Trafo topraklaması nasıl yapılır?

electrics

Üye
Katılım
15 Nis 2008
Mesajlar
694
Puanları
6
Yaş
39
hiç görmedim nasil yapildigini nedir bunun icin kullandigimiz teknikler...
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Trafonun gövdesindeki topraklama çıkışından galvaniz şerit ile direğin gövdesine veya kabin içindekikoruma topraklaması barasına monte edilir.
 
işletme topr.
 
işletme topraklamsı trafodan ve koruma topraklamsından en az 20 mt uzaklıga izoleli kablo ile yapılan topraklama [kısa tabirle]
 
İşletme topraklaması trafo nötr noktasının topraklanmasıdır.İşletme topraklaması 2 ohmdan küçük olmalıdır.Uygulamada Koruma (trafo metal aksam/gövde) topraklamasından ayrı ve 20 mt uzağa yapılmalıdır...
2 ohm direnci tutturmak bazen zor olur..

Buralarda toprak genelde taşlı bu sebeple ben ancak ağağıdaki şekilde düzen tutturabildim.. 6 adet levha/çubuğu zikzak bağla*****...
 

Ekli dosyalar

  • İŞLETME TP.gif
    İŞLETME TP.gif
    12.5 KB · Görüntüleme: 1,512
Selamlar,

İşletme topraklamasının koruma topraklamasından ayrı (ve 20m uzağa) yapılması sadece TT sistemleri için geçerli değil midir? TN-S sistemi kullanırsak işletme ve koruma topraklamalarını birleştiremez miyiz?
 
benim de bu konuda bi sorum olacak,
1 trafo binası yapıyoruz ve içine 6 adet 2500kVA trafo koyacağız (hermetik tip),
bunların işletme topraklaması için projesinde 3mt lik çubuklarla her bir trafo için kaz ayağı oluşturulmuş, yani toplamda 18 adet kazık kullanılıyor, bu da trafonun nötr noktasına 240mm lik çıplak örgülü iletkenle birleştiriliyor. (Koruma ve işletme topraklaması ayrı bir sistem)
soru1: Herbir trafo için 3 mt lik 3 adet kazık yerine 1,5 mt lik 6 kazık kullanmamda bir sakınca varmıdır? (kazı işi çok zor oluyor)
soru2: Bu kazıkları toprağa tam dik olarak 90 derece çakmak yerine eğik çaksam (mesela 45 derecelik açı ile) ne olur?
soru 3: Her bir trafo için ayrı ayrı yapmayıp 1 kaz ayağı oluştursam ve bunu 6 trafoya dağıtsam işletme sırasında ne tip sorunla karşılaşabilirim?
 
3 mt lik topraklama çubukları yerine 1,5 mt 6 adet kullanabilirsin daha iyi olur. hepsi bir yerden topraklama olmaz ilerde AG yükte sorun çıkar.(voltaj düşüklüğü vb.) çobukları 45 derece açıyla çakmanı tasviye etmem hem iletkenliği azalır hemde çürüme riski artar.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,134
Mesajlar
915,323
Kullanıcılar
449,854
Son üye
Enes.trk

Yeni konular

Geri
Üst