faz nötr anlayan devre...

omeraygor

Üye
Katılım
18 May 2007
Mesajlar
3
Puanları
1
Yaş
39
Tasarlamış olduğum devrede faz nötr önemli. ters verilmesi durumunda devredeki elemanlar zarar görüyor. Bu durumda, faz nötr'ü anlayıp uçları değiştirip devreye veren bir yapı yapmalıyım.

Bu konuda tavsiyelerinizi bekliyorum...
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
faz sırası için röleler var sanırım bunlar sana yardımcı oalbilir
 
Devrenin içinde gerilim düşüyorsa ve doğrultuluyorsa, faz nötr diye bir şey kalmaz. Eğer direkt olarak AC veriyorsanız, faz- nötürün nasıl devreye zarar verdiğini, bu zarar gören elemanların ne olduğunu merak ettim açıkçası.
Eğer toprak olan bir ortamda çalışıyorsanız, toprak-nötr arası ve toprak faz arası gerilimi ölçtürüp fazı ve nötürü birbirinden ayırabilirsiniz. toprak-nötr arası 3 volt , topraklama kötü ise olsun olsun 10 volt olsun. Faz- toprak arası ise, 220 volt civarı olur. Bundan yararlanabilirsiniz. Akla, rölenin bir ucunu faza, diğer ucunu toprağa ver, doğru gelirs çeker, yanlış gelirse çekmez gibi bir parlak fikir gelebilir ama, bu pek uygun bir şey değil bence.Nötr yerine toprak kullanmak sağlıklı değil, sakattır. Devreniz önemli bir devre ise, watchdog cihazı alıp, gerilimi test ettirip, çıkışı ile iki farklı röleye kumanda edebilirsiniz. Ya da minik trafolar kullanıp, faz-toprak geldiğinde, çıkışı ile bir tristör tetikletip, röle çektrirsiniz, röle çekince de o trafoyu devre dışı bıraktırırsınız. Elektronik bilginiz varsa, opampla komparatör yapıp, faz-toprak ve faz nötr arasını ölçtürüp çıkışa göre hangi röle çekecekse, çektirirsiniz(sanırım en iyi yol bu). Bir de, 2 tane optokuplör alırsınız, 220 volt ile çalışacak büyüklkük ve güçte direnç bağlarsınız.Birer ucunu ortak bağlayıp toprağa verirsiniz, diğer uçlardan birisi bir röleyi, diğeri öbür röleyi sürer. Rölelerin kontaklarını da, hep faz ve nötürü aynı yönde verecek şekilde bağlarsınız. Mümkünse, rölenin NC kontaklarını elektriksel kilitleme için kullanırsınız( bak bu da iyi bir fikir) . Vesaire. Temel olarak toprak nötr, toprak faz arasını ölçtürmek fikri geldi aklıma.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,118
Mesajlar
915,146
Kullanıcılar
449,822
Son üye
hamidettin

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst