Yıldırımdan ve Aşırı Gerilimden Korunma

Bütün bu bilgiler kesinlikle çok faydalı... Fakat uygulama aşamasında ki ürün tercihleri kaş yapayım derken göz çıkarmak gibi bir zarara yol açabilir..
Topraklama ve paratoner sistemini çok sağlıklı bir şekilde tasarlamak aşırı gerilimden korunmak için yeterli olmayabilir. bu noktada Parafudr denen koruma elemanları devreye girer... Parafudr seçerken uygulama noktası ve koruma amacına uygun bir şekilde ilgili sınıf seçilmelidir. (B ,C,D sınıfları).. O nedenle üreticinin konu ile ilgili belgelerinin gerçekçiliğine ve geçerli bir kurumdan alınıp alınmadığına dikkat etmek gerekir... Aksi taktirde D sınıfı bir priz koruma sistemini şekillendirerek size B sınıfı diyerek yıldırımdan bile korunacağınızı tahhüüt ederler...


Bir sistemi koruma altına almak demek kara düzen bir koruma sistemi ile değil gerçekçi bir koruma sistemi seçimiyle tamamlanır...
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
aynı soruda bende varım hangi malzemelr nerde kullanılıyor ?
 
merhabalar.
bir hastane projesinde paroner ile temel topraklama birleşmeleri mi? birleşekse nerede (eş potansiyel barada, temel top.şeridi) birleşririlmeli.cevaplayan olursa çok teşekkür ederim.
Saygılarımla.
 
Ekteki malzeme yardımı ile birleştirmeniz gerekir.Uçlardan bir tanesi,paratöner indirme iletkenine,diğer uç,temel topraklamaya bağlanılacaktır.
 

Ekli dosyalar

  • 449069_487801_TSF_100_500_20.12.06dt_en_02.rar
    126.2 KB · Görüntüleme: 76
mrealites eğer yapmış olduğun temel ağı topraklaması 1 ohm değerinin altında kalıyor ise temel ağından uygun ek parçaları ile alacağın 2 adet minimum 50 mm2 kesitinde som bakı iletkeni paratoneri tespit edeceğin yerden yukarı doğru binanın dış yüzeyinde kalacak şekilde (gömülü olmaması gerekir.) yine uygun iletken taşıma parçaları ile taşıman gereklidir. daha detaylı bilgi, kullanılacak ekipmanlar ve örnek hesap hakkında sektörün öncü firmalarının internet sitelerinden faydalanabilirsin.

saygı ve selamlarımla...
 
bir niktaya temas etmekte fayda var. paratoneri ozellikle notr-toprak koprulu tesisatlarda toprak hattina baglamak sakincalidir, aslinda bu tip baglanti olmasa da yine de aradaki direnc dusuktur. hic olmadi yildirimin gucune toprak hatti dayanamayabilir. o yuzden her ihtimale karsi paratoner hatti kendi basina ve ozellikle sagindan solundan tesisat gecmeyen duvarlardan ve distan verilmelidir.
evinde paratoner oodugu halde uydu alicisinin kablosunu paratonere sabitleyen akillilar var:)
 

Forum istatistikleri

Konular
128,135
Mesajlar
915,326
Kullanıcılar
449,856
Son üye
teslasarmali

Yeni konular

Geri
Üst