monofaze motor yükte terse dönmesi

off00

Üye
Katılım
3 Nis 2012
Mesajlar
12
Puanları
1
elimizeki monafaze motor üzerinde kondansatör var iki ayrı kondansatör yön değiştirmek için kullanılmış heralde. motor zorlandığında terse dönüyor.motorun ucunda sonsuz vida var.
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Kond tek başına yön değiştiremez kumanda devrenizdeki röle/kontaktöre bakın foto şema paylaşın
 
Kondansatoru değiştir daha önceden başıma geldi.

GT-N7100 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
 
Iki kondansatorden birisi, yol verme. Digeri daimi devre kondansatorudur. Ya, yol verme kond. Yada yardimci sarginizda ariza vardir. Bir ihtimal de, arka kacak daki merkez kac anahtariniz arizali olabilir.

KontrolKalemi Mobile ile gönderildi.
 
Merhaba.Yardımcı sargıya seri bağlı kondansatörle (Yol verme) kalkınmalı tek fazlı asenkron motorlarda dönüş yönü sürekli olarak sabittir.Nedeni de yardımcı sargıya,seri bağlı kondansatörün oluşturduğu bu faz farkı nedeniyle,suni olarak oluşturulan bu döner alanla,sözgelimi sürekli saat ibresi yönünde sabit yönde bir dönüş olur.

Tek fazlı bir asenkron motorun dönüş yönü ancak şu şekillerde değişmiş bulunabilir;

a-Kondansatör yardımcı sargıda hiç yokken,rotora dönüş yönünün tersi yönünde elle ilk hareket (Bir dönüş momenti) verildiğinde sözgelimi saat ibresinin tersine de dönebilir.

b-Kondansatörün iç yapısında meydana gelen bir takım değişimler sonucunda faz farkını tıpkı bir selfin (Bobinin) yaptığı üzere ilk kalkınmada,bir ters dönüş yönü kazandıracak şekildeki iç değişimi yüzünden yapmış bulunabilir.Çaresi ise bu kondansatörün yenisiyle değiştirilip,akıllarda bu türden oluşabilecek olan soru işaretlerini tamamıyle ortadan kaldırabilmek şeklinde de olmalıdır.Yüke bindiğinde asenkron motorun dönüş yönünü tersine çevirmesi olasılığını ise hiçbir şekliyle de düşünmemekteyim.

c-Kondansatörle bağlntısı olan bir yardımcı sargı veya ayrı bir merkezkaç anahtar da varsa eğer,onun bağlantılarında oluşabilecek bir zaafiyet de bu türden bir soruna kanımca yine neden olmuş bulunabilir.Tüm bağlantıların motor çalışmazdan önce sıkı sıkı ve ark yapmayacak şekliyle tereddütsüz olarak bulunduğundan da emin olmanız gereklidir.Benim naçizane yorumum çok farklı da olmayarak bu şekliyledir.

Kolay gelsin.Saygılarımla.
 
monofaze motorlar aşırı yüklenmede ters döner. bu bir arıza degildir durdurup yükü azaltırsanız normal yönde dönmeye devam eder.
 
off00 nolu kardeş;
Bu motorun bağlantılarında iki adet kondansatörden başka birşey yokmu? Pano,kontaktör,röle, sınır anahatarı vs....
 

Forum istatistikleri

Konular
127,950
Mesajlar
913,849
Kullanıcılar
449,596
Son üye
anilhikmet

Yeni konular

Geri
Üst