panasonic fpx-c14 td fonksiyon blokları yardım..

Katılım
9 Tem 2012
Mesajlar
235
Puanları
1
Yaş
33
Öncelikle herkese merhaba arkadaşlar ;

Panasonic fpx-c14 td bir plc var elimde ve bununla bir servo sürmek istiyorum. Daha önce hic servo sürmedim fakat uzun zamandır araştırıyorum ve panasonic plclerde bu iş için özel fonksyon blokları olduğunu anladım. ( Belkide her plc de bulunmakta , bilgisizliğimi mazur görün lütfen.. ) Sizlere bu bloklarla alakalı olarak ders notumdan bir kaç soru sormak isterim ;

1) Resim_1 adlı resimde bulunan ve kırmızı dikdörtgen içine aldığım "Kontrol kodu " ne anlama gelmektedir ? Bu adrese değerleri neyi referans alarak girmeliyim ?

2) Yine aynı Resim_1 adlı resimde tablonun sağında bulunan 500 hz, 1000 hz, 3000 pals gibi değerler bu adreslerin max değerimidir ? Yani en fazla 1000 hz'de veya 3000 pals gönderebilirsin gibi mi ?

3) Ve son olarak bu blokları olurturmanın dışında (plc pals çıkışlarının konfigüre edilmesi vs. hariç ) programsal olarak yapmam gereken başka birşey var mıdır ?

Cevaplarınız için şimdiden çok teşekkür ederim , yardımlarınızı bekliyorum..
 

Ekli dosyalar

  • resim_1.jpg
    resim_1.jpg
    90.7 KB · Görüntüleme: 30
  • resim_2.jpg
    resim_2.jpg
    94 KB · Görüntüleme: 25
KNX Standardı, küçük bir rezidansın içerisindeki aydınlatma, perde panjur, klima kontrolünden, Dünya’nın en büyük havalimanlarındaki aydınlatma otomasyonu gibi çözümler için tercih edilen bir Dünya standardıdır.
Yazımızda endüstrinin can damarı sayılabilecek PLC’yi inceleyeceğiz.
Arkadaşlar yardım edicek yada yol gösterebilecek kimse yok mudur acaba ?
 
Merhaba Mekatronixxx

cevap 1=Kontrol kodunun öncelikle help lere bakarak nasıl oluşturulduğunu öğrenmelisin.Kontrol kodu içerisinde pals çıkış tipi (CW-CCW veya Pals-Direction),hızlanman adımı(Minumum hızdan maksimum hıza kaç adımda çıkacağı),plc tipine göre girebileceğin minumum ve maksimum frekans değerleri,Duty(pals genişli sabittir) gibi değerler belirlenir.

cevap 2= Bu değerler arasında min hız,maksimum hız,hızlanma yavaşlama zamanı ve gideceği adım pals değeri gibi değerler girilmiştir.Bunlar o anlık girilen değerlerdir. Bu kısımlara girilecek Minumum ve maksimum değerleri yine help kısmından görebilirsiniz.

cevap 3= System Register kısmına girilerek 402 numaralı Pulse Output CH0 ve gerekirse diğerlerinin aktif hale getirilmesi gerekmektedir.

Son olarak FPWINPRO 6.412 versiyonunu yükler iseniz resimlerde gösterdiğiniz gibi ayrı ayrı değerleri move etmektense bunun hazırının olduğu fonksiyon bloklarını kullanabilirsiniz.

Böylelikle işiniz daha kolaylaşacaktır.

İyi çalışmalar.
 
Öncelikle cevabınız için çok teşekkür ederim Sn. Panasonic Destek. Tavsiyeleriniz üzerine çok şey öğrendim. Yine kafama takılan bir konu olarak yol gösterme amaçlı , resimde anlatılana göre servoyu saat yönüne veya tersine nasıl döndürebilirim ? Örneğin kontrol kodum 16#1100 olsun motoru çalıştığı yönün tersine nasıl döner ?

İlginiz için şimdiden teşekkür ederim , iyi çalışmalar.
 
Öncelikle cevabınız için çok teşekkür ederim Sn. Panasonic Destek. Tavsiyeleriniz üzerine çok şey öğrendim. Yine kafama takılan bir konu olarak yol gösterme amaçlı , resimde anlatılana göre servoyu saat yönüne veya tersine nasıl döndürebilirim ? Örneğin kontrol kodum 16#1100 olsun motoru çalıştığı yönün tersine nasıl döner ?

İlginiz için şimdiden teşekkür ederim , iyi çalışmalar.

(Resimi eklemeyi unutmuşum.)
 

Ekli dosyalar

  • resim_3.jpg
    resim_3.jpg
    46.3 KB · Görüntüleme: 20
Merhaba

Gideceği adım değerine pozitif değer değilde negatif yazar isen tersine döndüğünü yani Y0 ın sönüp Y1 in çıkış verdiğini görebilmelisin.

Veya kontrol kodunu 16#1102 yaparak başka bir servo kontrol bloğu yapar isen geri yönde bu kontrol bloğunu tetiklediğinde Y0 da pals Y1 de yön çıkışı verdiğini görebilirsin.

Pals-Yön olarak çalışır.
 
Ayrıca FPWINPRO nun 6.413 veya 6.412 versiyonlarından birini kurar isen ekteki resimde görülen hazır servo sürme fonksiyonlarından faydalanabilirsin.

FPWINPRO_6413veya6412_servo_kontrol_blogu.jpg
 
merhaba size örnek program gönderiyorum

umarım faydası olur
 

Ekli dosyalar

  • FPX_servo_kontrol_ornegi.rar
    57.2 KB · Görüntüleme: 4
Servo kontoründe
1-Sinyal genliği / saat yönü veya tersi
2-Sinyalin uzunluğu
3-hızlanma zamanı/adımı
4-yavaşlama zamanı

Bunların tamamı bir blok adresine atanır. (DT100-DT110)
Geçerli örnekleri dökümanlarında var siz nereyi anlamadınız?
 

Forum istatistikleri

Konular
127,949
Mesajlar
913,827
Kullanıcılar
449,595
Son üye
Ferden1011

Yeni konular

Geri
Üst