Watchdog timer nedir.

Vecihi K

Üye
Katılım
21 Tem 2010
Mesajlar
46
Puanları
1
Yaş
39
Arkadaşlar merhab;
İşyerimizde kullanılan plc kart gruplarında ve koruma rölelerinde watchdog çıkışı var.PLC kartındaki çıkış 2 adet zaman rölesine bağlı 1.si ondelay diğeri ise offdelay.Rölelerde ise herhangi bir zaman rölesi yok projede direk çıkış vermiş.Öğrenmek istediğim watchdog ne işe yarar ve kullanılma sesbi nedir.Şimdiden çok teşekkürler yardım sever arkadaşların değerli tecrübe bilgilerine ihtiyacım var.
 
KNX Standardı, küçük bir rezidansın içerisindeki aydınlatma, perde panjur, klima kontrolünden, Dünya’nın en büyük havalimanlarındaki aydınlatma otomasyonu gibi çözümler için tercih edilen bir Dünya standardıdır.
Yazımızda endüstrinin can damarı sayılabilecek PLC’yi inceleyeceğiz.
Watcdog = BEKÇİ KÖPEĞİ ANLAMINA GELİR CPU LARIN HABERLEŞMELERİNİ KONTROL EDER BELLİ BİR SÜRE İÇERİSİNDE (0,6)sn HABERLEŞME GERÇEKLEŞMESSE DEVREYE GİREREK HATA VERİR.
 
wactdog plc lerde genellikle simatic menager hardware ayarlarında olur arkadaşın anlattığı gibi kullanılır.
 
Program döngüsünün sağlıklı çalışıp çalışmadığını kontrol etmek için kullanılır. Belirli peryotlarla on-off olarak uygulama programının düzenli çalışıp çalışmadığını denetlemek amacıyla kullanılır.
 
Biraz daha açabilirmiyiz.Cevaplarınız için çok tşk.
 
Biraz daha açabilirmiyiz.Cevaplarınız için çok tşk.

Hocam biraz daha açarsak PLC yazılımı tarafından kontrol edilen watch-dog çıkışı peryodik olarak çıkış verir. Aynen bir flaşör gibi. Bu çıkış uygun bir timer'a beslenir. Bu timer'a sürekli '1' veya sürekli '0' gelmesi durumunda çıkışını keser. Timer çıkışı sürekli enerjilidir. Ve watch-dog çıkışı bu timer'in süresinden daha kısa aralıklarla çıkış verdiğinden hiç bir zaman çıkış enerjisi kesilmez. Bu enerji ile mesela makinanın güç devrelerinin enerjisini kesebilen bir kontaktör enerjilenir. Böylelikle eğer PLC uygulama programı çöker, watch-dog çıkışı on-off olamamaya başlarsa PLC kontrolu kaybetmiş demektir ve makina güç devrelerini besleyen enerji kesilir.
 
merhabalar konuya diger bir acıklamda ben yapmak istiyorum.bir cok güncel cpu ve mcu larda wactdog mevcuttur.cpu icindeki bir hardware (donanımdır)dir.bir anlamadada sayıcıdır.cpu yada mcu programı yürütürken eger fazla zaman kayberse(muhtemelen önemli bir sorun)wactdog kendisine belirtilmiş tarama zamanını aştıgında ya reset atar yada programı durdur.tabi bu plc veya her cihazda farklı modlarda konfigüre edilebilir..kiritik uygulamlarda plc lere tamamen güvenemiyoruz.. o yüzden acil durum stopları elektromekanik yapıyoruz bir cok uygulamada...yada bunun gibi wactdog kullanıyoruz.. kolay gelsin....
 
cevaplarınız için tşk.
 
plc kartlarının sağlıklı çalıştığını kontrol edn bir sistem.Peki röle gibi cihazlardada kullanılmakta onların watchdog çıkışları herhangi bir timer bağlı değil.Bu konu için de bir açıklama yaparsanız sevinirim
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,179
Mesajlar
915,658
Kullanıcılar
449,940
Son üye
yavuzturan

Yeni konular

Geri
Üst