Matlab nedir ne işe yarar

Katılım
18 Ocak 2008
Mesajlar
1,067
Puanları
156
Yaş
39
Selamun aleyküm arkadaşlar bu forumda baya zamandır takılıyorum dikkatimi çeken bir program oldu bir çok kullanıcı tarafından kimi sorular sorulmuş kimi program paylaşılmış kimi tarifler geçmiş vs vs
Ben burdurda öğrenci iken de bizim hocamızın ağzından düşürmediği bir programdı ama nedense ben daha hiç görmedim kurmadım denemedim
Şimdi sizden adı MATLAB olan bu programın hakkında biraz bilgi istesem nedir ne işe yarar nasıl kullanılır ne kadar güvenilir bir programdır falan diye umarım ayıp etmiş olmam arkadaşlar beni bu konuda biraz aydınlatır merakımı giderecek kadar bilgi verebilirseniz çok memnun olurum
Herkese ilgilerinden dolayı şimdiden çok teşekkür eder hayırlı çalışmalar dilerim...
 
Sn. has_artvin_li,

MATLAB "Matrix Laboratory" nin kısaltılmışıdır. İsminden de anlayabileceğiniz üzere yapmak istediğiniz işlemleri vektörel düzeyde yapar.

Bu kadar popüler olmasındaki neden, temel olarak, içerisindeki hazır fonksiyon, teorem, vs. gibi araçlardır.

Kendi adıma konuşacak olursam elektronik mühendislerinin vazgeçilmez bir aracıdır. Her ne kadar programı kullanırken yaptığınız simulasyonlar sadece "SİMULASYON" olarak tarihe geçse de bizim ülkemizde, yine de programı yapanlardan Allah razı olsun demeden edemeyeceğim.. :)

Başka kullanılan alanları var mı bilmiyorum ancak benim bildiğim makine ve elektronik mühendislerinin yoğun bir şekilde kullandığıdır. Lisans dönemimde aldığım eğitim haberleşme üzerineydi. Neredeyse bütün derslerimizdeki projelerde MATLAB'ı kullandık.

Biraz detaya inerek bahsedelim. Bildiğiniz üzere sinyaller ikiye ayrılır; Ayrık ve Sürekli(tam olarak Türkçe anlamını bilmiyorum. Yanlıiş yazdıysam afedersiniz.) MATLAB işlemlerini vektörler üzerinden yaptığı için MATLAB'da sürekli sinyal diye birşey yoktur. Sadece ayrık sinyaller üzerinden işlem yapılır.

Bildiğim kadarıyla MATLAB ile yapılan işlemler;

* Mikrodalga Analizi : İletim hatları, mikrodalga filtrelerin sönümleme sınırları ( bu konu hakkında program içerisinde bence en önemli hazır fonksiyonları mevcut), vs.

* Sinyal İşleme : Bu konu aslında MATLAB'ın en yardımcı olduğu konuların başında gelir. İçerisinde barındırdığı hazır komutlar sayesinde Ayrık Zamanlı modülasyon çeşitlerinin simulasyonlarını yapabilirsiniz.

* Görüntü İşleme : Bu konu da MATLAB'ın devreye girdiği ve insanların hayatını çok kolaylaştırdığı bir konudur. Uğraşan üyelerimiz varsa iyi bilirler, içerisine kaydedilmiş olan teoriler sayesinde( Huffman Coding, Linear Predictive Coding, vs.) işlemlerinizi çok rahatlıkla yapabilirsiniz. Bir örnek verecek olursak, renkli olan bir resmi birkaç satırlık kod ile "Grey Scale" denilen siyah-beyaz resme çevirebilirsiniz.

* Biyomedikal : Bildiğiniz üzere biyomedikal işaretlerin analizi çoğunlukla MATLAB ile yapılır. Nedenini tahmin ediniz..:) Tabii ki diğer konu başlıklarında olduğu gibi yine hazır fonksiyonlar. EKG işaretinden tutun EEG, EMG vb. işaretlerin analizinde kullanılan bütün algoritmalar kayıtlı bir şekilde size sunulmaktadır.

MATLAB'ın kullanıldığı alanları anlata anlata bitiremeyiz. Ben sadece benim ilgilendiğim ve kullandığım kısmı ile size aktardım. Uğraşmamakla birlikte mukavemet analizleri ve MATLAB'ın "Simulink" bölümü ile de sistem modellemeleri yapıldığını biliyorum. Kontrol konusundaki bütün işlemleri blok blok yapabiliyorsunuz.

Kısacası MATLAB iyi birşey.. :) Bence teknik işlerle uğraşan herkesin de bilmesi gereken bir program. Belki de şu an kullandığımız teknolojilerin çoğunun ilk denemeleri MATLAB ile yapılmış, ondan sonra üretime başlanmıştır, kim bilir..

Olayı biraz uzattım sanırım ancak çok sevdiğim bir program olduğu için, MATLAB konusu açıldığında çenem biraz düşüyor. Lütfen kusuruma bakmayınız.. ;)

Umarım açıklayıcı ve yardımcı olabilirmişimdir. Saygılarımı sunar, iyi çalışmalar dilerim..
 
sn etuzuner hocam vermiş olduğunuz bilgilerden dolayı çok teşekkür ederim ben de artık şu matlabın bi ucundan başlamak istiyorum ama daha önceden sadece myo da hocamızın ağzından ve siz değerli ustalarımızın verdiği cevaplardan başka hiç bişey bilmiyorum bana bu programı nasıl öğreneceğim hakkında dökümanlar bilgiler ve tecrübelerinizle yardımcı olabilirmisiniz nerden başlamalıyım nelerle uğraşmam daha mantıklı olur vs şimdiden yardımlarınız için teşekkür ediyorum...
 
Sn. has_artvin_li,

Öncelikle sizin MATLAB ile neler yapmak istediğinize karar vermelisiniz. Sizin çalışma alanınıza göre ve ilginize göre değişir. Yukarıda da bahsettiğim gibi, MATLAB içeriği çok fazladır. Eğer ne ile uğraşmak istediğinizi söylerseniz, ona göre elimden geldiği kadar size seve seve yardımcı olurum.

Saygılar
 
Mesela sinyal işleme konusu ile başlasak ve ilerletsek benim için çok makbul e geçer saygılarımla...
 
matlab ile ilgili benimde bir sorum olcak.

okulda kullanıyoruz öğreniyoruz çok güzel bir program. Ama iş hayatında kullananlar var mı diye merak ediyorum. mesela iş başvurusunda matlab biliyorum demenin ne kadarlık bir önemi var. Yani açıkçası Türkiye de yaygın olarak kullanılıyor mu ?
 
Sn. yattara,

Şöyle bir örnek vereyim.

Mesela siz bir makina üreteceksiniz. Üretimi yapmadan önce ne kadar verimlilik ile çalışacağını öğrenmek istiyorsunuz. MATLAB Simulink'te hazır olan blok diyagramları vb. sistem modelleme araçları ile üretmek istediğiniz makinanın özelliklerini modellediğiniz zaman bir sonuç elde ediyorsunuz. Sonuç olarak atıyorum %80, %90 vs. gibi değerlere bakarak hatalı olduğunuzu düşünürseniz, sisteminizi yeniden düzenleme imkanı bulabilirsiniz. Bu benim duyduğum ve sanayi ile bağdaşan özelliklerinden bir tanesidir. Tabii bunu her MATLAB ile tanışan insan yapabilir diye bir husus yoktur tahmin edebileceğiniz üzere.. Bunun üzerine ciddi emek harcayan mühendisler vardır.

Buna ek olarak bir sürü makina üretiminde önemli hususları da simüle etme imkanınız oluyor. (TOFAŞ'ta araçların çarpma ve çarpışma analizlerinin de MATLAB'da yapıldığını duymuştum. Tabii AR-GE bölümü olduğu için ayrıntılı bilgi elde edemiyorsunuz.) Türkiye'de başka hangi firmalar yapıyor bilmiyorum ama bildiğim kadarıyla MATLAB'ın distribitörü olan FİGES bahsettiğim şekilde mühendislik uygulamalarını yapıyor. Ayrıntılı bilgiyi www.figes.com.tr adresinden de öğrenebilirsiniz.

Şunu da söylemek lazım, RF ve Komünikasyon Araçları da çok kullanışlıymış. Ben birçoğunu kullanmadım ancak Mikrodalga analizlerini lisansta aldığım bir dersin projesinde yapmıştım.

Kısacası çok kullanışlı bir program. :) Ama maalesef bize okullarda anlatılan ve kullandırılan kısımları çok ufak parçaları. Umarım bu sistem değişir de MATLAB'ın ayrıntılı eğitimi üniversitelerde yaygınlaşır. Bence herkes için çok daha iyi olur..

Saygılarımı sunar, iyi çalışmalar dilerim..
 
matlab 7.4 kurdum ,simulink kısmını kullanmasını bilmiyorum.zaten kontrol mühendisligindede en cok işe yarayan o kısımmıs sanırım.kullanımı anlatan herhangi bir video yada metin belgesi bilen varsa,yardımınızı bekliyorum.şimdiden tesekkürler herkese.
 
matlab programını nasıl elde edebilirim?? bilgisi olan var mı..
 

Forum istatistikleri

Konular
127,959
Mesajlar
913,912
Kullanıcılar
449,606
Son üye
rasit.

Yeni konular

Geri
Üst