yıldırımla ilgili bi soru

ntfs

Üye
Katılım
7 Şub 2007
Mesajlar
23
Puanları
1
Yaş
39
selam arkadaslar benim uzun süredir kafama takılan bi soru var acba yıldırım insan faktörüyle yerde üretilebilirmi ve üretilebiliyorsa askeri amaçla kullanılabilirmi mesela yıldırımla bi uçagı vurmak etc.
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
yıldırım yapay olarak üretilebiliyor.çok yüksek gerilim üretilip yapılıyor sanırım.
ama bunu havada bir noktaya yönlendirmek çok zor.buna gerek yok.lazerler
bu iş için kullanılıyor zaten.
bu arada cümlenin sonundaki etc ne anlama geliyor anlayamadım.
 
yıldırım da aslında elektrik gibi bir elektron hareketidir. dolayısıyla + ve - arasındaki elektron akışıdır. ve yıldırm herzaman tukardan aşağıya doğru akmaz. Bulut + yer - olursa ve aradaki potansiyele bağlı olarak akım oluşur. akü kısa devresi gibi. Bunun terside olabilir. yer + bulut - olabilir bu durumda da aşğıdan yukarıya akım akışı olur. dolayısıyla uçağın + veya - yüklü olduğunu nasıl bileceğiz. kısacası zor.
 
Kontrolsuz güç güç değildir... Üretilebilse bile kontrolu zor ...
 
Yıldırım, yüksek değerlikli bir darbe gerilimidir.Laboratuar ortamında izolasyon malzemelerinin denenmesi için bu darbe gerilimleri üretilmektedir. Örneğin seramik fabrikaları ve itu laboratuarı. Ancak bunun uçağı vurmak için kullanılması oldukça zordur ve daha fazla maliyet ister.
Kolay Gelsin..
 
evet arkadaslar benimde bildigim kadarıyla yıldırım yapay olarak üretilebilir fakat kontrolu nereyi ansıl vuracagı kesin oalrak ayarlanamaz. yıldırım elektirk alanın en zayıf oldugu noktaya bosalır ya ni elektrik alanın duzensizligini yıldırım oalyını kolaylastırır ornegin yeryuzundeki gokdelen ler gibi yuzeydeki cıkıntılar elektirk alanın azaldıgı noktalardır bu yuzden yıldırım bu noktaları tercih eder. fakat arkadasım elektrik alanın havadaki dagılımının kesin oalrak bilinmesi imkansız oldugu icin bir ucagı vurmak hemen hemen imkansızdır diye dusunuyorum dedigim gibi elektirk alan sartının ucak uzerinde saglanması lzm haliylen olmaz bence..
 
Senin dediğine benzer bir çalışmayı nikola tesla , tesla bobini ile gemiler üzerinde yapmıştı. buda onun tesla bobininden çıkan görüntü.

teslaust.jpg
 
Diyelim yerde enerjiyi depolamayı başardın ve onla bir uçak vuracaksın:)Havanın o anki iletkenliği(nem durumu vs) giriyor işin içine.Aynen yıldırımda gözlendiği gibi akım yolu dümdüz bir hat şeklinde değil dallara ayrılarak hava katmanlarını yara yara en kolay bulduğu yere doğru ilerliyor.Yani onu yönlendirmek çok zor.Havanın yapısı, kirliliği,homojenliği, nemi, rüzgar bir sürü etken giriyor işim içine.
 
peki arkadaşlar bir yıldırım paraşütle atlayan birine düşerse,o kişi ölür mü yoksa yerle teması olmadığı için birşey olmaz mı?
 

Forum istatistikleri

Konular
128,134
Mesajlar
915,319
Kullanıcılar
449,852
Son üye
ddknght

Yeni konular

Geri
Üst