Topraklama Hakkında Genel Bilgi

Yazıda önemli bir husus atlanmış. Sıfırlama yapıldığında, diyelimki nötr hattı koptu. Bu durumda faz akımı doğrudan toprak üzerinden akacaktır. Veya başka bir senaryo, evin girişinde sigorta kutusunu tadilat yaptınız. Yapan elektrikçi yanlışlıkla fazı nötüre, nötürüde faza bağladı. Bu durumda toprak kısmında doğrudan faz okursunuz. (
Benim başıma geldi. Yeni taşındığım evde BANYODAKİ çamaşır makinesi prizinde bu olayı gördüm)

Bu nedenle cinayet işlemek gibi bir zevkiniz yoksa asla sıfırlama yapmayınız.


Sıfırlama yapmak çok tehlikelidir.

arkadasın soledıgı cok dogru.
benım sıfırlama ıle ılgılı yasadıgım sorun ıse muzık yaptıgımız kendımıze aıt studyoda yasadıgımız olay oldu. Studyo mıxer ve anfılerımızde sureklı olarak karıncalanma, frekans sapması, dıpses ve dıstorsın olusmaya basladı. aradık taradık we sorunu sıfırlanmıs prızde bulduk. Yanı ew we studıo hı fı sıstemlerınde kesınlıkle sıfırlamayı tawsıye etmem arkadaslar..
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
arkadaşlar benim topraklama ile ilgili bi sorum oalcak çok merak ediyorum

topraklamamız iyi yada kötü çalışıyormu gereğini yerine getirebiliyor mu diye şu şekilde test edebilme imkanımız varmıdır?

diyelimki prizimizde toprak hattı görünüyor, topraklı buzdolabı fişini prizimize taktık, sonra buzdolabımızı hiç bir yere temas etmiyecek şekilde biraz yerinden oynattık ve mutgamızdaki bir başka prizden faz ı bir kablo ile alıp , buzdolabımızın gövdesine hergangi bir yerine değirdik, bu durumda akımı direk toprağa iletip ve fazla akım çekmesinden dolayı sigortanın devreyi açması gerekmiyecek mi ? yani bu şekilde bir test yapılabilir mi herhangi bir zararı var mıdır . şimdiden teşekkürler ..
 
İstanbulda oturduğum semtte, bahsetiğiniz şekilde topraklama için bodrum kata ve oradan bir yerden de toprağa batırılmış bakır kazık kullanılmıyor. Bunun yerine binanın toprak hattı elektirik direğinden gelen ve bizzat direğin metal kısmına sarılmış bulunan (tıpkı faz ve nötr gibi siyah renkli ve kalın) toprak hattına bağlanıyor. Sokaktaki elektirik direği de toprağa gömülü olduğu için, topraklamayı kendisinden elektirik alan tüm binalar için yapmış oluyor.
 
Son düzenleme:
sıfılama olan bir evde şofben varsa ve şofben çalısıyorsa o anda akkor flamanlı yani eski ampül devreye girerse nötr üzerinden yapılan sıfırlama elektrik çarpmasına neden olur basıma gelen bir olay
 
...Yalnız, en baştaki makalede, topraklama ile iglili tekni ayrıntılar yok: Örneğin, eğer bina topraklaması ise gözlerin yaklaşık ölçüleri veya ölçü olacaksa oranlama belirtilmemiş. Kısaca, teknik ayrıntılar yok. Olmasa da örnek yok...

...Ayrıca, sıfırlama mutlaka yapılacak tabiii... Özellikle trafo montajında, trafo yıldız noktası topraklaması, hem trafonun falzarı hem de nötr hattı açısından son derece sağlıklı...

-----------------------------------------------
"Eğer yolda giderken engelsin derlerse, hızlan; yapamıyorsan, yoldan çekil..."
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
kolay gelsin arkadaşlar acaba su dolu havuzun içine topraklama yapılabilirmi yapılıyorsa nasıl olacak beni aydınlatırmısınız teşekkürler
 
anlatım teşekkürler biz ist çalışmaktayız burada elk. kurumu bu konuyu denetlediğini hiç görmedim sadece yeni yapılan resmi ihalelerde proje kontrolü mühendisler tarafından yapılıyor. Gelibolu'da bir iş yaptık elektriğin açılması elk. kurumu geldi sanki işveren gibi projeyi kontrol etti en ince ayrıntısına kadar inceledi ve meger ile topraklamayı ölçtü ondan sonra onayladı . biz böyle bir ist hiç görmedik bedaş böyle bir denetim yapsın ..biraz şaşırdık ve hayret ettik. aslında arkadaşlar görevini ve olması gerekeni yaptılar. tüm dileğimiz ist. elektrik kurumunun düzelmesidir ...
 
Eski binalarda tedbir olarak kaçak akım şalteri kullanılırsa sık sık kesinti yaşanacağından şikayetler artacak ve en kısa sürede bu şalter bypass edilecektir.

Tesisatlarda topraklama usülüne uygun yapılmazsa sadece hiç yoktan iyi olacaktır. Yoksa gerekli korumayı sağlamak için daha detaylı bir çaba gerekli.

Bina sıhhi tesisatına sadece mevcut topraklayıcıyı destekleyici olarak izin verilir. Yoksa tek başına kullanılması durumunda topraklama yapılmış sayılmaz.

...Yaklaşık 20 senelik binanın, bir dairesinin anahtar prizlerini değiştirdim. Mutfak, oturma odası gibi ihtiyac olabilecek bazı yerlerde bir kaç prizin topraklı olduğunu gördüm. Yani 3 kablo geliyor ve sarı olan topraklı prizin toprağına bağlanmış. Buraya kadar problem yok! En son bir sigortayı değiştirmek üzere sigorta kutusuna baktığımda bir karmaşıklık dikkatimi çekti. Sigorta kutusunda toprak hattı diye prizlere dağıtılmış bir hat yoktu. Faz ve nötr olarak dağıtım yapıldığı dikkatimi çekti.. Dairenin girişini kontrol ettiğimde. 3 kablonun girdiğini görüyorum.. Fakat birisi Faz olarak , diğer iki kabloda birbiri ile birleştirilip nötür+toprak olarak eve dağıtılmış.. Faz'da kontrol kalemi yanıyor, diğer iki kablo aynı renk ve kontrol kalemi yanmıyor.. Bu iki kabloyu birbirinden ayırdım ve her ikisininde faz aralarındaki voltaj değerini ölçtüm. Birisinde 150volt, diğerinde 220 volt gibi bir değer okuyorum.. Bir ampul bağladığımda ise birisi tam yanıyor diğerinde ise ampul biraz sönük yanıyor. Sonuç olarak bu iki kablodan birisi toprak hattımıdır? Ve eğer toprak var ise sağlammıdır? Bilgi ve yardımlarınız için teşekkürler..
En baştaki ifadeden sanki sistem TN-C-S yapılmış gibi anladım. Sanki bina girişinde dağıtım trafosunun yıldızı iki iletkene ayrılmış, biri Nötr diğeri toprak olarak dağıtılmış gibi.

Ama voltajlarındaki farklılık sanki binadaki fazların dengesiz yüklendiğini gösteriyor gibi.

Öte yandan toprak kendi halinde dağıtılmış da olabilir.

Karışık...
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Topraklaması olmayan binaya sonradan nasıl topraklama yapılabilir
 
Genelde, sıfırlama yapılıyor, ama daire girişinden ayrım yapıldığı için TN-C-S gibi muamele görüyor.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,125
Mesajlar
915,240
Kullanıcılar
449,837
Son üye
betül hüsrevoğlu

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst