Motor ve ısıtıcı kontrolü

Katılım
9 Mar 2010
Mesajlar
34
Puanları
1
Merhaba
Bana otomatik kontrol şeması konusunda yardımcı olursanız sevinirim. Sistem şu şekilde: sistemde 2 adet motor ve 2 adet ısıtıcı var. Bu motorlar ve ısıtıcılar pako şalter ile çalıştırılacak. Pako şalter 1 konumuna alındığında bir nolu ve iki nolu motorlar çalışacak. Pako şalter 2 konumuna alındığında bir nolu motor, iki nolu motor ve bir nolu ısıtıcı çalışacak. Pako şalter 3 konumuna alındığında bir nolu motor, iki nolu motor, bir nolu ısıtıcı ve iki nolu ısıtıcı çalışacak.Ayrıca bir ve iki nolu motor devrede değilse bir nolu ısıtıcı veya iki nolu ısıtıcı çalışmayacak. Yani her iki motor devredeyse ısıtıcılar devreye girecek. Bu sistemin şemasını çizip bana yardımcı olacak arkadaşlar varsa sevinirim.
İyi günler...
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Arkadaşım, istediğiniz devrenin kumanda devresini çiğzmeye çalışdım.Motor ve ısıtıcı güçleri belli olmadıgından güç devresini çizmedim. Arzu ederseniz, yardımcı omaya çalışırım.

Çizim prğramımda, 3 lü komıtatör olmadıgından, 2+ 2 li komıtatör kullandım, Kontak numaralarını elınızdekı komıtataör anahtarın kontak nolarına göre ayarlarsınız. Komitatöre baglı ilk devre, yardımcı kontaktör veya röledir. Diğer 4 adet ise, güç kontaktörleridir.

İyi çalışmalar dilerim..
 

Ekli dosyalar

  • POPMA+ISITICI.pdf
    37 KB · Görüntüleme: 32
ısıtıcılar 2 kw lık. motorlar 5 kw şeklinde. teşekkürler...
 
çizimde S1 anahtarı kilitlemeli anladığım kadarıyla. 2 konumuna alındığında diğer taraf da 2 konumuna geçiyor. bu sefer tüm motor ve ısıtıcılar çalışıyor o zaman. Bu şekilde tam olarak istenilen olmuyor. 3 konumunda tüm cihazlar çalışmalıydı. acaba yanlış mı yorumladım. yardımcı olursanız ve açıklarsanız sevinirim. teşekkürler...
 
Komıtatör anahtarınızın çalışma seklını bılemediğimden, prensip olarak çizdim. Komıtatör, her konum değiştirdiğinde, sadece o konumdan kontak verıyorsa , çizimi yenıden revıze ederım.
 
Çizimi yeniledim. Komıtatör,pompaları devreye aldıkdan sonra "0" konumuna alındıgında,1S3 stop butonu ıle devreden cıkarılacakdır.
 

Ekli dosyalar

  • POMPA+ISITICI.2.pdf
    41 KB · Görüntüleme: 21
teşekkürler...
 
Matkap Hidrolik.jpgEkli dosyayı görüntüle POMPA+ISITICI.2.pdf

Matkap projesindeki S2 anahtarı nasıl çalışıyor? Anahtar kapatıldığında aynı hem ileri yön hem de geri yön üzerine mi kapanıyor yani kilitlemeli mi? Bu şekildeyse mantık hatası var. Ya da ileri veya geri konum seçilebiyor mu? Bildiğim kadarıyla bu anahtar kilitlemeli,her iki yolu (ileri ve geri yönü) aynı anda kapatıp açıyor.
Pompa ısıtıcı şemasında da 1S1 anahtarında aynı sorun var. 1S1 anahtarı 1 konumuna alındığında 1K0 ve 1K12 kontakları aynı anda enerjileniyor. Bu anahtar 2 konumuna alındığında her iki yol da 2 konumuna mı geçiyor (yani kilitleme-sadece 1K11 enerjileniyor) yoksa anahtar 2 konumuna alındığında diğer yol 1 konumunda kalabiliyormu (1K11 ve 1K12 enerjileniyor)?
Kısacası sormak istediğim bu anahtarlar kilitli şekilde her konum değiştirildiğinde (1-2-3 konumlarına alındığında) her anahtar kontaklarının her iki yol üzerindeki konumu aynı yönde mi değişiyor?
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Arkadaşım, istediğiniz devrenin kumanda devresini çiğzmeye çalışdım.Motor ve ısıtıcı güçleri belli olmadıgından güç devresini çizmedim. Arzu ederseniz, yardımcı omaya çalışırım.

Çizim prğramımda, 3 lü komıtatör olmadıgından, 2+ 2 li komıtatör kullandım, Kontak numaralarını elınızdekı komıtataör anahtarın kontak nolarına göre ayarlarsınız. Komitatöre baglı ilk devre, yardımcı kontaktör veya röledir. Diğer 4 adet ise, güç kontaktörleridir,

1S1 komıtatör anahtarı her bir kademede kontak değiştirmektedir. Ve her kontak bagımsızdır.Çizimne bakarsanız, motorlar devreye alondıgında, 1K1 üzerınden kilitlenmektedir. ve komıtatör 0 konumuna alındıgında da , 1S3 stop butonu ıle devreden cıkarılabilmektedir.

Size, yazımda da dedım, elınızdekı komıtatörun calısma düzeneğini bilemıyorum, Benım son çizime göre, konum değişdikce, akım kesılmektedır.



İy
 

Forum istatistikleri

Konular
128,122
Mesajlar
915,181
Kullanıcılar
449,826
Son üye
SK.

Yeni konular

Geri
Üst