Kapasitif Sensörün Çalışma Prensibi

Katılım
14 Eki 2006
Mesajlar
1,441
Puanları
1
Kapasitif sensörün çalışma prensibi nasıl, yalıtkan cisimleri nasıl algılayabiliyor.
 
Kapasitif sensörler, havayı dielektrik olarak kabuleden bir RC osilatörü vasıtasıyla kapasitif alan oluşturur. Bu kapasitif alanın içine giren metal veya metal olmayan cisimler, dielektrik seviyesinin değişimine sebep olur. Bu sayede osilasyon frekansının değişimi vasıtasıyla sensör algılamasını yapmaktadır. Sensörün iç yapısında elktrot,osilatör, tetikleme ve çıkış katlarından oluşmaktadır. . Sensörün arka kısmında bulunan potansiyometre vasıtasıyla hissetme mesafesi ayarlanabilinmektedir.

kısa oldu ama öz oldu gibi :D
 
Endüktif sensör için de aynı şeyi söyleyebilirmiyiz peki, hassaslık ayarınca etrafınd manyetik alan meydana getirmekte, manyetik alan içerisine metal cisim girdiğinde algılamaktadır diyebilir miyiz.
 
İndüktif yaklaşım anahtarı(endüktif sensör), iletken malzeme içerisinde girdap akımı kayıplarının neden olduğu bir rezonans devresinin kalite faktöründeki değişikliğin fiziksel etkisinden yararlanır. Bir LC osilatörü 100 kHz. ile 1 MHz. arasında yüksek frekanslı bir elektromanyetik alan oluşturur ( Bkz. şekil 1 şekilden görüldüğü gibi alan herhangi bir yöne yönelmeden sargı eksenine göre simetrik biçimlenir. Bununla beraber gerçekte, yalnızca akım taşıyan iletkenden oluşan bir sargı kullanılmaz ve yüksek geçirgenliği olan Ferit malzeme yardımıyla elektromanyetik alana istenilen doğrultuda bir yön vermeye çalışılır.

Bkz. şekil 2 ve 3 ) . Ferit çekirdek üzerine yerleştirilen sargının manyetik alanı sensör etrafında yoğunlaşmış olur (özellikle duyarlı bir hale gelen sensörün etkin alanının ön tarafında) . Eğer sargı ve Ferit çekirdek ayrıca bir metal ekranla çevrilmiş ise ( Bkz. şekil 3 ) manyetik alan tümüyle sensörün ön tarafındaki alanda sınırlanmış olur. Böylece sensörün kenarları anahtarlama özelliğini etkilemeden tümüyle metalle çevrilebilir ( gömülebilir montaj özelliği ) .

Eğer bir iletken malzeme, yaratılan elektromanyetik alan içine girerse, indüksiyon yasasına göre malzeme içinde girdap akımları oluşur ve osilatör devresinden enerji çeker.

umarım açıklayıcı olmuşumdur...

Saygılar....

Yönetici Notu: Paylaşılan fotoğraf, fotoğraf paylaşım sitesinden silindiği için kaldırılmıştır.
 
merhaba

kafama bişey takılıyor! anladığım kadarıyla, endüktif sensörlerde metalin iletkenlik katsayısına göre de manyetik alandan etkilenmesi değişiyor.
peki bu sensörlerin referansı olanlar varmıdır.
örneğin; bu endüktif sensörün önüne bir cisim yaklaştırsam 1mm kalınlığında bir levha diyelim, bunu sıfır gibi kabul et, daha kalını gelirse algıla diyebileceğim b isensör varmııdır?

ve ya ,
hidrolik pistonları dışı metal ama için de de metal hareketli. sensörü gövdeye oturutunca ref verebilsek, içindeki mil o hizaya gelince algılatsak!!

böyle bir sensör mevcutmudur? malzeme bilgim pek yok. analog çıkış verenleri de varmıdır?

cevap için şimdiden teşekkür ederim =))) saygılar
 
merhaba, ben yakıt ölçümü yapmak için kapasitif bir sensör kullanmak istiyorum. Nerden bulabilirim, ya da kendim mi yapmalıyım ? yardım ederseniz sevinirim
 
Kapasitif sensörlerin yapısında silindirik elletrotlar,osilatör devresi ve opamp devresi bulunmaktadır.Hermalzemenin bir dielektrik katsayısı olduğunu düşünürsek elektrotlara yaklaşan malzeme ile burdaki elektrotlar kondansatör gibi davranacaklardır ve osilatör devresinden geçerek opamp devresinden çıkış alırlar.Malzemenin uzaklaşıp yaklaşmasıyla da burdaki gerilim artıp azalacağından çıkıştaki değerde değişmiş olacaktır mantık bu yanlışım varsa düzeltiniz...
 
Kapasitif sensörler ile yapilabilecek bir uygulamadan bahsedersem konuyu idrak edeceksiniz arkadaşlar:
Porselen bardak içine cam bardak ve cam bardak içinde su var.Kapasitif sensörü öylebir ayarlıyorsunuzki sadece suyu algılayabiliyorsunuz.
 
yani endüktif sensör metal i kapasitif sensör tüm cisimleri algılar
 
pki arkadaslar kapasitif sensörler camı algılaya bılıyormu cam sydırma işlemım olacakta tsk ederım sımdıdıen
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
127,966
Mesajlar
913,956
Kullanıcılar
449,611
Son üye
ramazansanli@

Yeni konular

Geri
Üst