Nötr Toprak birleşirse

arkadaşlar topraklama hattını nötre bağlarsanız iki paralel kol şeklinde nötr hattı oluşturursunuz bu hattın biri direk makine gövdesine diğeri ise trafoların yıldız noktasına çıkar eğer bu hatta bir kopukluk arıza meydana gelirse bu sefer faz makine üzerinden devresini tamamlamaya çalışacaktır ki buda çok tehlikeli makineye birisi dokunduğu zaman direk hat gerilimine maruz kalacaktır demektir.
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
selamlar.
öncelikle faz nötr temasında sigorta atar. evet sıfırlamalı bir tesisatta nötr koparsa tehlike olur.Cihazdan dönen faz cihazın gövdesinden(ki şofbense sudan) toprağı tamamlayacaktır.Tamam bu 380 volt olmaz.Çünkü 380 volt ülkemizde faz-faz arası gerilimdir.Belki 220 volt ta olmaz.çünkü cihaz üzerinde de gerilim düşümü olacaktır.Ama o cihaz 7 kw lık bir şofbense (insanlar nasıl altına girip duş yapabiliyor hala aklım kesmiyor ama) gerilim düşümü çok az olacaktır.ama sonuçta tehlike işte.Bir de binada yapılacak bir tadilatta evinize faz ve nötrün yeri değiştirilmiş olarak verilmesi tehlikesi var.O zaman da gövdeye direkt olarak 220 volt verilir.
Allah korsun.

aynı sorun bendede var ya. termosifon küvette su birikince çarpıyor küvetteki su çarpıyor ama termsifondan duştan akan su çarpmıyor. sadce küvetteki su çarpıyor. anlamadım bu işi bi türlü
 
Topraklama : binalarda yapılan Nötr : trafo merkezlerinde yapılan topraklamadır. ikiside aynı şey olduğundan arkadaşlar bu ikisini birbirine bağlayarak çözüm üretiyorlar sistem arıza yokken iyi fakat nötr koparsa topraklamadan gelen toprak ile akım kendisini tamamlar ve muhtemelen çarpılmazsınız, muhtemelen diyorum çünkü toprakmama iyi yapılmış ise nötr vazifesi görecektir. amma topraklama yok ve topraklama olmadığından nötr hattını topraklamaya bir atlama kablo ile bağlamak çok tehlikeli çünkü nötr koptuğunda faz dönüşüm yaparak topraklamanın bağlı olduğu noktalara faz verecektir ki bu noktalar şofben için suyla temas edilen noktalardır. yada cihazların gözdeleridir. her durumdada uygun bir bağlantı şekli değil.

aynı sorun bendede var. ben topraklama yaptığım halde küvette su varken çarpıyor termosifonun duşu açıkken. ama termosifonun duşunu tek elimi sürünce yok ama küvetteki sura duşu tutunca küvetteki su çarpıyor.
 
0' lamanın riski eğer tedaşın elektrik direklerinde problem olurda tedaştan gelen ekip sizin nötr faz bağlarsa vay halinize
 
aynı sorun bendede var. Ben topraklama yaptığım halde küvette su varken çarpıyor termosifonun duşu açıkken. Ama termosifonun duşunu tek elimi sürünce yok ama küvetteki sura duşu tutunca küvetteki su çarpıyor.

hocam kaçak akım rolesi olursa hem güvende olursun hem de sorunu daha kolay bulursun.çünkü toprak nötr karşısırsa role atar.
 
Arkadaslar,
Ben Holanda'da meslegimi surduruyorum ve burada tesisat binaya girdiginde Toprak ilen notr birlestiriliyor daha sonrasinda dagitim yapiliyor,ve kacak akim releside kullaniliyor,yani yukarida birkac arkadasimin kacak akim relesi calismaz fikrine katilmiyorum, Kacak akim relesi Toprak hatti ilen faz arasindaki kacagi (30 miliamper )engeller.toprak hattinin notr ilen birlestirildigi yer muhim.eger koruyucu sonrasinda birlestirirsek kullanilan her cihazda koruyucu kacak gosterecektir.
toprak hatti ilen notr hattinin birlestirilmesinin yararlarini burada anlatmamiz gerekirmi bilmiyorum.
Islerinizde basarilar,[/Q


benim çalıştığım tesiste bu uygulama var..
kaçak akımda çalışıyor..
 
Arkadaslar,
Ben Holanda'da meslegimi surduruyorum ve burada tesisat binaya girdiginde Toprak ilen notr birlestiriliyor daha sonrasinda dagitim yapiliyor,ve kacak akim releside kullaniliyor,yani yukarida birkac arkadasimin kacak akim relesi calismaz fikrine katilmiyorum, Kacak akim relesi Toprak hatti ilen faz arasindaki kacagi (30 miliamper )engeller.toprak hattinin notr ilen birlestirildigi yer muhim.eger koruyucu sonrasinda birlestirirsek kullanilan her cihazda koruyucu kacak gosterecektir.
toprak hatti ilen notr hattinin birlestirilmesinin yararlarini burada anlatmamiz gerekirmi bilmiyorum.
Islerinizde basarilar,[/Q


benim çalıştığım tesiste bu uygulama var..
kaçak akımda çalışıyor..
karoleleri sadece çıkıştan sonraki üzerinde yazan ma değeri kadar fazdan veya nötrden toprağa akışı algılar girişten öncekileri algılamaz slm
 
selamlar, öncelikle konu 5 sene önce/ 2008 5. ayında sorulmuş ve bugunlere kadar uzamış gitmiş...
konu hakkındaki bütün yorumları tek tek okudum ulaşılmak istenen noktanın etrafında dönmüş durulmuş hep, konu hep uzamış gitmiş..konunun uzaması herkesin bilgilerinden ve tecrübelerinden kaynaklı oldugu için.. günümüz yarım yamalak faz nötür al götür elektrikçilerinin saptırmalı yarı soru yarı cevaplı yazılarından bilgi kirliligi oluşmuş,öyleki buradaki ustalarımız var konunun derinlerinden anlatması hiç bilmeyen anlamayan bir insan sırf bu sitede okuduklarıyla meslek lisesi mezunu sayılacak kapasiteye geliyor....
burada sorulan soru TOPRAK; topraklama rengi bile farklı barası farklı.. burada herkes işletme topraklamasından yıldız baglantısından temel topraklamadan yüzlerce kişilerin çalıştıgı fabrikalardan,özel trafolu işletmelerden bahsedilmiş...
burada 2008 yılında sorulan sorudan anladıgım kadarıyla evde 220 volt enerjinin kaçagında kacagın iletilecegi toprak.
evlerdeki topraklama sistemi toprak kablosunun bagımsız olarak direk topragın içinden yani levhadan gelen kablo ile topraklanmasıdır.
kaçagın iletilecegi yerdir.büyük işletmelerle ev elektrigi farklıdır...sanayide 3 fazla, nötürsüz topraksız çalışan motorlarda mevcuttur ?.
sanayi elektriginin faturası bile farklıdır... mesken yani konut topraklaması tamamen bagımsızdır. saygılarımla. iyi çalışmalar ....
 
Arkadaşlar ben aranıza yenı katıldım herkeze selamlar yaklaşık 20yıldır elektırıkciyim notur toprakla birlesirse sıfırlama olur ama şimdikı yenı binalarda 380 volt elektırık dayrelere kadar cıkıyor nedenı ıse fazlar arası gerılımı dengede tutmak icin .Ondan dolayı arkadaslar binanın ilk girişindekı barada binadan bagımsız topraklaman noturle şontlenır .bu olay jeneratorlerdede uygulanır cunku aşırı yuk cekimlerınde notur yetersız gelır topraklama burda devreye gırer .ayrıca arkadaslar evlerde kacak akım rolesi varsa notur topraklaması mumkun degıl . Sebebiyse kacak akım rolesı hicbir şekilde calışmaz saygılarımla



KontrolKalemi Mobile ile gönderildi.
 
Sayfa sayfa sıkılmadan okudum hepsi değerli bilgiler. Ebeveynimin evinde şöyle bir durum var: Şofbenden akan su, elimizde yara varsa, hafif iğne batar gibi acıtıyor. Evde kaçak akım rölesi var.Elektrikçiye söyledim ama şofbenlerde böyle dedi bitirdi meseleyi. Nötr toprak birleşmesi olsa kaçak akım rölesi devreyi keser. Bunu öğrendim. .Topraklama zayıf olduğunda sanırım kaçak akım rölesi devreye girmiyor ,Burda tek ihtimal topraklamanın zayıf ( ek yerlerinde zayıflık ya da toprağa gömülü yerde sıkıntı vs) olması olabilir mi?
Ha birde nötr toprak birleşmesi buzdolabının prizinde yapılmış olsa ve kaçak akım rölesi yok diyelim, nötr kopması durumunda şofben suyu o esnada elektrik çarpmasına vesile olur değil mi? Şimdiden herkese teşekkür ederim. Konu ne kadar eski olsada hala güncelliğini koruyan bilgiler.
 

Forum istatistikleri

Konular
127,950
Mesajlar
913,864
Kullanıcılar
449,599
Son üye
Gksn

Yeni konular

Geri
Üst