Beko 9470 NF tahliye kanalı ısıtıcı değeri

artser

Üye
Katılım
24 Ocak 2011
Mesajlar
528
Puanları
6
Yaş
43
bu model dolaptan elimde var..alt tarafı soğutmuyordu üst tarafı açtım baktım kompe bloklanmış..tahliye kanalının ısıtıcısını ölçtüm 961 ohm geldi..aynı dolaptan 2 tane daha var onlarıda ölçtüm onlarda aynı değerde geldi..

yeni ısıtıcı aldım onun değeri ise 1070 ohm civarı geldi..

bunun tam değerini söyleyebilirmisiniz acaba?

birde evap ısıtıcısının değerinide yazarsanız memnun olurum..

sensör sağlamlığını nasıl anlayabiliriz?
 
sayın artser ohm degeri wata göre degişir no frostlarda kanal ısıtıcısı ortalama 900 ohm evap ısıtıcısı ise 300 ohm civarı olur....modele ve markaya göre degişiklik göstere bilir ...tahliye kanalı buzlanması pislik nedeniyle suyun akmamasındanda kaymaklana bilir...yada kanal ısıtıcısına akım gelmiyor olabilir...
 
tahliye kanal ısıtıcı sağlam , yapıştığı zeminden kalkmamış , tahliye deliği açık , ve defrost rezistansı sağlam ise mutlak timer değiştirmelisiniz. arçelik - beko ürünlerinin 1. resimdeki timerleri çok sıkıntılı. bunun için elektronik timera geçiş yapıldı. (2. resim) bahsettiğiniz dolapta sensör yok. bi-metal termostat ve termal devre kesici var. pek arıza yapmazlar.

1004248890p5.jpg

218401b.jpg
 
Tam Benlik Konuymuş.

Evimde kullandığım No-Frost çift kapılı (Dondurucu Üstte) BEKO'nun BK 9470 NF modeli.

Son günlerde dolabın üst kısmının normalde olduğu gibi soğutup, alt kısmının ise soğutmaması, hatta hiç soğutmaması (oda sıcaklığı) sorunu üzerine bir de ben el atayım şu buzdolabı işine dedim. Farklı zamanlarda bir çok kez de, alt katın tavanındaki ızgara şeklindeki delikten su damlıyor, bazen de bu damlalar orada donup kalıyordu.

Servis çağırmak istememem deki neden ise parçalarının çok ucuz olması. 10 liradan başlayıp 50 liraya kadar çıkmasıydı. Kompresör hariç en pahalısı 50 TL imiş. Servis ile Sorunumun en ucuz çözümü 100 Lira'dan -başladığı- için Kendim yapmaya karar verdim.

İşin en zor kısmı 24 veya 48 saat beklemekti. Servis gelse de gelmese de beklenecek.

2 gün önce dolabın fişini 24 saat çektim, buzlar eridi, dolabın altı su oldu falan, artık sorunum çözülmüştür diyerek dolabı tekrar yerleştirdim ve çalıştırdım. 2 gün süper çalıştı, bu gün yine alt taraf soğutmadı, günün ilerleyen saatlerinde ise oda sıcaklığına kadar indi.

Sabahtan beri forumları okuyorum, ve mantığı az çok kavradım. Kolları sıvayıp işe koyuldum.

Dolabın fişini çekip, içini boşalttım, Buzlanmanın ne kadar olduğunu görebilmek için Üst katın, kapağını çıkardım. Böylece evaporatör'ü (yani alüminyum boruları) ve üzerinin ne kadar buz kaplandığını gördüm.


g20dW5.jpg


qjk6aQ.jpg


İnternet'ten baktım 50TL imiş, kırarsam canım sağ olsun dedim, hiç olmadı sıcak silikonla yapıştırırım dedim ve, korktuğum gibi zor olmadı, deliklerden 2 tane tornavida sokup kendime doğru çekince biraz uğraştırsa da çıktı sonunda. 4 köşesinde de 3'er 4'er tırnak var. Sakın kenarlardan bıçak yada tornavida sokmayın, sadece kendinize asılın. Bu işlem karşılaşacağınız en zor kısım. Bunu atlatırsanız gerisi çok kolay. Sadece bu model için değil çoğu dolapta aynıymış, Kapağın tek amacı avaporatör'ü gizlemek, hava delikli plastik bir kapak işte. Dikkat etmek gereken bir nokta ise; kapağı hemen sökmemek, soğuk olduğu için daha kırılgan olur. Bir müddet bekleyip, normal esnekliğine dönmesi beklenmelidir.

Görülen iki rezistansı da ölçtüm. İkisi de sağlam.

Birisi evaporatör'ün altına döşenen su tahliye kanalı ısıtıcısı, Yapışkanlı alüminyum kağıtlevha üzerine yapıştırılmış, plastik kaplama, 1130 OHM'luk direnç değerine sahip, 40 WATT'lık ve çok az ısı yayan güçsüz bir resiztans.

9g1Md5.jpg


MoGNvg.jpg


Diğeri ise; Evaporatör'ün çevresini dolaşan, üzerine temaslı, yine alüminyumdan yapılma kibrit çöpünden az hallice, 320 OHM'luk direnç değerine sahip, 150 WATT'lık ve sıcaklığı 20 saniyede belli olan bir rezistans.

77n9NY.jpg


9g1M3r.jpg


Bunların sağlamlığını anlamam gerekiyordu. En sağlıklı yol, soketlerini çıkarıp,dışarıdan 220VOLT enerji verip ısılarını kontrol etmek aslında.

PnW8r5.jpg


Evaporatör üzerindeki alüminyum rezistans 150 WATT gücünde olduğu için ve meydan da olduğu için, ısındığını elimle anlayabiliyordum, ama diğer resiztans hem evaporatör'ün altında olduğu için parmaklarım sığmıyor, hem de gücü az olduğu için sığsa bile ısıyı anlayamıyordum.

Evimde Multimetre var, OHM kademesine alıp ölçtüm iki rezistansıda da. İkisi de Mantık sınırları çerçevesinde değerler gösterdi. Megaohm lar seviyesinde gösterse rezistans bozuk anlamına gelir. Buzzer kısmı ile kopukluk kontrolü yapmayı denemeyin rezistanslar da genelde işe yaramaz.

Unutmadan söyleyeyim, bu rezistanslar, sürekli olarak çalışmıyorlar. Defrost timer'ı 8 çalıma saatine bir enerji göndererek çalıştırıyormuş bu rezistansları. Rezistanslar sağlam, birde rezistansların takıldığı soketi ölçeyim 220 VOLT geliyor mu diye düşünmeyin. Dediğim gibi sürekli elektrik gelmiyor o soket'lere.

qjk6WR.jpg


Konuyu başlatan arkadaşımızın dediği gibi değerler birbirine çok yakın. Yani rezistanslar sağlam diyebilirim. Buzların iyice çözülmesi için 24 saat bekleyip, su tahliye ve hava geçiş deliklerini kontrol edeceğim. Oralarda da sorun yoksa Defrost timer'ını kontrol etmeyi düşünüyorum.

Yeri ise, Dolabın alt katında sağ altta, sigara paketinden biraz daha büyük bir kapak var, onun içinde. değiştirmek için sadece 4 vidayı söküp, eski Timer'ın kablo soketini çıkarıp, yeni Timer'ın kini takmak yeterli.

MoGNb2.jpg


Bittiğinde Konuyu farklı bir forum sitesinde de yayımlamayı düşünüyorum,Bu konu ile alakalı kısım bu kadar sanırım. Umarım Fotoğraflar işe yarar.

Evinizde Multimetre yani ölçü aleti yoksa amatör modelleri yaklaşık 8 liradan başlıyor, ve benim ki gibi dijital ekranlı. Hem işiniz görülür hem de bir mal sahibi olmuş olursunuz :)

Şu video da izlenebilir, ama saç kurutma makinesi işine pek girmemek gerek, Buz dolabı iç plastikleri sıcak için değil, soğuk ortam için imal edildiklerinden, çok çabuk yamulurlar, şekil değiştirirler. Termik olayı falan da var, en iyisi yazın 24, kışın 48 saat beklemek. Buz artık görülmese bile, dolabın içinde Straforlar vardır. Bunların kuruması sadece zamanla olur, dışarıdan müdahale mümkün değildir, zira yalıtım malzemesi olarak kullanıldıklarından plastik muhafazaların içine yerleştirilmişlerdir. Islak yada nemli stafor ile tekrar çalıştırılan bir dolap Kesinlikle tekrar buzlanacaktır. Yaptığınız onca emek boşa gidecektir.

 

Forum istatistikleri

Konular
128,170
Mesajlar
915,622
Kullanıcılar
449,934
Son üye
peldayilmaz

Yeni konular

Geri
Üst