statik elektrik boşaltma ünitesi

timur2705

Üye
Katılım
5 Ocak 2008
Mesajlar
26
Puanları
1
Yaş
39
arkadaşlar yeni kurduğumuz tesiste patlayıcı ortamda insanların vücudundaki statik elektriği topraklamak için bir topraklama cihazına ihtiyacım var bu konuda bilgi sahibi olan varmıdır.
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
selam
daha once telekomda calıstım.oraqdakı cok hassas devre kartlarına bileğe spiral kablo ile bağlı topraklama sistemi ile müdahale edılıyordu.bileklik topraklama hattına baglı.ancak oyle calısılıyor.
saygılar
 
sn.timur2705,

bu konuda size birkac ornek vermek istiyorum. iclerinden akliniza yatan, size uygun olan cikabilir, hic olmazsa fikir edinebilirsiniz.

ogrencilik yillarimda, staj yaptigim fabrikanin bir bolumunde, cok yuksek buharlasma orani olan solvent maddesi yogun olarak kullaniliyordu, yani patlama ve alev alma riski yuksek olan bir bolumdu. bu bolumun giris kapisinda asili 500x500 mm olculerinde bakir levha ile statik bosaltma islemi uygulaniyordu. bolume girislerde levhaya dokunulmasi zorunlu idi. sozkonusu levhanin topraklamasi tesis topraklamasindan bagimsiz ve levhaya yakin bir boldege idi.

hazir urun halinde, uzerine montaj tamamlanmis ve islemciye program yuklenmis elektronik kartlarin, calisacagi ortamdaki konsola montajinin yapildigi uzun bir masa, masanin saginda solunda sandalyeler ve montaj yapan personel mevcut. personelin olusturacagi statik elektrigi onlemek icin yapilanlar; oncelikle calisma alanini tamamen kaplayacak sekilde zemine parcalar halinde 0.5 mm kalinliginda sac dosendi. plakalar birbirine puntalama islemi ile birlestirilmis halde. uzerine ozel antistatik zemin kaplamasi dosendi. hem sac levhalar, hemde zemin dosemesi topraklandi.

bunlarin haricinde birde iyonizasyon tabancasi mevcut. yuksek gerilim, dusuk akim ve hava kullanilarak yapilan bu sistemler genelde urunler uzerinde kullaniliyor. hava uflenen cisim uzerindeki antistatik elektrik yuku bosaltiliyor. bu urunun insan ve diger canlilar uzerinde uygulanip uygulanmadiklari hakkinda pek bilgim yok, ama kucuk bir arastirma ile bilgi sahibi olunabilir dusuncesindeyim.

kolay gelsin...
 
selam
daha once telekomda calıstım.oraqdakı cok hassas devre kartlarına bileğe spiral kablo ile bağlı topraklama sistemi ile müdahale edılıyordu.bileklik topraklama hattına baglı.ancak oyle calısılıyor.
saygılar

arkadaşlar benim bir sorum olcaktı ben bu olayı zemin döşemesi için düşünüyorum.bununla ilgili bilgisi olan varmı acaba...
 
arkadaşlar benim bir sorum olcaktı ben bu olayı zemin döşemesi için düşünüyorum.bununla ilgili bilgisi olan varmı acaba...

Mezun olduğum bölümün labaratuarlarında yerleredöşenmiş halı gibi siyah lastikten bir örtü vardı ama zannedersem yalıtım sağlamak için döşenmiş olmalı ben de ilk önce statik elektriği atmak için olduğunu düşünüyordum ama yine de emin değilim o zamanda sormamıştım hocalara...
 
statik elektriği boşaltmak için iyi bir topraklama sistemi kurulmalıdır. vücuttaki statik elektriği boşaltmak için o yerin girişinin dışında yerden 1m yukarıya duvara iki adet ellerimizi bastırarak delektriğimizi boşaltacak levha monte edilmelidir. bu levhalar potansiyel dengeleme barasına irtibatlandırılmalıdır. çalışma ortamı Barut, Gaz, parlayıcı, patlayıcı malzemelerle direk çalışılan bir ortamsa özel topraklı eldivenler kullanılmalıdır. Özel eldivenler. topraklama sistemine irtibatlıdır.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,100
Mesajlar
914,965
Kullanıcılar
449,800
Son üye
bukurt

Yeni konular

Geri
Üst