İşletme ve Koruma Topraklaması Problemi.

selmanus

Üye
Katılım
28 Ara 2009
Mesajlar
3
Puanları
1
Merhaba;
topraklama projesi ve tesisi ihtiyacı olan bir işletmeye (60m. x 20m. lik bir depo binası 1200m²) duvar üzerinden taşıma yöntemiyle 3x30mm lik GALVANİZ TOPRAKLAMA ŞERİDİ kullanarak ilave topraklama tesisi yaptık. Bu işletmeden kullanılan bütün cihazların koruma topraklamalarını 16mm² NYA kablo ile yapılan şerit sitemine irtibatlayıp koruma topraklamalarını yenilemiş olduk. Ayrıca makinelerin bazılarında bulunmayan 30mA K.A.R. lerinide cihazlara bağlayarak koruma sistemini gerçekleştirdik.

Sorum Şu; bazı makineler yurtdışı menşei li olup gövdeleri işletmeden (NÖTR) topraklıdır. Durumun böyle olması o makineye koruma topraklaması yaptığımızda koruma ve işletme topraklamasını birleştirdiği için SIFIRLAMA olduğundan K.A.Rölesi atmaktadır doğal olarak.

Bu durumda bu makinelere koruma topraklaması yapamamaktayız, durum böyle olduğundan makineler kaçak akım rölesi ile çalışmaktadır. Fakat gövdeye bir kaçak olduğunda kaçak akım rölesi atarmı? Yoksa gövdeye bir dokunma olduğundan toprak devresi tamamlandığında mı kaçak akım rölesi atar.

Kısaca cihazı topraklamalar yönetmeliğine göre koruma topraklaması yapamıyorum. İşletme topraklamasını (Nötr) bu cihazın gövdesinden ayırsam ve nötr direk olarak sisteme, koruma topraklamasını da gövdeye bağlasam bu yurtdışından gelen makinenin çalışmasında bir problem yaşanır mı? Türk üretimi bir makine olsa kesinlikle işletmeyi ve korumayı ayırarak ve K.A.R. sini takarak işi çözeriz fakat bu konuda yardım bekliyorum...
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Kaçak akım rölesinin çalışma prensibi,sizin de bildiğiniz üzere,işletme toprak hattı ile faz arasındaki kaçak akım geçişiyle olmaktadır.Makinelerin orijinalinde,dış gövdelerinin nötr ile irtibatlı olması,en iyi ve en güvenilir bir topraklama sistemi kurmanıza da engeldir.Ayrılma imkanı bulunuyorsa,nötürü dış gövdelerinden ayırıp,tesisatı yeniden düzenlemeniz,daha iyi ve daha güvenli çalışacak tesis,KAR'ın aksaksız çalışmasını ve insan,tesis güvenlğini en üst seviyeye çıkaran bir sistem oluşturması yönünden önem taşıyacaktır.Ancak elektrik güç sistemini besleyen nötr bağlantısı,ayrı bir hat çekilmeyip de,direk makina gövdeleri üzerinden beslenen bir kablo,pabuç bağlantıları da içeriyorsa eğer,bunu da ayrıca bağımsız ve ayrı bir hat haline dönüştürmeniz de gerekir hiç şüphesiz.Netice de 3 faz,nötür hattını,yine aksaksız,gövde temassız çalıştırmanız mevcut makina sisteminin çalışmasını da etkilemeyecektir.Ancak aslına bağlı kalıp bağlantısını yaptığınız KAR,aksaksız çalışmayacak,sorunlara,güvenlik zaafiyetlerine de neden olacaktır.Gövdede çeşitli nedenlerle oluşan bir faz kaçağında,nötr ve işletme toprak hattı beraber bağlı olduğunda KAR çalışmayacaktır,çünkü nötrdeki kaçak toprağa geçeceğinden dolayı KAR çalışmayacaktır.Gövdedeki kaçağa elini süren personel,yer(Toprak) ile nötr arasında,kaçağı kendi başına sıfırlayan bir devre olacağından,KAR geçmeyen veya çok az miktarlarda geçebilen akım miktarının büyüklüğüne göre(En alt limitin,sınırın altında ise KAR'ı çalıştırmayacaktır.) çalışmama durumu gösterebilecektir.

Siz ancak bir TN-S Sistemi(Tüm madeni kısımlar işletme topraklamasına bağlı,nötr ve toprak(Koruma)iletkenleri ayrı ayrı çekilmiş olan sistem)oluşturmakla KAR'ınızın aksaksız ve güvenli çalışmasını temin edebilirsiniz.Kolay gelsin.

http://hbogm.meb.gov.tr/modulerprog...trik/moduller/topraklamaveparatonertesisi.pdf
 
Son düzenleme:
Üstad teşekkür ederim bu kadar uzun bir konuyla ilgilendiğiniz için. Yaklaşık olarak düşüncelerimi belirtmiştim zaten hemen hemen sizin dediklerinizle örtüşüyor, fakat problem şu ki bu bahsi geçen işletmede çalışmıyorum ve hiç bir bağlantım yok bu sebepler cihazlarına istedğim gibi müdahale edemiyorum, bir ikincisi bu firmanın elektrikçisi de cihazlar yurtdışından olduğu için sisitemlerine müdahale etmek isteemiyor bu sebepten bende kararsız kaldım ne yapsam acaba diye. Yinede teşekkür ederim bilgilendirmenizden ötürü...
 
bilgilerinizi paylaştığınız için teşekkürler
 

Forum istatistikleri

Konular
128,108
Mesajlar
915,039
Kullanıcılar
449,809
Son üye
yucelsenolgm

Yeni konular

Geri
Üst