Birden Fazla Trafonun Topraklanması TN TT

pelikan

Üye
Katılım
16 Tem 2010
Mesajlar
36
Puanları
1
Merhaba,
sahamızda 2 adet trafo var ve sahamızdaki koruma topraklamasının direnci 0,20-0,35 ohm arasında değişiyor.

Bu durumda;
1. TT topraklama yaparsak Nötr topraklaması 0,10 ohm'un altına olmalı.
Bu küçük olan direnci yakalamak için nasıl bir topraklama yapmalıyız?

2. TN topraklama yaparsak Trafoların Nötr topraklamalarını birleştirmemiz gerekiyor.(yerimiz çok geniş değil, o yüzden en baştan bir topraklama yapamayız.)
Trafonun birinde yaşanabilecek bir Faz-Toprak kısadevresinde diğer trafonun gerilim seviyesi etkilenir mi? 230V okunan değer 300-350'lere çıkar mı?
 
Son düzenleme:
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
1. TT sistemde nötr(işletme) topraklamasının koruma topraklamasından küçük olması gerekmez fakat işletme topraklamasının düşük değerde olması faz toprak arası kd durumunda diğer fazlardaki gerilim artışı azaltır.

2. Referans toprakları aynı olacağı için nötr üzerinde oluşan gerilim diğer trafonun nötr üzerinde oluşacağı için her iki trafodaki etkileri benzer olacaktır.
 
işletme ve koruma topraklaması için gerekli topraklama direnç değerleri formülleri odanın ajandasında topraklama direnci hesapları bölümünde bulunmaktadır,yalnız belirtmek isterim işletme topraklamasında eğer TT sistem yapıyor isen kullanırsın,TNS sistemlerde topraklama direncinin hiç bir anlamı yoktur çünkü TNS sistemlerde koruma topraklama direnci ile değil TMŞ termik manyetik şalter ile yapılır,isa ilisu nun bunla alakalı güzel dökümanları bulunur internetten aratabilirsin
 

Forum istatistikleri

Konular
128,128
Mesajlar
915,259
Kullanıcılar
449,843
Son üye
hvncrblt

Yeni konular

Geri
Üst