Topraklam çekme

freeraks

Üye
Katılım
12 Ocak 2013
Mesajlar
1
Puanları
1
Yaş
27
Benim oturduğum bina yapılırken toprak hattı çekmemişler.Oturduğum daireye topraklama yapmak istiyorum.Nasıl yapabilirim, yardımcı olur musunuz?
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
sadece kendi dairenemi yapacaksın yoksa binayamı.iyice araştır topraklama muhakkak vardır gibi geliyo bana.slm
 
Benim oturduğum bina yapılırken toprak hattı çekmemişler.Oturduğum daireye topraklama yapmak istiyorum.Nasıl yapabilirim, yardımcı olur musunuz?

Dairenizdeki tüm prizler(Banyo,mutfak hariç) ikili (Faz-nötr)den ibarettir diyorsunuz.Banyo ve mutfakta buzdolabı,çamaşır makinesi,bulaşık makinesini bu takdirde emniyet açısından kullanamazsınız,masaüstü pc'sini statik elektrikle bozulma riski nedeniyle yine kullanamazsınız.Yani insan hayati ve can emniyetinin sağlandığı noktalarda mutlaka üçlü topraklı priz bulunması gerekiyor.Su borusu ve radyatör(Kalorifer)borusu bağlantısı ise,topraklama güvenliği açısından sağlıklı sayılamazlar ve devamlı kullanım için de tavsiye edilemezler.

Dairenize çekilip çekilmediğini evin giriş kapısının yakınında bulunan elektrik kumanda panosuna,buvatların kapağını kaldırıp baktığınızda çıplak,tek damarlı bakır iletkenin bulunup bulunmadığına bakarak da anlarsınız.Bu çıplak,tek damarlı,kalınca bakır tel veya yeşil-sarı renkli kalınca tak damarlı kablo,her ikisi de bulunmuyorsa,banyo ve mutfakta kapaklı,açık üçlü prizler hiç bulunmuyorsa toprak hattınız da yok demektir.Eğer bu hat yoksa toprak hattına sahip makineleriniz nasıl çalışıyor,toprak hatsız sakın çalıştırmayın.Ama yeni taşınıp da toprak hattınız gerçekten de yoksa ve bu makineler de zaruri olarak çalışacaksa eğer,ancak bu hattı çekerek yukarıda adı geçen bu makineleri toprak hattı içinde olan üç adet kablolu(Faz-nötr-toprak) priz-fişle çalıştırmanız icap edecektir.

http://hbogm.meb.gov.tr/modulerprog...trik/moduller/topraklamaveparatonertesisi.pdf

Yukarıdaki pdf dökümanında 2. kısımda "Bina İçi Topraklama/sayfa 18" de binalara nasıl toprak hattı çekileceği ve seçilen iletkenlerde dikkat edilecek hususlar,topraklama koşulları ve toprağın durumu,vb. ayrıca belirtilmiştir.Hat çekilmediyse eğer,sizinle birlikte bu hattı çekecek yetkili kişiler,bu sayfadan itibaren bu bilgileri okuyarak uygulanma şeklini tam olarak öğrenebilirler.Kolay gelsin.
 
Yüksek ihtimalle sizin dairede topraklama prizlerden panoya kadar çekilmiş panoda nötr ve toprak hatları birleştirilerek sıfırlama dediğimiz yöntem uygulanmıştır. Siz bu durumda sadece daireniz için topraklama hattı çekmek istiyorsanız....
Kısaca sigorta kutusundan ham toprağa kadar 2.5mm2 lik iletken götürüp bakır çubuk çakarak yada levha gömerek ve kabloyu da bu levha yada bakır çubuğa bağlayarak amatörce halledilebilir...

Bu yöntem sizin için pahalı ve zahmetli olacaktır.

Benim tavsiyem eğer dairelere ana panodan topraklama hattı çekilmiş ise bu işi ana panodan yapmanız ve masrafı ve işçiliği azaltmanız olacaktır... Diğer yoldan iletgeni toprağa ulaştırma noktasında apartman sakinlerinden bir şekilde eleştiri alabilirsiniz çünki kimse sarkım saçak oradan buradan kablo geçmesini istemez... Ana panoya uygulanması demek toprağa yakın olması demektir. Bu sayede mesafeler kısalacak ve işçilikten tasarruf edilerek bütün bina korumaya alınmış olur... Uygulama noktasında sıkıntı çekerseniz İstanbul içi fiyat verebiliriz...

[email protected]
İTÜ Elektrik Mühendisliği Öğrencisi
 

Forum istatistikleri

Konular
127,952
Mesajlar
913,873
Kullanıcılar
449,599
Son üye
Gksn

Yeni konular

Geri
Üst