paratoner keşfi

hero15

Üye
Katılım
23 Haz 2008
Mesajlar
45
Puanları
1
Yaş
39
selam arkadaşlar...resmi binalara paratoner yaptırmak istiyoruz.Keşfi nasıl yapılır,iniş iletkeni 2x50 mm cu olacak.Bunun haricinde neler yazılabilir? Aktif paratoner mi yaptıralım,faraday kafesi mi franklin çubuğu mu?
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
arkadaşım yazını görünce küçük bir araştırma yaptım. faraday kafesi veya franklin çubuğu aynı sistemmiş. ve bu iki sisteminde maliyeti aktif paratoner sisteminin 2 veya 3 katına çıkabildiğini belitmişler.
bir bilgide ben eklemek isterim, bir mühendis abimizden duymuştum eğer binanı tam anlamıyla her bir noktasınıda korumak istiyorsan çapraz iki köşeye paratoner takıp kendi tabiriyle yıldırım şemsiyesi oluşturmuş. umarım işine yarar iyi günler.
 
piezzo elektrikli aktif paratoner bizim işimizi görür herhalde ama hangi malzemeler gider?keşif lazım...
 
İniş iletkenini 30x2 mm olarak yapmanız daha uygundur.Bayındırlık Birim Fiyatlarından,hangi
kalemlerin kullanılması gerektiği konusunda yararlanabilirsiniz.Franklin çubuğu ile faraday
kafesi ayrı şeylerdir.Franklin çubuğu ile,alan koruması olmaz.En garantilisi Faraday kafesi
olmasına rağmen,maliyet ve uygulama yönünden zordur.KALİTELİ ( piyasada maalesef bol
miktarda taklit ve sertifikasız başlık mevcut ) olmak şartiyle,aktif paratöner tesisatı da ya-
pabilirsiniz.Piezo kristalli tiplerin takibi ! zor olacağından,bu tip dışındakileri tavsiye ederim.
 
Size örnek bir keşif yazayım.

980.214....Aktif paratoner yakalama ucu
980.300.....Çatı direği
981.101.....Çatı ihata ve indirme iletkeni 50mm² elektrolik bakır
982.101.....Bina ihata iletkeni 50mm² som bakır
982.102.....30x3,5 mm ebadında şartnamesine uygun galvanizli çelik lama
983.102.....Topraklama elektrodu (çubuk) elektrolitik bakır
983.103.....İletken koruyucu boru

Ama bu keşif bayındırlık birim fiyata kitabına göre hazırlanmıştır. Fakat uygulamada farklı kalemlerde için içine girer. Mesela 982.101 no lu pozda "Bina ihata iletkeni 50mm² som bakır" der. Fakat uygulamada bunu "50mm² bakır + binaya tespit elemanları" olarak yazabiliriz. Paratoner tedarikçisi büyük firmaların internet sitelerindeki örnek uygulamalara bakarak daha geniş bilgilere ulaşa bilirsiniz.
İnşallah yardımcı olabilmişimdir.
Kolay gelsin.
 
dostum paratoner sistemi aslında klişeleşmiş bir sistem olarak görülür fakat önmelidir , bu konuyla ilgili koruyacağın mekan durumuna göre faraday kafesi veya franklin cıbuğu uygulaması yapılır . not : ikiside aynı uygulama diyenler olmuş değildir belirtmek isterim . ali arkadaşımızın çıkardığı keşif süper olmuş ellerine sağlık , yanlız bu keşif franklin cıbuğu için keşiftir. seninde buyuk ihtimal uygulayacağın sistem bu olacaktır . yanlız ali kardeşimizin keşfine ben bir şey eklemek istiyorum

1- emo ölçüm raporu isteyiniz.
2- test klemensi koydurunuz
3- uygulamada ise örgülü bakır yerine Q8 mm içi dolu bakır tercih ediniz
4- arzu ederseniz yıldırım sayıcıda koyabilirsiniz....

konu ile ilgili uzman yaklaşımlar : amper , radsan , bakırevi olarak belirtebilirim .....
kolay gelsin
 
Sayın yetkili;

Paratoner yaptırmak istiyorsan maliyetten kaçmamaya özen göstermen gereklidir. Piyasada paratoner firması çok oldugu için ucuz teklifler gelebilir mutlak araştırma yapmak gerekiyor. Ucuz teklifler nasıl gelir?

1. Aktif paratoner ünitesini 5 kuruşluk tornacıya yaptırıp içinde hiçbir elektronik cihaz olmayan üniteler vardır. Ama siz bunun farkına varamazsınız.
2. 1.5 mt Elektrolitik bakır çubuklar yerine çelik çubuk üstü bakır kaplı çubuk ile topraklamanızı yaparlar yine bunun farkına varamazsınız.

Bunlar zaten maliyeti çok ucuza indirmenin yollarıdır. Genelde resmi yerlere bu şekilde aldatmaca teklif veren firmalar vardır. Keşif olarak sana kullanacağın malzemeleri şu şekilde sıralayabilirim;

1. Satallite Duval Messien (Aktif Paratoner) Madein Fransa.
2. Direk Tespit Kelepçesi
3. Direk indirme Kelepçesi
4. Duvar indirme kroşesi.
5. Test Klemensi
6. Muhafaza Borusu.
7. 30x2 Lama bakır.
8. 1.5 mt Elektrod Bakır Çubuk.
9. Ek klemensi (Bakır lama ile çubuk irtibatlanması için)

Resmi binalarda 2x50mm bakır kullanılır genellikle maliyeti yüksek geldiği için 30x2 Lama bakır da şartnameye uygun görülüyor. Faraday kafesi yaptırmak istiyorsanız maliyeti artar. 2x50mm bakır kullanacaksanız çatıda kullanılan ebatlara iyi bakmanız gerekiyor. Topraklama da 2x50mm kullanılıp çatıda kesitini düşüren firmalarda var. Franklin çok eski bir yakalama ucu sistemidir. Bina yüksekliğine göre 45 C derecelik açıyla koruma sahası uygular. Aktif Paratonerlerin koruma sahası firmaların modellerine göre değişir. Satallite Duval Messien için Ese 2500 Ese 4000 Ese 6000 olarak değişir. Ese 6000 194 mt koruma sahası vardır. Firma zaten koruma sahası içindeki her türlü yıldırım çarpmalarında primer zararlara garanti vermek zorundadır! Paratoner montajı yapılırken mutlaka mutlaka 1 yetkili başında bulunması gereklidir. Topraklama yapılırken bakır çubuklardan 20cm 30cm kesip kendilerine haksız kazanç sağlayan montaj ekipleri vardır ...
 
verdiğiniz bilgiler için teşekkürler arkadaşlar.Bayındırlık pozlarını kullanacağız.
 
her cografı bolgenın oraj faktorlerı goz onune alınarak keşıf yapılması gerekır
 
her cografı bolgenın oraj faktorlerı goz onune alınarak keşıf yapılması gerekır

Oraj faktörü hesaba katıkarak risk olasılığı hesaplanır, ayrıca ek önlem gereklimi değilmi anlaşılır. Bu hesaba göre de başlık seçimi yapılır. Diğer keşif elemanlarını etkileyen bir durum yoktur.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,108
Mesajlar
915,036
Kullanıcılar
449,809
Son üye
YunusKibar

Yeni konular

Geri
Üst