Bass ve tiz nasıl ayarlanır

PIC_achu

Üye
Katılım
13 Ocak 2008
Mesajlar
446
Puanları
1
Yaş
34
arkadaşlar merhaba
ses çıkışında bass ve tiz olayları anfinin hangi özelliğine bağlı çıkış direnci mi yoksa elimizdeki
hoparlörün direnci mi bunlar hakkında geniş bilgiye ihityacım var
cevaplarınızı bekliyorum
şimdiden teşekkürler.
 
Merhaba,

Bass düşük frekanslı, tiz yüksek frekanslı ses sinyaleridir. Kondansatörün filtreleme özelliğinden faydalanılıyor. Bass sesi için paralel kondansator, tiz sesi için seri kondansatör bağlarsan gerekli filtrelemeyi yapmış olursun.
 
hoparlör çıkışına paralel kondansatör bağlarsam bass mı olur yani?
 
hoparlöre; bass icin seri bobin tiz için seri kondansatör bağlanır
 
Bass sesi için paralel kondansator,

Sanırım bu anfinin çıkışının kısa devre olmasıyla eşdeğerdir. kanımca söylenmek istenen ya eksik ya da yanlış.

iyi paylaşımlar
 
bass sesi düşük frekanslıdır dolayısla bobin kulanılır çünkü bobinlerin vektörleri -90 dır. Kondansatörünkide + 90 olduğu için tiz seslerde seri kondansatör, bass'larda ise seri bobin kullanılır
 
Sn.korkmaz_design arkadaşımıza ilave olarak, daha basit anlatmak gerekirse

Bobinler Dc altında iletken, uygulanan Ac nin frekansı yükseldikce, doğru orantılı olarak indüktansı (Direnci) yükselen elemanlardır.

Kondansatörlerde Dc altında yalıtkan, uygulanan Ac nin Frekansı yükseldikce, doğru orantılı olarak kapasitif indüktansı (Direnci) düşen elemanlardır.

Bu özellikler kullanılarak filitreleme işlemleri için kullanılırlar. ses sistemlerinde de bas ve tiz hoparlöerler uygulanan frekansa en iyi tepkiyi verecek şekilde seçilmelidir. (Bas için büyük hacme ve yüzey alanına sahip, tiz için de daha küçük hacim ve yüzeye sahip)

iyi paylaşımlar
 
bas tiz olayları alçak ve yüksek geçirgen filitre olaylarına bağlı olduğu gibi anfin ve hoparlörün yapısınada bağlıdır. örneğin bas ve tiz hoparlörlerin diyafram yapıları farklıdır.herkeze kolay gelsin
 
arkadaşlar burda herkes farklı bişey anlatmış ben eğer yanlış anlamadıysam arkdaşımız BASS TREBLE (TİZ) kontrolünü nasıl yapabilirim diyor.kardeş eğer elektronik devre yapımı hakkında pratik olrak bilgin varsa op-amp larla tasarlanmış bir sürü ton kontrol yani bass treble volume balans gibi devrler var.bunlardan yaralanabilirsin.bizaat sadece ton kontrol entgreleride tasarlanıyor.örneğin TDA 1524Q veya LM1036 gibi bir çok ton kontrol entegreleri var.bunların herhangi birini googleden bile aratsan devre şemaları karşına çıkar.
hadi kolya gelsin... ;)
 
Arkadaşlar saolasınız yardımlarınız için bi de bu işin hesaplamamları var mı formül falan
döküman kaynak da lazım
 

Forum istatistikleri

Konular
127,952
Mesajlar
913,885
Kullanıcılar
449,600
Son üye
psychedelic

Yeni konular

Geri
Üst