sıfırlama

suleyman

Üye
Katılım
22 Mar 2006
Mesajlar
45
Puanları
1
Yaş
39
slm arkadaslar sıfırlama ypmanın sakıncası varmı ?
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Yapılacak yerler vardır yapılmayacak, yapılamayacak yerler vardır.

"Evimde topraklama tesisatım yok sıfırlama yapsammı?" diye düşünüyorsan sakın yapma.
Evine gelen nötr hattına bi şekilde faz temas eder (havai hat kopar nötre dokunur, arıza sonrası ekip telleri karıştırır, tesisatçı nasıl olsa priz faz-nötr al götür der ), işletme topraklaması zayıf olur, nötr hattı bi şekilde kesilir ise topraklı prizde takılı makinanın gövdesi kaçak yapar. Çarpar.

Nötr hattın toprağa kadar tamamen izoleli, herhangi bir kopma, faz teması, nötrde voltaj kirliliği gibi olumsuzluklar olmayacağına güveniyor ve inanıyorsan (Kaçak akım rölesi de kullanmıyorsan ! ) sıfırlama (Genede yapma da ) yapılabilir.
Bence en güvenlisi faz, nötr, toprak hattının birbirinden tamamen izoleli olması.
 
SIFIRLAMA kaçak akım rölesini neden açtırıyor arkadaşlar?
 
vol44 ' Alıntı:
SIFIRLAMA kaçak akım rölesini neden açtırıyor arkadaşlar?
Kaçak Akım Koruma Rölesinin çalışma prensibi basitçe şöyledir:
Röleden geçerek yüke giden akımın 30mA (veya 300mA)'den daha fazlası nötr dönüşünden gelmezse kaçak vardır ve devreyi açar. Tesisatta sıfırlama varsa nötrden akım eksik gelir veya gelmez, devresini topraklama üzerinden tamamlar. Bu durumda da Kaçak Akım Koruma Rölesi devreyi açar.
 
vol44 ' Alıntı:
SIFIRLAMA kaçak akım rölesini neden açtırıyor arkadaşlar?

kardeş neden sıfırlama yapıyorsun ki..çok zararlı üstelik..tehlikeli.. ayrıca genç arkadaş açıklamış..KAKR çalışma prensibi fazlardan çıkan akımların miktarı kadar dönüştede yani nötr dönüşündede aynı akım miktarı olmalıdır..aksi halde devreyi açar..
 
Bende konuya dahil olan arkadaşlara katılıyorum.Sıfırlamanın zararı olur faydası olmaz.Sıfırlama demek,nötr hattını gövdeye bağlamak demek.Ülkemizde nötr,toprak arası gerilim her an faz nötr arası gerilime çıkabilir.BU pirince giderken bulgurdan eder adamı.
 
sıfırlama oldugunu nasılmı anlarız ana notr devreden cıkarın (topraklamanız ii ise) goreceksiniz lambalar ve prizler calısacaktır.
sıfırlama sadece notr govdeye baglamak degildir,mekanik bir cihazın yanlış baglantısıda aynı sonucu dogurur. kablo soyulmustur,tavaya degiyordur yani bir cok nedeni olur.
olmaması iidir ama topraklamanda ii ise fazla bir sey olmaz.
saygılarımla
not kacak akım rolesini ve vigerek rolesinin oldugu yerde sıfırlamaya zaten izin yoktur.
 
Sn.devdav,itirazım var.kaçak akım rölesi genel bir isimdir.Fakat vigirex bir markaya ait model ismidir.Vigirex diye adlandırmak yanlış.'Olmasa iyidir ama topraklaman iyi ise fazla bir şey olmaz'yazmışsınız.Hata ediyorsunuz.Şebekenin nötürü bir şekilde koparsa o tavanın ne hale geldiğini görürsünüz.Tecrübe ile sabit sıfırlamanın zararı oluyor.Üstelik sıfırlama ister bilinçli yapılmış olsun ister kazara olsun fark etmez.Ben Şebeke nötürünün kopması sonucu tüm tesisatı yanan ev gördüm.Nötr kopunca bütün mahalle akım dönüşleri sıfırlamalı eve hücüm etmiş.Yani devreyi sıfırlama üzerinden tamamlamışlar.Ama iletken kesitleri bu akıma dayanamayıp yanmaya başlamış.Sevgili arkadaşım şans eseri zarar etmediği durumlar ile karşılaşmış olabilirsin.Buradan zararı olmaz demek yeni yetişenleri bozar.Topraklamanın iyiliği tartışma götürür bir konudur.Kastettiğiniz iyilik nereye kadar sürer üstelik.Esen kalın...
 
Sn tknsyn nötr kopunca bütün mahalle akım dönüşleri sıfırlamalı eve hucum etmişleri anlmadım biraz daha açarmısın..(Yani devreyi sıfırlama üzerinden tamamlamış)Saygılar..
 

Forum istatistikleri

Konular
128,125
Mesajlar
915,209
Kullanıcılar
449,833
Son üye
Mami545480

Yeni konular

Geri
Üst