Rc Araç Motor Sesi :)

Motorcie

Üye
Katılım
27 Ocak 2012
Mesajlar
8
Puanları
1
Öncelikle tüm foruma selamlar :) forum gerçekten elektrik alanında herşeyi bulup faydalanabilceğiniz bir forum :)

evde otururken neyapsam neyapsam diye düşünürken rc traxxas slash marka model aracıma motor sesi eklemeyi düşündüm.internette ufak bir araştırmadan sonra şu şekilde videolar buldum.
RC Sound & Light Scale - Improve engine revving sound - YouTube
bende buna istinaden şevkim artarak bundan daha basit ve daha çok hoşuma gidicek birşey yapmak istedim.motor sesinden ziyade gaza bastıktan 3-5 saniye sonra ( Kawasaki ZX10R 2009 burnout limiter no exhaust - YouTube ) videodaki gibi bir motorun limiter sesinin çıkmasını istiyorum. rc araçlarda esc denilen (electronic speed control )bir parça var ve bu parça kumandadan gaz verdiğimizde verdiğimiz gaz oranıyla orantılı motoru devirlendiriyor. yani gaz verdiğimizde esc motora elektrik gönderiyor. bununda bağlantılı olarak yapabilceğimi düşündüm. yani esc elektrik verince ses çıkmaya başlıcak fakat nasıl yapabilirim bilmiyorum:) bu konuda engin fikir ve düşüncelerinizden faydalanmak istiyorum. teşekkürler
 
https://www.kontrolkalemi.com/forum...ak-bebeklerdeki-elektronik-sistem-yardim.html bu linkteki konuda ve konu içinde verilen linklerde pic ile ses kayıt edip çalma kısmını tartışmışdık eğer bu zorlu kısmı ucuz bir mp3 player alıp istediğiniz sesi buna kaydederek hallederseniz işiniz epey kolay olacak sadece mp3 player ın içinde kayıtlı olan dosyayı çalmasını sağlayacak tuşlara basma kısmını yani bu komutu verecek kısmı sizin bahsettiğiniz esc ile tetikleyen ve mp3 ün sesi çalması için gerekli gecikme süresini hesaba katan bir tetikleme devresi kuracaksınız, bu yöntemi seçecek olursanız kullanacağınız mp3 çalara göre ayarlamalar yapma konusunda yardımcı olabileceğimizi düşünüyorum.
 
cevabınız için teşekür ederim ama pic e ses kaydetmek için nekadar zorlu kısımsa benim için imkansıza yakın bir kısım:) mp3 çalara göre tetikleme devresi yapmak daha mantıklı ve kolay bir yol.geçikme süresinide bilgisayarda yapcağım mp3ün başında 4-5 snyelik bir boşluk geçikme işinide kolay bir yoldan halledebilir.biraz düşündümde düşük hızlarda giderken 5 snye sonrasında bu sesin çıkması biraz garip olcaktır. escler gaza göre sanırım hem volt hem amper değerini arttırıyor.( bunu en kısa sürede voltmetre ile ölçücem amper değeri kesin artıyor ama volt sabitmi artıyormu bilmiyorum :) )çünkü yüksek teknoloji bir esc ile motor 12.4volt 150 amper gibi bir akımı motora anlık olarak aktarabiliyor.yardımlarınızla yapcağım tetik devresine böyle bir sınırlandırma koyabilirmiyiz? örneğin benim escm anlık 120 amper sürekli 90 amper verebiliyor diyelim. buna sınır koyup 60amperden sonra tetik çalışssa önceki düşük devirli durumlarda çalışmasa gibi bir durum olabilirmi? vede bu tetik devresine bir örnek verebilirmisiniz basit bir örnek kafamda biraz şekillensede konu hakkında daha detaylı düşünebilsem ? tetik nasıl çalışcak nasıl malzemelerden oluşup escye nasıl bir şekilde bağlancak.

http://cdn5.rccaraction.com/wp-content/uploads/2011/02/Sidewinder-Sv2-in-hand-700w1.jpg?8a12f1
esc dediğim parça bu şekilde birşey bir taraftan güç kaynağı bağlanıyor diğer taraftan motora aynı zamanda cihaz radyo alıcısına bağlanıyor ve kumandadan gelen sinyallere göre haraket veriyor.(belki biliyorsunuzdur bilimiyorsanız diye resim paylaştım sonuçda bu hobi dışında ben kullanıldıklarını pek görmedim :) ) teşekkür ediyorum
 
https://www.kontrolkalemi.com/forum/ses-devre-semalari/69031-el-cirpasi-role-surme.html buradaki ilk mesajımda el çırpması (alkış) yani ses ile role sürme konusunda bir örnek vermiş ve devamındaki mesajlarımda çalışma prensibini biraz açıklamıştım, bu ses ile tetiklemeye bir örnektir, sizdekide benzer birşey olacak muhtemelen devre daha az elemanla yapılacak, role yerine mp3 çalar tetiklenecek. Gecikmeden kastım mp3 çaların açılması gerekli parçayı çalması için geçecek süre idi, aslında mp3 çalar sürekli açık durumdada olabilir sadece parçayı başlatmak için komut bekler vs. bunları iyice düşünmek lazım, yani bu gecikmenin tetiklemeden sonra müziğin tam sizin istediğiniz zamanda çalmasını engellememesi lazım. Birde bahsettiğiniz 12,4 V 150 A bana biraz yüksek geldi bu nasıl bir bataryadır yanlışınız olmasın nette biraz baktım 5 A (5000 mAh dan yüksek bir pil görmedim, tabiki 5000 mAh luk bataryanız olsa bundan 100 A alabilirsiniz ama bu şekilde cihazı ancak 3 dk çalıştırır. Birde sizin modeli tam bulamadım ama 500-1000 TL ve daha yüksek fiyatlardan bahsediliyor sizinkide öyleyse iyi hobiymiş ne diyelim. Aslında iyice uğraşılsa kumandadan gelen sinyalleri direk alan ve buna göre önceden tanımlanabilir belirli sesleri çalan bir sistemde yapılabiliir ama ben şimdilik bununla uğraşamam elimde proje var onunla ilgileniyorum, belki ilerde bu tip hobicilere yönelik hazır devre yapma işinede girebilirim iyi fikir gibi gözüküyor, sonuçta forumda halihazırda bazı üyelerin bu cihazın tüm kontrol sistemini baştan sona tasarlayabilecek altyapısı var çok zorda bir iş değil neyse konuyu daha fazla saptırmayayım.
 
tetik mekanizmasını dandik bir mp3 çalar alıpta düşünsek elimizdeki malzemeye göre birşey olması daha mantıklı olucak sanki :) 12.4V 150 Amper verebilen bataryalar lithium polymer (lipo) piller.bu pillerin çeşitli değeleri var. 2s2p 3s1p vb. gibi s ler kaç pilin seri bağlı olduğunu gösterirken p lerde kaç pilin paralel olduğunu gösteriyor. 3.7 volt 5000mah bir hücre (daha yüksek amper değerleride var) bu şekillerde seri ve paralel bağlanarak hem uzun,hemde performanslı bir kullanım alınabiliyor. benim modelimde
http://traxxas.com/sites/default/files/images/5803-5805_25_sideview_m.jpg
bu araç short course truck denilen bir tip. fiyatlar dediğiniz gibi çok değişken olabiliyor aracın motorundan tutunda aktarma organlarının kalitesine varana kadar fiyatlarını etkiliyor.
http://race.traxxas.com/amsoil/5805/gallery/5805_overhead_chassis.jpg
şasinin üst tarafındaki boşluk malzemeleri koymak için yeterli bir alan gibi geldi bana :) bir mp3 çalar bulmaya bakıyım ben :)
 
Son düzenleme:
doğrudur abicim vardırda entegreler filan okadar bilgim yok onları nasıl kullanırım filan bilmiyrum olabildiğince benim için basit olması öncelikli cevabınız için sağolun :)
 

Forum istatistikleri

Konular
128,104
Mesajlar
915,000
Kullanıcılar
449,803
Son üye
ERSEDAT

Yeni konular

Geri
Üst