Meger nedir? Megerler nasıl çalışır?

M.Ozkan

Yönetici
Yönetici
Yönetici
Katılım
19 Ocak 2007
Mesajlar
977
Puanları
156
Benim bildiğim kadarıyla meger adı verilen DC gerilim üreteci Bus Bar gibi sistemlerde kısa devre kontrollerini yapıyor. Sanırım mantığıma göre Bara kutupları arasına DC gerilim uygulayarak çekilen akıma göre yalıtım oranını belirliyor. Birşeyler eklemek isteyen varmı?
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Yalıtkanlık direncini direkt olarak ölçen aletlere 'Meger' denir.

Megerler;yüksek gerilimin üretildiği kısım ve ölçme kısmı olarak iki ana bölümden meydana gelir.

ÜRETEÇ KISMI:Eski tip megerlerde.kollu ve yüksek gerilim üreten D.A dinamosu kullanılır.Yeni tip megerlerde ise alet içindeki pilin gerilimini yükselten elektronik konvertörlü devreler kullanılır.

ÖLÇME KISMI:Megerlerin ölçme kısmı ya analog tip veya dijital göstergelidir.

Uygulamada en çok kullanılan meger tipleri şunlardır:

*Manyeto, analog göstergeli tip megerler
*Konvertörlü, analog göstergeli tip megerler
*Konvertörlü dijital tip megerler
 
Megerle ilgili kapsamlı bilgi ve daha fazlası...


Elektrik tesisatında enerji verilmeden önce hatta kısadevre varmı toprağa kaçak varmı anlayabilmek için izolasyon megeri kullanılır. Birde topraklama ohmajını ölçmek için topraklama megerleri vardır.
 

Ekli dosyalar

  • test.zip
    1.3 MB · Görüntüleme: 179
sağolun ya yazdıkları mı geri aldım :d ben düşünürken siz halletmişsiniz bile :d
 
Yukarıda meger ile ilgili açıklayıcı birçok bilgi var. Hepside doğru bilgiler. Konuyla ilgilenen arkadaşlara teşekkürler. Belki herkes biliyordur ama naçizane benimde çorbada tuzum olsun istedim. Megerde ölçülen yalıtkanlık birimi ohm cinsinden ve kablodan geçen gerilimin bin katı kadar olmalı. Yani içinden 220 v. geçen bir kablonun yalıtkanlığı 220000 ohm (220 k.ohm) olmalı.
 
Meggerin yapacagı isolasyon testini, avometrenin ohm ölçerini kullanarak da yapabilirmiyiz?
 
Bildiğim kadarıyla megger çok hassas bir cihaz bunun sayesinde verdiği dc voltaj neticesinde oluşan çok hassas akımları bile algılayabilir ama basit bir avometreyle bu biraz zor.
 
Avometre ile bu ölçümü yapamazsınız. Meger test yapılan ekipmanın niteliğine göre yüksek bir DC gerilim uygular. Örneğin AG kablosunu test edecekseniz 500 veya 1000V DC, XLPE kablo testi ve ya OG trafo primer sargı testi yapacaksanız 5-10kV mertebesinde gerilim uygular. Avometre ile bu mümkün değildir.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,107
Mesajlar
915,025
Kullanıcılar
449,808
Son üye
Baharnev

Yeni konular

Geri
Üst