Paratoner ve bina topraklaması bileştirilir mi?

Amerikyum dediğiniz radyoaktif paratoner olduğu için yasaklandı diye biliyorum.. Şimdilerde yeni moda Elektrostatik Aktif Paratonerler.

Yazınız benimkisine istinaden ise: Radyum paratonerlerin TAEK onaylı kuruluşlarca sökülüp, TAEK'in bölgesel toplama merkezlerine teslimi gerekliliği mevcut. Hâlen bu tip paratonerleri olanlar için de takip edilmesi gereken yöntem budur; fakat, amerikyum tipi radyoaktif paratonerlerin sökümü şart koşulmamış, sadece ilgili tebliğden sonra bu tip paratonerlerin kurulumu yasaklanmıştır. Sökümleri gerektiğinde ise, aynı işlemler bu paratonerlere de uygulanır. Ben, "eskiden tesis edilmiş ve de koruyuculuğu ölçümlerle test edilen amerikyum paratonerler" diye yazdım. Yani, koruyuculuğunun devam ettiğinin tespit edilmesi durumu için, mevcut Amerikyum paratonerlerin kullanımında yasal bir sorun bulunmamaktadır.

Buna karşın, "moda" gibi bir ifade ile, hiçbir standardı bulunmayan bir uygulamanın kullanılabilir bir tarafı da bulunmamaktadır. Aktif paratonerlerin kullanımının hiçbir yasal dayanağı yoktur. Örnek vermem gerekirse: Bir işveren, bir proje firmasına bir yapısının projelerini hazırlatsa, o firmada yıldırımdan korunma sistemi olarak aktif paratoner sistemi tesis etse, yarın öbür gün de yıldırım sebebiyle herhangi bir can veya mal kaybı oluşursa, bunun hesabını ne proje şirketi, ne de bunu onaylayanlar veremez.

Elektrik projesi, denetimi ve onayı ile projenin tesisi, denetimi ve de kabulü gibi konular, moda veya ben yaptım oldularla gerçekleştirilemez. İşverenin istediği herhangi bir sistemin, gerekli işlevi yerine getirmemesi veya istenilen verimin elde edilememesinin tüm sorumluluğu, her türlü teknik şartnamenin de ötesinde, yasalarla yolu, standart, yönetmelik, vb. belirtilen unsurlarda göz önünde olmak şartıyla; proje tasarımı, denetimi ve onayı ile projenin uygulanması, uygulanmasının denetimi ve kabulü aşamalarında görevli ve sorumlu olan kişilere aittir.

Bu tür soruları soran kişiler, konu hakkında merakı olan veyahut da ileride bu sektörde çalışmayı arzu eden kişilerden geliyorsa, faydalıdır; ama, bu sektörde çalışan veya bilfiil olarak bir proje tasarımı veya uygulanmasına yönelik herhangi bir aşamada çalışan kişilerden geliyorsa, oldukça tehlikeli olarak değerlendiriyorum. Bu tür, can ve de bazı durumlarda büyük mal kayıplarına sebebiyet verebilecek işlere yönelik olarak, yarın öbür gün, yaptığı işin hesabını verebilecek şekilde işi bilen kişilerin yapması, herşeyin de tamamen yasal dayanakları göz önüne alınarak gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Modaymış, internet forumlarında bana bunu böyle dedilermiş, şu projedeki uygulamadan kopya çekip yapmışlardımmış (sanki o projenin tamamen doğru olduğunun garantisi veya proje hazırlanırken hangi şartlar ve arka plan detayları olduğu çizimde, vb. yer alıyormuş gibi), vb. söylemlerle mühendislik sistemlerinin tasarımı yapılmaz.
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
O zaman hangi sistemi öneriyorsunuz.. Yani Radyoaktif yasaklandığına göre! Her binaya da Faraday kafesi yapılamaz ki? Çalıştığım şirketin yeni bir rezidans projesi var, eğer öneriniz varsa Elektrik projesi çizilmeden önce gerekli uyarıyı yapalım.. Biz aktif paratoner istemiyoruz diyelim.
 
O zaman hangi sistemi öneriyorsunuz.. Yani Radyoaktif yasaklandığına göre! Her binaya da Faraday kafesi yapılamaz ki? Çalıştığım şirketin yeni bir rezidans projesi var, eğer öneriniz varsa Elektrik projesi çizilmeden önce gerekli uyarıyı yapalım.. Biz aktif paratoner istemiyoruz diyelim.

Pek tabî ki her yapıya faraday kafesi tipi yıldırımdan korunma sistemi tasarımı yapılabilir.
 
Kolay gelsin.Aktif paratonellerin kaç yılda bir testi yapılıyor. Bu testi kim yapıyor

KontrolKalemi Mobile ile gönderildi.
 
Paratonel temel topraklanmasina bağlanabilir fakat temel topraklamasinin ohm 0.33 olması lazım diye biliyorum.

KontrolKalemi Mobile ile gönderildi.
 
Başlık testleri,yılda bir yapılmalıdır.En uygunu,hangi firmaya ait ise,onlar tarafından yapılmasıdır.
 
Tesiste kullanılan cihazlara direk sabotaj olur


KontrolKalemi Mobile ile gönderildi.
 
Daha önce Spark Gap kullanıp uygulama fotoğrafı ekleyebilecek olan var mıdır acaba?
 
yönetmelik eş potansiyel bara da butun topraklamaların birşeltirilmesi gerektiğini söylüyor
yıldırımlık yada paratoner eş potansiyelde AG parafudur sisteminiz yokken birleştirilirse buyuk sıkıntı olur .
 

Forum istatistikleri

Konular
127,950
Mesajlar
913,854
Kullanıcılar
449,598
Son üye
kadir12366

Yeni konular

Geri
Üst