işletme topraklaması

ma77

Üye
Katılım
21 Eki 2011
Mesajlar
1
Puanları
1
Arkadaşlar merhaba;

İşletme topraklaması nasıl yapılır? Toprak direnci kaç OHM olmalıdır? En düşük direnci nasıl elde edebiliriz?

Tesekkurler.
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
aklımda kaldığı kadarıyla yardımcı olayım :)

trafonun yıldız noktasından yapılan ve sisteminde kullandığın asıl topraklamaya işletme topraklaması deniyor...
maksimum 5 ohm olması isteniyor...
toprak direncini düşüren özel kimyevi maddeler, tuz , kömür tozu vb. malzemeler kullanılarak yüksek olan toprak direnci düşürülüyor

tekrar ediyorum aklımda kaldığı kadarıyla :))
 
Arkadaşlar merhaba;

İşletme topraklaması nasıl yapılır? Toprak direnci kaç OHM olmalıdır? En düşük direnci nasıl elde edebiliriz?

Tesekkurler.

Sayın ma77 işletme topraklaması işletmenin aktif bir noktasının topraklanmasıdır. Topraklama direnci 2 ohm dan küçük olmalıdır. Çeşitli yöntemlerle toprak direnci düşürülebilir ama tavisye ettiğim yöntemler değillerdir bunlar. Daha etkin bir topraklama için toprakla daha etkin bir temas sağlamanız (ek topraklama kazıkları çakmak gibi) daha doğru olacaktır.
 
İŞLETME TOPRAKLAMASI

Şebekede Nötr topraklamasına işletme topraklaması denir. Bu trafonun NÖTR ucunun 1x50 mm2 NYY (20m) ilerde topraklama elektroduna bağlanması ile yapılır. Ayrıca her AG çıkışına bağlı hatlarda bilhassa son direklerde NÖTR telinin topraklanması ile yapılır.
Bunun görevi, dengesiz yükler sebebiyle NÖTR de oluşacak akımların toprağa verilerek sıfır gerilimli olması içindir. Bu topraklama aynı zamanda Bina ANA TABLOLARINDA DA yapılır. Ancak evlerin içindeki prizlerde nötr ucunun toprak ucuna bağlanmasına İZİN VERİLMEZ. Neden ?
Çünkü toprak ucu evlerimizde bir çok cihazımızın gövdesine bağlıdır. Bunları birbirine bağladığımızda nötr akımı ve gerilimini cihazın gövdesine taşımış oluruz. Bilhassa bir faz nötr kısa devresinde o anda nötr de faz gerilimine ulaşır ve cihaz gövdesine gelen gerilim insana zarar verebilir.

Daha çok bilgi için [email protected] (SehirSebekeleri) kitabım.

Elk.Y.Müh.
Birol YILMAZ
 
1x50 mm2 nyy kablo trafonun gücünden bağımsız olarak sabit midir?Yani 25 kVA trafoya da 630 kVA trafoya da işletme topraklama kablosu olarak 50mm2 nyy kablo yeterli oluyor mu?
 
Bilgi.Teknikadam-41 e teşekkürlerimle.
İyiki var.
 

Ekli dosyalar

  • İşletme kablo kesiti.pdf
    34.2 KB · Görüntüleme: 203
  • Koruma işletme ayrı.jpg
    Koruma işletme ayrı.jpg
    30.5 KB · Görüntüleme: 250
  • Koruma işletme birleşik.jpg
    Koruma işletme birleşik.jpg
    32.5 KB · Görüntüleme: 225
Son düzenleme:
Paylaştığınız pdf çok güzel bilgiler içeriyor.Kaynağını da paylaşabilirseniz daha fazla istifade etme şansımız olur.
1x50 nyy işletme topraklaması için yeterli ise, dağıtım panosuna çekilen nötr kesiti neden 1x50 den fazla kullanılıyor.Sonuçta nötr işletme topraklaması ile birleşiyor.
Siz de iyi ki varsınız.Foruma olan katkınız paha biçilmez.
 
Zamanında kontrol kalemi yönetimi ile tartıştığım için konu altına yorum yapmayacağımı belirttim ancak Teknikadam41 olarak cevap hakkı doğduğu için yazıyorum.

Bu bilgiler Prof İsmail kaşıkçının kitaplarında da belirtilmektedir. Ekteki bir makalesinin 14. maddesinde bahsetmekte. Ayrıca Elektrik Mühendisliğinin duayenlerinden Musa ÇEÇEN abimizin 2 saatlik mükemmel sunumunda da izah edilmektedir.

Topraklama Tesislerinde Doğru bilinen yanlışlar Webinar
 

Ekli dosyalar

  • Topraklamaylailgilibilgiler.rar
    114.1 KB · Görüntüleme: 117

Forum istatistikleri

Konular
128,120
Mesajlar
915,177
Kullanıcılar
449,825
Son üye
yasargokdemir

Yeni konular

Geri
Üst