Trifaze Kablo R-S-T ve Nötr mü? Yoksa toprak mı?

Katılım
22 Kas 2012
Mesajlar
17
Puanları
1
Yaş
33
Trifaze Kablo R-S-T ve Nötr mü? Yoksa toprak mı?

Merhaba sanayide ki trifaze prizde dört giriş yeri var bunların üç tanesi FAZ bunu biliyorum peki öbür kalan nedir? NÖRT mü? Yoksa Toprak mı?

Bugün staj yaptığım yerde panoyla ilgili bir şey oldu okuldaki öğretmenimi aradım ve dedi bört kablolu ise üçü faz biri nötr beş kablolu ise üçü faz biri nötr biri toprak...

Yani bu durumda üç faz kablolarda yeşil-sarı renkli kablo nört mü? (dört kablolu için)
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
3 fazlı pirizlerde RST fazları ve topraklama bağlı olur . çünkü kulanılan seyar makinaların koruma topraklaması için.
3 fazla çalışan makinalarda nötr kulanılmaz.
 
Gördüğünüz gibi siz de tereddüt ediyorsunuz.
kontrol kalemi ile kontrol etseniz iletkenlerin renkleri bile yanlış olabilir. Faz ve toprağın bile bağlandığı yerler farklı farklıdır. Toprak bazılarında ortada bazılarında ise alttaki uçta olabilir.
Buradaki toprak ucuna elinizdeki kabloda yeşil sarı yoksa mavi iletkeni mi bağlayacaksınız?
Bunu yaparsanız hatayı başlatmış olursunuz. Bir başkası gelir kablonun öbür ucu yeşil sarı olmadığı için toprakla bağlantısını söker ve makine topraksız hale gelir.
İleride doğabilecek kazaları önlemek için önce sistemin değiştirilmesi gerekiyor.
Piyasada satılan dörtlü prizlerin iptal edilip beşli hale getirilmesi gerekir.
Bu beşli prizlerde üç faz bir nötr birde toprak iletkeni vardır.
Türkiye elektrikle tanıştığı günlerde hazırlanıp yayınlanan ve gelişen teknolojiye göre yenilenen İç tesisat yönetmeliğine göre Nötr iletkeni mavi toprak iletkeni yeşil-sarıdır. Fazlar için panolardaki baralar hariç kesin bir sınırlama getirilmemiştir. Özellikle motor devrelerinde ve bazı üç fazlı sistemlerde kullanılmasa bile iletkenler üç faz bir nötr ve toprak olmak üzere beşli çekilmelidir. Bu ileride doğabilecek hataları önlemek için şarttır. Denizlideki Elektrikçiler Odasında verdiğim seminerde de bu tezimi ısrarla savunuyorum. Özellikle piyasadan yetişen elektrikçilerin yönetmelikten haberleri olmadığı için bazıları iletken renkleri konusunda hatalı davranıp toprak ve nötr iletkenlerini siyah (kara topraktan ilham alarak) ya da kahverengi (toprak rengine benzediği için) yaparak maviye de faz verebiliyorlar. Tamir için gelen bir başkası da maviye nötr bağlayıp diğer renklere faz verince iletkenler boydan boya yanıyor. Tesisatı yenilemek gerekiyor.
Bunun için benzer kazaları önlemek için dörtlü prizlerin en kısa zamanda iptal edilerek tesisatı ve prizleri üç faz bir nötr ve toprak olarak düzenlememiz gerekir. Renklerini de Nötr mavi, Toprak yeşil-sarı olarak tanzim etmeliyiz.
 
3 fazlı pirizlerde RST fazları ve topraklama bağlı olur . çünkü kulanılan seyar makinaların koruma topraklaması için.
3 fazla çalışan makinalarda nötr kulanılmaz.

üstat olması gereken bu olsa da, mevcut durumda ki olan bu değil sanırım bu noktada yanlış yönlendirmesek arkadaşı
 
Lise yllarında tek faz cihazları 3 faz prizden beslemek için 3 faz prizdeki nötrle faza takardık fişleri. Okuldaki öğretmenler yanlış bağlamadıysa 4. kablo nötr olarak bağlanıyor. 5. kablo olmalı kesinlikle zaten yeni prizlerde 5 kablo geliyor ama 4 kablolularda 4. kablo nötr. Bu durumda koruma topraklaması olmuyor cihazda
 
1) Bir panodaki makine prizi 4 kutuplu ise (3P+E)'dir, dolayısıyla kablodaki 4.damar sarı-yeşil olup topraktır. Kumandasız motora nötr verilmez.
2) Kumandalı bir motordan bahsediyorsak örneğin kumanda butonlu,röleli yada kontaktörlü bir beton kesme makinesi bunun prizi 5 kutuplu olmalıdır yani (3P+N+E) ve kablosuda doğal olarak 5 damarlı olmalıdır, mavi nötr iletkeni, sarı yeşil topraklama iletkeni.
3) Şantiyede Ana panodan tali panoyu besliyorsak 4 damar iletken kullanılır 4.damar nötrdür tali panoya yerinde topraklama yapılır, topraklama iletkeni duruma göre tek damar izoleli yada çıplak bakır olarak ayrı çekilir.

İhtiyaç neyse ona göre malzeme seçilir ona göre uygulama yapılır.
 
kablo ucuna bağladığın alıcıya göre değişir
sadece motora gidiyorsa topraktır, pano beslemesi gibi kullanılıyorsa nötr gerekir
yaw sen boş ver onu bunu nötr bağla alayına gider..
saygılar bizden
 
Kabloda Siyah,Kahve,Gri ve SarıYeşil varsa sarıyeşil topraktır ve 3 fazlı sistemlerde kullanılır.

Asla sarıyeşil nötr olarak kullanılmamalı . Kullanıldıysa da ucuna mavi makaron veya bant sarılıp belirtilmeli.

Ya da baştan uygun kablo kullanılmalı.
 
Alıcısına göre değişmektedir. R-S-T-Mp dir. Trifaze prizlerde 220V da alınmak istenebilir, bu yüzden R-S-T-Mp dir. Saygılar...
 
kablorenk.jpg
  • Çok damarlı (4X... veya 5X...) kablolarda fazlar ya siyah-kahve-siyah, ya da siyah-kahve-gri'dir. Nötr mutlaka mavi, topraklama ise sarı-yeşildir.


  • Çok damarlı kablolarda 4X10 mm[SUP]2 [/SUP]ye kadar nötr iletkeni faz iletkenleri ile aynı kesittedir, 16 mm[SUP]2 [/SUP]ve daha yukarı çok damarlılarda nötr iletkeni faz iletkenlerinin yarısı (en yakın üst kesit) kesitli olarak üretilirler. (3X16+10 mm[SUP]2[/SUP], 3X185+95 mm[SUP]2[/SUP]... gibi)


  • Eğer bir tezgah, cihaz vs... sabitse besleme kablosu uygun 4X... olarak çekilir, topraklama iletkeni ayrıca çıplak galvaniz şerit ya da çıplak iletken olarak çekilir, gövdeye bağlanır.


  • Eğer 3 fazlı tezgah sabit değilse ve bir priz-fiş aracılığıyla çalıştırılıyorsa priz ve fişi 5 kontaklı, kabloda esnek 5X... olmak zorundadır, 3 faz + 1 Nötr + 1 topraklama... Genellikle bazı 5 kutuplu fişlerde topraklama fiş ucu diğerlerine göre daha uzundur, nedeni fiş takılırken önce topraklama ucu temas ederek topraklama devresini tamamlar, daha sonra nötr ve fazlar temas eder..
 
Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
127,966
Mesajlar
913,963
Kullanıcılar
449,612
Son üye
esperran

Yeni konular

Geri
Üst