Buzdolabı Sistem Açma ve Sistem Temizleme Yöntemleri

kanyak

Uzman Üye
Katılım
23 Eyl 2009
Mesajlar
1,945
Puanları
244
Buzdolaplarında sürekli sıkıntı yaşadığımız sistem tıkanmalarına karşı yaptığım bir uygulamayı paylaşmak istedim. iş gayet basit ve kesin çözüm alacağımız bir uygulama. bu uygulama için en iyi sonuç alacağımız malzemeler saf aseton ve azot. aseton seçilme sebebi yağı inceltmesi ve çözmesidir. azot ise hem ucuz hem saf azot nemsiz olması. bir de sistem yıkandıktan sonra sistemin kurutulması. saf asetonu kimya malzemeleri satan yerlerden temin edelim. eczanelerde satılan asetonlarda su ve bir çok karışım olduğu için sistemin daha çok tıkanmasına sebep oluyor. sisteme asetonu rahat aktarabilmek için ben 1/4-1/4 rekorlu drayer kullandım. drayerin içindeki slikajel maddeleri süzgeçlerini delip tamamen temizledim.

1. resimde görüldüğü gibi evap dönüş borusunu çıkartıp hansen soketi veya iğneli servis borusu takalım. daha sonra da bunun ucuna 1/4 rekorlu drayeri bağlayalım.

Drayerin içine şırınga ile asetonu dolduralım. sisteme ne kadar çok aseton verirseniz temizlenme , açılma ve yıkanma o kadar sağlıklı olacaktır. bunun için ben yaklaşık bir çay bardağı dolduruyorum. maximum yarım litre kadar aseton basabilirsiniz. aseton ne kadar çok koyarsanız sistemi kurutabilmeniz için o kadar çok azot kullanmanız gerekebilir. yarım litre asetonun kuruması için sabaha kadar açık bıraktığımı biliyorum.

Asetonu drayere doldurdukdan sonra azot hortumunu bağlayarak 5 bar azotu sisteme verelim. 10 bara kadar da çıkabilirsiniz ama gerek yok. 10 bar üzeri bazı marka evap borularında şişmeye sebep olabiliyor. daha sonra kılcaldan aseton ve yağın çıkmasını gözlemleyin. 1 bardak aseton koyduysanız bunun tamamı buharlaşmadan dolayı çıkmıyor.

Sistem tamamen tıkalı ise sabırla beklemeniz gerekecektir. bastığınız aseton tıkalı olan yeri çözecek , inceltecek ve açacaktır. sistem açık ancak kısmi yerlerde soğutma yok ise (üstü soğutuyor altı soğutmuyor) alt evapda biriken yağıda temizleyip atacaktır. sistem açılıp yağ akıntısı da bittikten sonra sistemde kalan asetonu kurutmak için boş şekilde azotu basmaya devam edin. ben genelde kılcaldan çıkan azotun kokusuna göre hareket ediyorum. 2-3 saat kurutma işlemi yaptığım oluyor.

farklı malzemeleri kullanan arkadaşları da duydum ancak bu işlemden kesin sonuç aldığım için değiştirmeye gerek duymadım. farklı yöntemleri kullanan arkadaşlar var ise de öğrenmeyi çok isteriz.

Bir üründe sistem tıkandı ise uzun süreli sağlıklı verim almak için mutlaka kompresör de değiştirmek gerekiyor. kompresör yağını değiştirmek de çok iyi çözüm vermiyor. bunun kararını çıkan yağın kokusuna ve rengine göre de verebilirsiniz
 
Ustam merhaba,
uyguladığınız yöntem benim uyguladığım yöntemle aynı sadece aparatlar farklı ve ben thavzone kullanıyorum.bulabildiğim sürede r11 gazı kullanmıştım.saf aseton bulamadığımdan thavzone kullanmak zorunda kaldım.bu yöntemle şimdiye kadar 1 adet fire verdim.arkadaşlarımızın kesinlikle işlerine yarayacak bir yöntem.

selamlar
 
merhaba
aseton çözücü maddedir. benımde tavsıyem şu olacak kurutma ne kadar uzun olursa sistem o kadar ıyı temızlenır.
kurutma yapıldıktan sonra kılcal ucunu kapatın ve 20 dakıka sadece evap ve kılcal vakumu yapın. bunun nedenı ise asetonun buhar halinde evap bölgesinde kalmasıdır. eger asetonu ıyı kurutulmazsa yeni takılacak kompresör dyrafamı gider gitti zamanda ne emer ne basar söküp çalıştırdıgınza kontrol ettıgınızde farkına varıcaksınız. o yuzden sistem açma yaparken sabırlı olun. kolay gelsın
 
biz bu sıstemı denedık ama yagı hala temızlemıyor
 
ustam elinize sağlık güzel beğendim bende aynı olyı soğuk oda evaparatörü için uyguladım sonuç aldım kolay gelsin
,
 
Selam buzdolabı sistem temizligi bi yöntemi daha vardır. Şu an zaten genel olarak birçok sogutmacı r22 ile kılcal temizligi yapıo bende dahil. teşekkürler.
Bu sayade sistem 10 dakikada temizlenir ev tipi sogutucular olmak şartıyla.çok büyük sistemlerde ticari sogutucularda en fazla expansion sıkıntı yaratabilir.tıkalıysa ister temizle ister degiştir.kolay gelsin.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,133
Mesajlar
915,307
Kullanıcılar
449,849
Son üye
cagan20

Yeni konular

Geri
Üst