Topraklama Hesabı Yardım

Katılım
7 Kas 2007
Mesajlar
45
Puanları
1
Arkdaşlar Merhaba,

Sizlere bir sorum olacak; fabrkamızda TNS sistem topraklama mevcut(bunun hakkında ne bir proje var ne başka bişi,kafayı ana panoya eğip galvaniz şerit bağlantıları,nereye gittikleri ve trafodan gelen kablo sayılarına göre çıkarım yapıp bu sonuca vardım). Arkadaşlar esas şimdi şunu öğrenmek istiyorum. Benim bir topraklama aletim var ve ben toprak ölçümleri yaptım. Yanlız hesap olarakta bulduğum değerlerin uygun olup olmadığını merak ediyorum ve hesaplamak istiyorum.
Konuyu şöyle kısaca anlatmaya çalışayım. Bizim bir Ana panomuz var ve burada üç faz,topraklama ve nötr baramız var. Bu ana panodan bizim 4 tane ayrı köşke(farklı yerlerde bulunan elektrik dağıtım panolarından her biri, bunlar küçük kulübelerin içinde) dediğimiz yerlerimiz ve buralarada ana panodan faz,nötr ve toprak iletkenlerini çekiyoruz.Bu köşklerden de işletmedeki ekipmanlara dağıtımını yapıyoruz.

Demek istediğim şu ayrı panolarda bulunan 250 A, 400 A, 650 A gibi kompakt şalterlerin açması için benim ölçüm aletiyle bulduğum toprak yayılma direnci uygunmudur?

Emo'dan örnek olarak bir form rica ettim ve bana bir tane rapor örneği gönderdiler. Rapor üzerinde aşağıdaki resimdeki gibi açıklama ve kısaltmalar mevcut. Bu ilk raporum olacak ve hata yapmak istemiyorum, çevremde yardımcı olacak kimsede yok, sizlerle birlikte burda yardımlaşarak hesaplamaları yaparsak çok memnun olurum.

Örnek raporda aşağıdaki gibi iki kısım var sigorta ve AAA koruma ile ilgili, buna göre bir değer verp ortaklaşa tartışarak hesap yapabilirmiyiz?

TN Sistem için Sigorta Koruma
İletken Kesit
Ana/Koruma
I[SUB]n
(A)
[/SUB]
AÇMA
ERS
TP
I[SUB]a[/SUB]
(A)
Z[SUB]x
ölçülen
[/SUB]
Z[SUB]s[/SUB]
sınır
Sonuç
Z[SUB]x[/SUB]=<Z[SUB]s[/SUB]


TN Sistem için Artık Akım Aygıtı Koruma
İletken Kesit
Ana/Koruma
I[SUB]n[/SUB]
(A)
AÇMA
ERS
TP
I[SUB]a[/SUB]
(A)
Z[SUB]s[/SUB]
AÇMA
AKIMI
(mA)
AÇMA
ZAMANI
(ms)
Sonuç
Z[SUB]s[/SUB] <230V /I[SUB]a[/SUB]


Örnek olarak 400 A'lik kompakt bir şalteri ele alalım, burada toroidle bir kaçak akım kullandığımız ve kullanmadığımızı varsayarak hesap yaptığımızda yukarıdaki yerlere ne yazacağız? Bu arada ölçülen toprak değeri Z[SUB]x[/SUB]=0,38 ohm, I[SUB]n[/SUB] =400A(kompakt şalter nominal çalışma) ise I[SUB]a[/SUB] ,Z[SUB]s[/SUB], açma akım, açma zaman v.b. bunları nasıl hesaplayacağız bu konuda yardımcı olabilirmisiniz?

Biraz uzun açıklama oldu. Karmaşık gelebilir, açık olmayan noktaları daha da açabilirim,teşekkürler.
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.

Forum istatistikleri

Konular
127,959
Mesajlar
913,919
Kullanıcılar
449,607
Son üye
sinan343834

Yeni konular

Geri
Üst