Hidroelektrik Santral Topraklama Sorusu

tonyukuk83

Üye
Katılım
22 Eki 2007
Mesajlar
8
Puanları
1
Yaş
39
Merhaba Arkadaşlar,

Hidroelektrik santraller ile ilgili aşağıdaki sorulara cevap arıyorum yardımcı olabilirseniz sevinirim.

1. Topraklama ağı oluşturduk diyelim. Yükseltici transformatörlerin nötrü, direnç üzerinden bu ağamı bağlanacak yoksa ayrı topraklama mı yapılacak? Aynı soru generatör nötrü ve iç ihtiyaç transformatörü nötrü içinde geçerli.

2. Bazı küçük santrallerde generatör gerilimi 400 V oluyor. Bu generatörlerin nötrü direnç üzerinden mi topraklanacak, direk topraklanabilirmi? 1. soru bu generatörler içinde geçerli nötr ağamı bağlanacak yoksa ayrı bir topraklama mı oluşturulacak? Eğer ağa bağlanacak ise içerde kullandığımız eşpotansiyel baralara bağlayabilirmiyiz?

Şimdiden teşekkür ederim.
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Dahil olduğum hidroelektrik santral projelerinde ayrı topraklama söz konusu değildi. Yani koruma topraklaması,işletme topraklamaları ve fonksiyonel topraklama (paratoner ) aynı ağa bağlı.

2. sorunuza gelince 400 V kullanılan HES projesi karşıma çıkmadı o yüzden atıp tutmayayım.Ama halihazırda ilgilendiğimiz doğalgaz projeleri var.400 V da generatörler doğrudan topraklanıyor.
 
sayın tonyukuk83

Trafoların ve generatörün nötrü yani yıldız noktalarına işletme topraklamsı yapılır ve genelde ayrı yapılır.Yani Koruma topraklamsı ayrı işletme ayrı fonksiyonel ayrı yapılır.Bazı durumlarda ki buda sartnamelerde geçer.Koruma ve işletme topraklamasını birleştirebilirsin.Bunun için ise sartnamelerde veya yönetmenlikte birleştirme koşullarını yerine getirmelisin.
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
127,965
Mesajlar
913,961
Kullanıcılar
449,611
Son üye
ramazansanli@

Yeni konular

Geri
Üst