Sesi Yükseltmek

hamdisuat

Üye
Katılım
26 Eyl 2011
Mesajlar
188
Puanları
1
Yaş
66
anlayamadığım şu konuda yardımcı olursanız sevinirim. Amaç bir mikrofonla kaliteli ve daha yüksek ses elde etmek. Basit bir devre ile sesi aynı güçte uzağa naklettim. Bu sesi yükseltmek için nasıl basit bir ilave yapabilirim? Radyodan ya da teyp içindeki devreleri sökerek böyle ilave bir sistem yapılabilir mi? Basit, küçük bir el radyosu ile havadan alınan sinyaller bu kadar güçlü sese dönüşüyor ise bu elimizdeki devreye de uyarlanabilir mi? Teşekkürler.
 
El radyoları süper heterodin yapılı(İçinde birden fazla yüksetici katı bulunabilen) cihazlardır.Sizin einizdeki mevcut katı, preamplikatör(Giriş katı) farzedersek eğer,bunu daha kuvvetli kazanca(Yüksetmeye) çevirmek,başka bir cihazın(Eski çalışır bir oto teybin veya radyonun çıkış katını,yani amplikatörünü) veya ekolayzırlı olarak satın alınan veya elde mevcut olan bir katı(Amplikatör devreli ekolayzır katını), girişi sizin elinizdekinin çıkışına uygun olarak bağlanarak artırım sağlanır.Bu yolla kazanç arttırılmış olur.
 
Elimdeki devre 2 transistörlü bir devre. Yukarıdaki bilgiler doğrultusunda; Sonuç alma ihtimalim olan 4 seçeneğim var dersem uygun olur mu?
1-Daha önce deneyip sonuç aldığım 555 Entegre ile çalışan bir org şeması mevcut. Elimdeki devrenin ses çıkış kısmını çıkartıp girişi bu devreye adapte edebilirim.
2-Transistörle ilave bir yükselteç devresi yapılabilir.
3-Küçük bir el radyom var, içinde 2x4 ebadında bir PCB si var ve 16 ayaklı entegresi var. Bunu da tam olarak nasıl kullanırım bilemiyorum, eğer 16 ayaklı entegrelerin hepsi aynı prensiple çalışıyor ise belki bir sonuç alabilirim. Bir de voltajları uyarlamak gerekir.
4-cd-kaset çalar ve radyo setimde 24 ayaklı bir entegresi olan bir ana kart ve 4 adet hoparlör çıkışı olan bir sistem mevcut bu da 3. seçenekle benzer.
Birinci seçenek için ne yapabileceğimi kestirebiliyorum ama diğerleri benim için biraz zor görünüyor, deneme yapacağım. Bilgiler için sağolun.
Not: sesi yükselten gerilim artışı mı yoksa frekans artışı mıdır?
 
Son düzenleme:
Fazla emek harcanmadan uygulanabilecek en iyi devreniz; 4.şıktaki 4 hopörler devreli olan şıkdır.Ancak,bunların ön kuvvetlendiricisi(Preamplikatör) sistemde yekpare olarak zaten mevcut olduğundan,elinizdaki 2 transistörlü kuvvendiriciyi(Kazancı düşük olan) kullanmanıza gerek kalmaz.Elinizdeki mikrofon veya diğer yolla alınan sinyali,bunların (Teybin kristali=Kaset Okuyucu kafası)uygun yerinden direk olarak kablolara lehimlemek suretiyle adapte ederek verebilirsiniz.Kasetli teyp devresinin kristalini(Okuma-yazma kafası=Stereo tip veya mono tip) lehimle söküp,boşta kalan 3 kabloya(Stereo tip)veya 2 kabloya(Mono tip) kendi kuvvetlendireceğiniz kaynaktan gelen(Stereo mikrofon veya minik 2 mikrofon) kabloları lehimleyerek sinyali grişten çıkışa doğru olarak arttırmış olacaksınız.Öbür devrelerle,neticesi alınan sağlam devreleri hazır olarak mevcutken,uğraşmanızı şimdilik tavsiye etmem.Kolay gelsin.
Not:Stereo teyp kristalinde aslında 4 blendajlı kablo çıkmalıdır.Ancak 2 tane siyah(şasi) kablosu ortak olduğundan dolayı,tek bir siyah kablo blendajlı olarak çıkar.Diğer farklı renkteki blendajlılar,sağ ve sol sinyal (Stereo kasetin) giriş kablolarıdır.
 
yukarıdaki bilgiler benim için çok önemli teşekkür ederim, muhakkak deneyeceğim sonraki hedefim de sistem hacmini küçültmek için uğraşmak. Tahmin edersiniz ki ana kartım çok büyük (Radyo-CD ve kaset sistemi de bu kart üzerinde 30*10cm ebadında) ve fazla yer tutacak bu arada org (1 adet 555-3 adet "C" ve 2 adet "R" den ibaret) üzerinde de çalışıyorum. (belki mümkün değildir bilmiyorum) ya da salt bir teyp bulup ondaki kartı sökerek yukarıda anlattıklarınızı uygularsam daha pratik bir ürün ortaya çıkacak.
 
Hamdisuat bey tam olarak amacınızı söylerseniz daha net bir cevap vermek kolay olur amaç elinizdeki org devresinin sesini yükseltmekmik yoksa mikrofonun sesini yükseltmek mi yada başka birşey mi ben anlayamadım. Bende elektronikle ilk uğraşmaya başladığımda eldeki aletlerin özelliğini kullanmak yada geliştirmeye çalışmakla ilgilenirdim ama sonradan pek faydalı bir uğraş olmadığını anladım çünki bu yolla sistemlerin nasıl çalıştığını anlamak pek mümkün olmuyor, örnek hobi devrelerini kurup çalışma prensiplerini öğrenerek daha iyi sonuçlar alınabilir. Bu arada yaşınız gerçekten 53 mü?
 
öncelikle şöyle söyleyeyim, babam 1926 doğumlu onunla telefonla konuşurken sesi tam olarak duyulmuyor, (yaşlılık-depresyon nedeni ile sesi çok az geliyor), amacım ona bir sistem kurup sesi yükseltip telefonda anlaşılır kılmak, hem de elektroniği anlamak, yani hem ticaret hem ziyaret, buradan yaşımla ilgili cevabımı da vermiş oldum sanırım. (not:bu sitede bize karşılıksız cevap veren arkadaşları yaş konusunda yalan beyanla aldatmak yakışık almaz, kahve vb alışkanlıklarım olmadığı için bu tür ve bir çok uğraşım var.) Umarım inanırsınız.(site yönetimi talep eder ise ispat ederim) ilgine teşekkür ederim
 
Kusura bakmayın benim yaşınızı merak etmemin sebebi; mesajlarınızdan elektronikle yeni ilgilenmeye başladığınız anlaşılıyor, bir kişinin 53 yaşında elektronikle ilgilenmeye başlaması bu devirde takdire şayan ve şaşırtıcı bir durum bu nedenle size yardım edebilmekten memnuniyet duyarım.
Şimdi konuya şöyle açıklık getirebiliriz; genel olarak anfi demek amplification yani yükseltme demektir, bunlar çok çeşidi var, sizin elinizdeki telefonun kulaklık kısmında hazır duyulabilir ses olması preanfi dediğimiz ön-ilk anfi yani mikrofon vs. gibi çok düşük güçteki sinyalleri yükseltmek için kullanılan kısım hazır elimizde demek bize kalan telefonun hoparlöründen bu çıkışı alıp kuvvetlendirmek (tabiki daha başka yöntemlerde var ama bence en basiti bu olur). Bu işi yapmak için en basit yol entegre devreler buna örnek olarak tda2822 veya lm380 entegreleri olabilir bu entegreler 2.5-4 watt çıkış gücüne sahiptir ve besleme gerilimleri 3-15 volt aralığında kullanılabilir bu entegrelerin datasheet lerinde test circuit diye geçen devreleri (google da tda2822 datasheet diye aratınca hemen bulabilirsiniz) basit 4 5 direnç kondasatörle 5 lira masrafla yapılabilir ama bununn için ya baskı devre yapmayı az çok biliyor olmanız yada bu işle uğraşan birinden birebir yardım almanız gerekir.
İkinci yol olarak eğer mevcut radyo müzik setinizde ses veya mikrofon girişi varsa telefonun hoparlör kısmından ses girişine direk olarak mikrofon girişine ise bir 10 k lık bir direnç veya potansiyometre ile bağlanarak sesin müzik setinden yükseltilerek duyulması sağlanabilir.
Veya 7 8 liraya çin malı 1+1 (adaptörlü olanlardan yani sesi yükseltenlerden) anfi alıp yine bu anfinin müzik çalarlara takılan ses girişine telefonun hoparlör kısmından alacağımız çıkışı bağlayarak ses yükseltilebilir.
Telefonunuzda dışa ses verme özelliği varsa buradaki çıkış gücü daha yüksek olacağından buradaki hoparlörden bir kulaklığa 1 k lık potansiyometre ile (kulaklıkta ses ayar kısmı varsa bu potansiyometreyi kullanmaya gerek yoktur) bağlantı yaparak sesi daha rahat duyabilirsiniz.
''...1-Daha önce deneyip sonuç aldığım 555 Entegre ile çalışan bir org şeması mevcut...'' bu sözünüze dayanarak devre kurma konusunda bilgi sahibi olduğunuzu düşünüyorum ve el radyosu veya kasetçelerdaki entegreleri kullanmak için bu entegrelerin adını google a sonuna datasheet yazarak aratın ve aux in veya R in L in (Vs vaya Vin olmaz) bacağı hangisi bulmaya çalışın buradan da telefondan alınan sesi uygulayarak yükseltebilirsiniz veya daha basit bir yolla telefondan aldığınız çıkışın bir ucunu bu cihazların eksi ucuna bağlayıp diğer ucunu tek tek önce entegre üzerinden başlayarak bütün lehimlere değdirin çıkışta en güzel ses aldığınız yere lehimleyin.
Şimdilik bu kadar.
 
bir ilk öğretim müdürü arkadaşım var, o da sağ olsun beni örnek verirmiş derslerinde, ben askerde ingilizce çalışırdım. Yaklaşık 8 senedir elektronikle ilgileniyorum ama emekli olunca bu işe daha fazla vakit ayırıyorum. Hiç destek almadığım için çok zorlandım. İnsan yaşlanınca hayatın ve gençliğin kıymetini daha iyi anlıyor, gençken bilinçsizce, hayat ve şartlar sizi nereye götürürse oraya gidip meslek seçiyorsunuz. Ama şimdi istediğim mesleği seçmek benim elimde. Tabii maddi bir gelir elde etmek ve zaman açısından kayıp çok ama en azından tadını çıkartıyorum. Çok fazla uğraşım var dediğim gibi ileri düzey ingilizce yanında bir de fransızcaya başladım bakalım sağlığım ve ömrümüz el verir ise. (bunları öğünmek için yazmıyorum; kurtuluş savaşında cephede savaşta lisan öğrenirmiş büyüklerimiz bu nedenle bizim şartlarımız çok daha iyi ve yaptıklarımız basit) Şaka ile bir ip ucu vereyim, bir kişinin yaşı ile internette ve sitede kaldığı saatler ters orantılıdır. Buradan da anlamak mümkün olabilir kişinin yaş beyanı doğru mu? Yukarıdaki bilgileri bir kaç kez okuyup düşünmem ve uygulamam lazım. Org şemasını yanlış anlamıyor isem, 4 ve 8 de (+) 2 ve 6 dan (-) kutup, girişi var, arada sesi değiştiren "R" ve "C" bağlı, hoparlör çıkışı 3 ve 1-5 uçlarından yapılmış. 3 ve 5 çıkışlarında "C"ler, arada hoparlör var. 1 de 5 ile ortak bağlı ve toprak işareti vardı, bunu (-) kutba bağladım ve org çalıştı. En basit ve az yer kaplayacak olan herhalde orgu adapte etmek. Yukarıda anlatılmış olanları bir kaç kez okuyup anlamaya çalışacağım. Sonucu bildiririm. Yardım ve bilgiler için çok sağolun.
 
Pek anfi ile alakası yok ama sizin 555 li org ve onun kardeşleri olan devreler bu güzel linkte var 50 - 555 Circuits ayrıca bunun devamı olan 100 IC Circuits ilk linkteki 50 devrenin hemen hemen hepsini denedim çalışıyor. İngilizce seviyeniz iyi olduğu için bunları yazıyorum benim en çok faydalandığım konu anlatımı çok iyi olan talking electronics sitesini incelemeniz çok iyi olur sanırım teori pratik bütün bilgiler var çokk kullanışlı basit devrelşerde var. Takıldığınız yer olursa elimden geleni yaparım.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,165
Mesajlar
915,606
Kullanıcılar
449,930
Son üye
oguuz680

Yeni konular

Geri
Üst