Temel topraklama?

phase

Üye
Katılım
13 Ara 2009
Mesajlar
270
Puanları
1
Altına beton atılan ve hepsi birbirine irtibatlı olan beton santrali plenti için temel topraklaması yapılmalımıdır yapılırsa nasıl olması gerekir?
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
yapılmamalıdır yapılırsa güce bağlı
 
Altına beton atılan ve hepsi birbirine irtibatlı olan beton santrali plenti için temel topraklaması yapılmalımıdır yapılırsa nasıl olması gerekir?

Adı üzerinde temel topraklaması bu arkadaşım temeli olan her yapı için uygulanmalıdır.
Grobeton üzeri prefabrik tarzı yapılarda uygulanmaz çünkü tabliye betonudur demirsiz betondur.
 
480 kw lık güce sahip.
 
Ayrıca projede gösteriliyor acaba galvaniz şerit beton içinde kalmalımıdır.Bir kısmı toprak bir kısmı betonda kalsa problem olurmu? Ve temel topraklamanın türkiye standartı 1 ohm mudur?
 
Santralı üreten metal aksamında topraklama bağlanması için bağlantı ucu yapmış mı?
Temel topraklamada şeritler beton içinde kalır ve dışarıya uçlar çıkarılır
ve bu uçlar toprakla irtibatlanır.
Problem olmaz.
 
14e5r34.jpg


Bağlantı şekli bu şekildedir.
 
Bu şekilde bağlayıp sonra bir galvaniz çıkıntı ile topraklama yetersizse kazık çakmayı düşünüyorum sizce uygunmudur?
 
Ne kadar çok kazık çakarsan o kadar daha iyi olur. Temel topraklamalarında maliyet açısısından galvaniz kullanılır. Bakıra ihtiyaç olmaz. Bütün kolonlar arası birbirleriyle baglantısını yapmanız gerekir. Kısaca Ağ kuracaksınız kolonlar arası. Binanın her bir köşesinden galvaniz şeriti çıkarıp güzel bir barayla tutturun. Yarın öbürgün o topraklamayı kullanabileceğiniz birçok yer çıkabilir.
 
Alternatif gibi görülebilir ama Kazık sayısını çok arttırmakda bence uygun değildir.Sizin bir temel topraklamanız var ve bu temel topraklamanın bulunan bir eşdeğer direnci var.Kazık çaktığımızda ise bu kazık ile 2 direnci paralel bağlamış gibi oluruz.Temel topraklama direncine paralel bağlı kazıkların direnci Rk=qE/(kazık sayısı*bir adet kazığın uzunluğu) ile bulunur.Örnek verecek olursak Re=15 ohm olsun.qE=50 ohm olsun.4 kazık için ve 2 metreden 6,25 ohm ve Reşdeğer=(1/(1/15+1/6,25))=4,411ohm kazık sayısını arttıralım. 6 olsn Rk=4,167 ohm ve Reşd=3,26 ohm.8 kazık olsun Rk=3,125 ve Reşd=2,586 görüldüğü gibi çok fazla azalmamaktadır.belli bir değere kadar tamam ama ondan sonra kazıklarda çok azaltmamaktadır.Binanın duvarlarından 1metre ilerisnde kanal açılıp şerit çekilir.Eğer buda uygun değilse ne kadar demir donatı varsa topraklamaya bağlanır.Bu da uygun değilse biraz ileride gene kanal kazılıp şerit çekilir.Diye düşünüyorum.
 

Forum istatistikleri

Konular
127,952
Mesajlar
913,885
Kullanıcılar
449,600
Son üye
psychedelic

Yeni konular

Geri
Üst