulanan katodik koruma sisteminde potansiyel degeri okunurken Bakir/Bakir Sülfat (Cu/CuSO4) referans elektrodu kullanilir.
Tatli su içerisinde bulunan yapilar, uygulanan katodik koruma sisteminde potansiyel degeri okunurken Gümüs/Gümüs Klorür (Ag/AgCl) referans elektrodu kullanilir. Ayrica deniz yapilarinda çinko elektrod da kullanilabilir.
Katodik Koruma Test talimati için tiklayin!!

REFERANS ELEKTROT
ÖLÇÜ KUTULARI

Dis Akim Kaynakli Katodik Koruma Sisteminde Alternatif Akimi Dogru Akima çeviren Trafo/Redresör (T/R) üniteleri kullanilmaktadir. Bu üniteler; 220 V veya 380 V A.C. beslemeli, Hava veya Yag sogutmali, istenilen D.C. Volt ve Amper Çikis degerine göre ayarlanabilir, Voltaj regülasyonu manuel, otomatik, varyakli veya faz kontrollü, sabit referans kontrollü, PLC' li Bilgisayar kontrollü Scada Uyumlu tipte olmaktadir.

TRAFO/REDRESÖR ÜNiTELERi
Katodik olarak korunmus olan bir metal yapinin korunup korunmadigni anlamak için, asagida belirtilen referans elektrotlarin karsisindaki koruma potansiyel degerlerini saglamasi gerekir.Referans Elektrod Koruma Potansiyeli (mV)
Gümüs-Gümüs Klorid (Ag/AgCI) -810
Bakir-Bakir-Sülfat (Cu/CuS04) -850
Çinko (Zn) +250

Katodik koruma yapilmadigi için yillik milli gelirin % 4.5 nu (sadece malzeme kaybi,ürün ve isçilik hariçtir.) kaybettiğimizi unutmayalim.
KATODIK KORUMA UYGULANAN BAZI ALANLAR
 

Ekli dosyalar

  • lpgtank.gif
    lpgtank.gif
    237.6 KB · Görüntüleme: 105
  • deniz.gif
    deniz.gif
    37.1 KB · Görüntüleme: 100
Son düzenleme:
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Katodik Koruma Sistemi ile Korunan Boru Hatlarında Gerçekleştirilen Ölçü ve Testler

1. Koruma seviyesi testi
2. Toprak özgül direncinin ölçümü
3. Akım ihtiyacı testi
4. Boru hattı akımlarının ölçümü
5. Enterferans testleri
6. Boru hattında kullanılan ekipmanların testi
7. Cihazlar ve enstrümanlar.


Alıntıdır.
 

Ekli dosyalar

  • Katodik Koruma Sistemi ile Korunan Boru Hatlarında Gerçekleştirilen Ölçü ve Testler.doc
    1.7 MB · Görüntüleme: 510
Bu konuyu mesleğini icra eden birçok arkadaş bilmiyordu, iyi bir çalışma bizleri aydınlattığın için teşekkürler..
 
Muazzam bi kaynak üstad, çok teşekkürler
 
katodik koruma hangi durumlarda uygulanmalı. borunun toprağa teması, yeterli bir sebep midir, yoksa ölçümler sonucunda mı kararlaştırılır? bilgisi olan arkadaşlar yardımcı olursa sevinirim.
 
arkadaşlar şimdi katodik koruma 2 kısımdan oluşur
1-galvaniik anotla
2-dış akım kaynağı ile
hangi yöntemi uygulayacağımıza karar vermek için bir hesap yöntemi varmıdır?
 
valla harikasınız uzerınden bunca zaman gecmıs fakat bılgının eskısı olmaz super bır paylasım
 
Cok guzel bir kaynak olmus ellerinize saglik
 
Katodik koruma hakkında herşey burada
 

Ekli dosyalar

  • Katodik Koruma ve Korozyon.pdf
    66.2 KB · Görüntüleme: 26
hocam çok merak ettiğim birkonuydu çok güzel anlatmışınız teşkkür ederim
 

Forum istatistikleri

Konular
127,952
Mesajlar
913,885
Kullanıcılar
449,603
Son üye
devrim25

Yeni konular

Geri
Üst