OPC Standardı

salihgokk

Üye
Katılım
13 Tem 2008
Mesajlar
10
Puanları
1
Yaş
39
ASP OTOMASYON LTD.
Sadık Şenol,
İsmail Yakın


OPC Standardı

İnsan gücüne dayalı üretimden otomasyona dayalı, daha kontrollü bir üretime geçiş endüstride üretim hızını ve kaliteyi artırdı. Gelişen endüstride kullanılan cihazların da gelişmesiyle sistemlerden veri alış-verişi yapmak karmaşık bir hale geldi. Otomasyon sistemleri arasındaki haberleşmede cihazların çeşitliliğinin çok oluşu dolayısıyla her bir cihaz için ayrı bir sürücü gerekmesi, bununla birlikte bu cihazların yenilenen her bir sürümü için yeni bir yazılımın gerekmesi nedenlerinden oluşan bir haberleşme sıkıntısı mevcuttur. Sistemi karmaşık hale getiren ve herhangi bir sorun olduğunda veya yeni bir çözüme ihtiyaç duyulduğunda zaman kaybına yol açan bu sorunları çözmek için bir araya gelen bazı şirketler OPC (süreç kontrolünde nesnelerin bağlaşması ve ilişkilendirilmesi) standardını geliştirdiler. Daha sonra birçok şirket bu yeni oluşuma katıldılar/destek verdiler.

OPC, OLE/COM (object Linking & Embedding/component object model) standardı olarak bilinen, Microsoft’un farklı uygulamalar arasındaki bütünleşmeyi hedefleyen nesneye yönelik teknolojisine dayanan [1], otomasyon sistemlerindeki farklı birimler arasındaki bağlantıyı hızlı ve güvenilir bir hale getirmek amacıyla oluşturulmuş bir haberleşme standardıdır. Bugün, sadece windows platformları için değil, işletim sistemlerinden bağımsız bir standart olma yönünde (OPC-UA) ilerlemektedir.

Her uygulamada haberleşmeyi sağlamak için bir cihaza veya protokolü yürütecek sürücü yazılımına gerek vardır. Bu durum yukarıdaki şekilde de görüldüğü gibi haberleşme ağını karmaşık bir hale getirir. Değişik marka ve ürünlerden oluşan otomasyon dünyasında programların belirli markalarla uyumlu hazırlanması gerekmekte ya da diğer markalar için özel olarak sürücü arayüzlerinin hazırlanmış olması gerekmektedir. Örneğin, verilerin raporlamasını yapmakla görevli bir programın farklı donanımlardan veri okuyabilmesi gerektiğinde, herbir donanım için sürücü arayüzlerinin oluşturulması gerekmektedir ki bu zaman ve kaynak kaybına yol açan bir nedendir. [2]
Şekil 1’deki karmaşık yapıyı daha sade bir yapıya kavuşturan tek arayüz OPC arayüzüdür. Haberleşme için OPC standardı kullanıldığında; standartlaşmış, herkesçe bilinen, bir yol izlenmiş olacaktır. Bu yapıyı şekildeki gibi göstermek mümkündür.

OPC bir protokol değildir, fakat OPC özellikleri veri bağlanabilirliğine dayalı standart hale gelmiş bir yaklaşımdır.Yani istemciye(client) kullanılan cihazdan bağımsız, standart bir arayüz sunar. Bu standart özellikler OPC Derneği tarafından desteklenmektedir [3]. OPC Derneği'nin kıstaslarını belirlediği bu yeni standart ile konuşmak istediğiniz yazılım/donanım ürününün iç haberleşme yapısını bilmenize gerek kalmamıştır. Bütün donanım ve yazılım üreticileri, kendi sistemlerinin içyapısını başkaları ile paylaşma zorunda kalmadan, tek standart bir arayüzle dış dünyaya açılabilmektedir. Böylece OPC yaygın bir kullanım alanı buldu [4]. OPC, veri üreten(PLC/DCS) ile veri kullanan (HMI) birimler arasında ara bir tabakadır. Her iki birimin, birbirlerinin içyapıları hakkında fazla bir bilgisi olmadan, veri alış-verişine izin verir. Bununla birlikte artık yaygın kullanılan bazı donanımlar için, farklı OPC sunucu üreten firmaların varlığı, üretici firmaya olan bağımlılığı ortadan kaldırdı. Özetle OPC standardını destekleyen bir ürün, OPC uyumlu herhangi bir ürünle doğrudan haberleşebilme imkânı buldu.

OPC’nin yaygınlaşmasıyla birlikte hemen her modern cihazda OPC bağlayıcısı mevcut hale gelmiştir. Üniversitelerde yaygın olarak kullanılan Matlab programının OPC arayüz desteğinin olmasını bu gelişime örnek olarak verebiliriz. Donanımda yapılan her bir gelişmenin ardından, kapalı haberleşme yapısını çözmekle zaman harcamadan tek bir arayüzün(OPC) gelişimi/güncellemesi için zaman ve kaynak ayrılır. Tek bir standart kullanıldığı için de karşılaşılan sorunların çözümü daha basit bir hale gelir.

OPC'nin akla gelen diğer bir faydası da endüstriyel cihazların seçiminde sınırlamaların ortadan kalkması ve son kullanıcıya marka bağımsız tercih yapabilme özgürlüğü sunmasıdır. Arada özel bir sürücüye gerek kalmadığından, uyum masrafları ortadan kalkmıştır.

Eskiden örnek olarak, A firmasının cihazları kullanan bir sistemde B firmasının cihazlarını kullanabilmek için fazladan A-B arasında haberleşmeyi sağlayacak bir yazılım temin etmek gerekiyordu. Bugün eğer her iki cihaz da OPC uyumlu ise böyle bir masrafa gerek kalmayacaktır. Dolayısıyla kullanıcılar en iyi cihazları ve uygulamaları seçmekte serbest olacaklardır. Ayrıca teorik olarak OPC uyumlu bir uygulama, ihtiyac duyduğu kadar çok OPC uyumlu cihazla haberleşebilir. Sayılan bu avantajların çokluğu OPC’nin faydalarını kavramada yeterli olacaktır [5].

Otomasyonda en yaygın haberleşme konuları gerçek zamanlı veriler, tarihçe verileri (historical data) ve alarm&olay verileridir [6]. Endüstri dünyasının artan haberleşme ihtiyaçlarını ve taleplerini göz önünde bulundurarak, OPC Derneği, diğer haberleşme kaynakları için de standartlar geliştirmiştir. Kullanılan OPC standartlarının bazıları aşağıdaki tabloda gösterilmiştir: [7]


OPC Standardı İşlevi
OPC Data Access Gerçek zamanlı veri okuma ve yazma
OPC Alarm & Events Sistemde tanımlanan olayların görüntülenmesi
OPC Historical Data Access Geçmişe yönelik verilerin okunması
OPC Security Arayüzlerde bağlantı güvenliği için
OPC Data Exchange OPC sunucular arası direk bağlantı
OPC Unified Architecture Tüm OPC standartlarını bir araya getiren ve Web servislerini kullanan yeni standart


OPC’nin standartlarını incelerken OPC server/client terimlerinin de üzerinde durulması gerekir. OPC sunucu (server); bir ya da daha fazla OPC özelliğiyle uyumlu çalışmak amacıyla tasarlanmış bir yazılım uygulamasıdır. OPC sunucular cihazların yerel haberleşme protokolleriyle veya arayüzleriyle OPC ortamını bağlayan tercümanlar olarak düşünülebilir. OPC sunucunun görevi OPC istemcinin komutlarına göre cihazdan bilgi almak veya cihaza bilgi göndermektir.

OPC istemci ise; herhangi bir uyumlu OPC sunucuyla haberleşmek için bir uygulama tarafından kullanılan yazılımlardır. OPC istemciler, OPC sunucularla haberleşmeyi başlatma ve kontrol etme işlerini yürüttükleri için bir veri alıcısı (data-sink) olarak düşünülebilir. OPC istemci haberleşme isteklerini OPC sunucuya gönderir. OPC sunucudan veri döndüğünde OPC istemci bu veriyi kullanılacak uygulamadaki yerel formata çevirir; böylece uygulamanın doğru çalışması denetlenmiş ve sağlanmış olur.

OPC sunucular bir OPC istemciden diğerine haberleşmeyi sağlayabilirler, bunu tersinden ele alacak olursak OPC istemciler de aynı anda birden fazla OPC sunucuyla haberleşebilirler.

Ayrıca OPC sunucuların birbirleriyle ve OPC istemcilerin birbirleriye doğrudan haberleşmesini temin etmek üzere bazı ara uygulamalar da geliştirlmiştir. Kepware firmasının OPC Link Master ile OPC Redundancy Master ürünleri bu alandaki çalışmalara birer örnek niteliğindedir.

OPC'nin ilk oluşturulmasının amacı PLC/DCS gibi otomasyon cihazlarından veri okumaktı. Ancak günümüzde diğer veri haberleşmesinde bulunacak yazılımlarda da OPC arayüzü mevcuttur. OPC arayüzüne sahip yazılımların sayısı gün geçtikçe artmaktadır. OPC’nin iç çalışmasının tam olarak bilinmesi onu kullanmak için bir gereklilik değilse de onun ana mefhumlarına yüzeysel olarak aşina olmak faydalıdır. OPC’nin veri bağlanabilirliği yaklaşımındaki pratikliği onu dünyada popüler bir haberleşme standardı yaptı.

OPC standardı, günümüzde tüm sanayi ortamlarında kullanılmaktadır. OPC'nin kullanımının yaygın olmasından şu sonuca varılabilir; OPC, endüstriyel haberleşme alanında adından sıklıkla bahsedilecek bir standart olacaktır.


Kaynaklar:

OPC ÜRÜNLERI

Kepware - OPC Servers / OPC Software -> Data Collection from Serial & Ethernet Devices

OPC Server, OPC Client, OPC Drivers, Modbus, Real-Time Drivers at MatrikonOPC.com -> Guide_to_OPC

OPC Standardı ve Uygulaması/ Ekim 2007/ Müh. Yusuf Ünlü/ İTÜ FBE


Daha ayrıntılı bilgi için; ASP Otomasyon Ltd. Sti.

Makalenin pdf hali için; OPC ÜRÜNLERI
 
Yazımızda endüstrinin can damarı sayılabilecek PLC’yi inceleyeceğiz.
KNX Standardı, küçük bir rezidansın içerisindeki aydınlatma, perde panjur, klima kontrolünden, Dünya’nın en büyük havalimanlarındaki aydınlatma otomasyonu gibi çözümler için tercih edilen bir Dünya standardıdır.

Forum istatistikleri

Konular
128,133
Mesajlar
915,308
Kullanıcılar
449,850
Son üye
umutbaysal9

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst