Beton santrali için paratoner tesisi.

hulusicik

Üye
Katılım
2 Haz 2008
Mesajlar
18
Puanları
1
Yaş
39
Slm arkadaşlar,

Şantiyemizin bulunduğu yer tepede. Burada kullanmak ta olduğumuz 15mlik beton santrali için paratoner tesisi kurmak istiyorum. Santral içerisinde plc ile çalışan elektronik aksamlar mevcut. Paratoneri çimento siloları üzerine koymak mantıklımı ? Yıldırımı üzerine çektiği sırada sıkıntı olurmu. Yoksa yakınına bir adet direk dikip, paratoneri bunun üzerine monte etmek daha mı mantıklı ?
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Paratöner başlığının kirlenmesine sebep olacak bir ortam yoksa,santral üstüne koyabilirsiniz.Koyacağınız paratöner,elektronik aksamları değil,santralı ve çevresini korur.Elektronik aksamlar için,B,B+C,D tipi koruyucular kullanmanız gerekir.Elektronik aksamlar,santrala yakın
ise,santralı koruma sahası içerisine alacak şekilde ayrı bir paratöner direği dikmeniz daha sağlıklı olur.
 
Fahri Bey,cevabınız için teşekkürler.Elektronik aksamlar Beton santralinin kontrol panosunun içinde . Silonun yanında kontrol odası var. Kontrol odasının içinde. Benim çekincem ; Silonun üstüne paratoner koyduğumda, paratoner yıldırımı çekicek ve iniş iletkeni üzerinden toprağa gidecek. Silo komple metal aksam ve iniş iletkeni direk bu metal üzerine bağlanarak inecek. Yıldırım akımı buradan akarken siloya veya silonun yanında oda içerisindeki elektronik aksamlara zarar vermeyecek mi ? Ayrıca sisteme elektronik aksamları korumak için Parafudr da takılacak. Eğer silo üzerine paratoneri takmak sakınca yaratacaksa , Yakın bir yere direk dikip, bunun üzerine paratoneri takmayı deneyeceğim.
 

Forum istatistikleri

Konular
127,956
Mesajlar
913,899
Kullanıcılar
449,606
Son üye
rasit.

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst