Yönetmeliklere Göre Topraklama Dirençleri

femre

Üye
Katılım
14 May 2008
Mesajlar
75
Puanları
1
Yaş
39
Merhabalar,

Mevcut yönetmeliklere göre paratoner, parafudur, koruma, işletme topraklama için izin verilen maksimum topraklama direnç değerlerini belirtir maddeleri bu konuda toplamak istiyorum.

Ben paratoner ile ilgili bir yönetmelikte ilgili maddeyi buldum. Siz de diğerlerini biliyorsanız yazmanızı rica ediyorum.
PARATONER
1) Bayındırlık ve İskan Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında 180 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 209 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile değişik 2 nci maddesindebelirtilen işlerde uygulanacak yapı işleri inşaat, makine ve elektrik tesisatı genel teknik şartnameleri
aşağıdaki şekilde düzenlenmiştir.
EK
İNŞAAT, MAKİNE TESİSATI VE ELEKTRİK TESİSATI GENEL TEKNİK ŞARTNAMESİ
Yedinci Bölüm
Yıldırımdan Korunma (Paratoner) Tesisatı
7.12 “B” tipi düzenleme
Birden fazla iniş iletkenli veya Faraday Kafesi uygulamaları için kullanılacak halka şeklinde,topraklama sistemidir. Toprakta tesis edilecek ring şeklindeki iletken, iniş iletkenlerini bağlayacak ve en az boyunun %80’i, toprak içinde olacaktır. Yıldırımdan korunma topraklama tesisinin direnci, en fazla 10 ohm olacaktır. SAYFA 304

2) EN 62305-3 IEC:2006
5.4 Earth Termination System
5.1 General
In genera a low resistance (If possible lower than 10 ohm when measured at low frequency) recommended. Sayfa 43
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.

Forum istatistikleri

Konular
127,957
Mesajlar
913,907
Kullanıcılar
449,606
Son üye
rasit.

Yeni konular

Geri
Üst