Topraklama ve Paratoner Ölçümleri için Yasal Kısıtlamalar

Katılım
13 Mar 2011
Mesajlar
18
Puanları
1
Merhaba,
ben kamu kurumunda çalışan bir eem'yim. periyodik olarak topraklama ve paratoner ölçümlerinin yapılıp raporlarının iş güvenliği uzmanına verilmesi gerekiyor. bildiğim kadarıyla yasa gereği bu işi emo'ya kayıtlı emm belgesi olan ve tarafsızlık gereği kurum haricinde bir mühendisin yapması gerekiyor. fakat bana yaptırıyorlar. bu konuda ilgili yasal belgenin kopyasına nereden ulaşabilirim?
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Kurum ( resmi veya özel ) personeli,kendi kurumu ile ilgili raporları imzalar ve bu imzalar geçerlidir.Kurumunuzla ilgili ( proje dahil ) her türlü rapor ve projeyi,sizin imzalamanız gerekir.emm belgesi nedir ?
 
Tesis ici topraklama yı sizde yapabilrsiniz. Fakat muhendisler odasina kayitli ve topraklama ölçüm belgesi sahibi bir mühendis eşliğinde ve imzası ile yapılan işin onay ile belgelemeniz gerekiyor. Eğer mühendis iseniz odayla görüşüp belge icin kurs alıp sizde imza yetkisi sahibi olabilirsiniz.
Birde tesisdeki elkt. cihazların ( pano, makina, motor vs.) topraklama ölçümün yapılması da gereklidir. Çalışma ve sosyal guvenlik kurumu bunun uzeridne özellikle duruyor. Çalışanın temas halinde bulunabilecegi her makinadan diye tanımlı. Liste uzun cikabilir. Bunun icin paket unite yada buyuk gucteki motor-makinaları yaparsanız sorun olmaz.
Ayrıca tesisin topraklama uygulama projesi ve topraklama tek hat şemasınında olması gerekiyor.
 
Merhaba , konu başlığını açan arkadaşla tamamen aynı durumdayım. Biz de paratoner ve tesislerdeki topraklama ölçümlerini yapıp isg uzmanının raporunda sunacağız . Bunun için Emo dan topraklama yetkilendirme belgesi ve Ölçüm yapılacak cihazların kalibrasyon belgesinin mevcut olması yeterli mi .yoksa bu ölçümlerin smm belgesine sahip gerçek kişiler tarafından ya da bağımsız bir kuruluştan hizmet alınarak mı gerçekleştirilmesi gerekli? İvedi olarak cevaplarsanız sevinirim .
 
- EMO dan yapılan ölçümler,en pratiğidir,
- EMO dan Topraklama Ölçüm Sertifikası almış her Elektrik Mühendisi raporu geçerlidir( sertifika eklenecek ),
- Kurum ( özel,resmi farketmez ) personeli Elektrik Mühendislerinin yapmış olduğu ölçümler geçerlidir,
- Ölçüm raporunda,ölçü aleti sertifikasına ait bilgiler olduğundan,ölçüm yapılan aletin,serti-
fikalı olması gerekir.
 
Elektrik tesislerinde can ve mal güvenliği açısından topraklama sistemlerinin yapılması ve işlerliğinin periyodik olarak kontrolü 21.08.2001 tarih ve 24500 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren Elektrik Tesislerinde Topraklamalar Yönetmeliği gereği zorunlu tutulmuştur.

20.06.2012 tarihli ve 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamında 17.07.2013 tarih ve 28710 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan İşyeri, Bina ve Eklentilerinde alınacak Sağlık ve Güvenlik Önlemlerine İlişkin Yönetmelik ve 25.04.2014 tarih ve 28628 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği gereği dış yıldırımlık sistemlerinin yılda bir defa olmak üzere periyodik denetiminin yapılması gerekmektedir.

“Yıldırımdan korunma sistemlerine ilişkin olarak mevcut durumda “TSE Elektroteknik Güvenlik ve Aydınlatma Özel Daimi Komitesi İhtisas Kurulu” tarafından kabul edilen TS EN 62305 standardı yürürlüktedir. TS 62305 standardı dört bölümden oluşmakta olup;

1. Bölüm : Genel Kurallar (TS EN 62305-1)
2. Bölüm : Risk Yönetimi (TS EN 62305-2)
3. Bölüm : Yapılarda Fiziksel Hasar ve Hayati Tehlike (TS EN 62305-3)
4. Bölüm : Yapılarda bulunan Elektrik ve Elektronik Sistemler (TS EN 62305-4)’i içermektedir.

Önceki standart olan TS 622 standardı 04.12.1990 tarihinde kabul edilmiş ve 05.06.2007 tarihinde yürürlükten kaldırılmıştır. Yürürlükten kaldırılan bu standartta geçen radyoaktif paratonerlerin ithalatı Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK) tarafından durdurulmuş, daha sonra ikinci bir genelge ile kullanımı yasaklanmış, mevcut olanların ise sökülerek kuruma teslimi talep edilmiştir.

Aktif paratonerler EN, HD, IEC gibi uluslararası standart kuruluşları tarafından kabul edilmeyen ESE tipi paratoner olarak tanımlanmaktadır. ülkemizde işletmeler tarafından tercih edilmiştir.

Ancak aktif paratonerler ulusal standart hazırlama kuruluşumuz olan TSE’nin yürürlükte bulunan TS EN 62305 standardında yer almamaktadır.


Bina ve tesisler için TS EN 62305 serisi standartlara göre risk analizi yapılması ve bu analiz sonucuna göre yıldırımdan korunma sistemi kurulması gereklidir.(Nasıl yapıldığını bilen açıklarsa iyi olur)

Alıntıdır. (http://www.tesisatkontrol.com/paratoner-yildirimlik-tesisat-kontrolu-ve-raporu.htm)

Bu durumda Aktif paratonerli tesisata, sadece topraklama ölçümü yaparak, uygunluk raporu nasıl ve neye istinaden verilebilir?
 
Son düzenleme:
ölçümü anladık şimdi birde kapsama raporu çıktı ! paratoner kapsam raporu istiyorlar bu raporu neye göre veriyorlar ve gerçekten gereklimidir ?
 

Forum istatistikleri

Konular
127,966
Mesajlar
913,965
Kullanıcılar
449,612
Son üye
esperran

Yeni konular

Geri
Üst