Motor devir yönü değiştirmenin önemi nedir?

poyraz5050

Üye
Katılım
16 Kas 2013
Mesajlar
3
Puanları
1
Yaş
27
devir yönü değiştirmenin önemi nedir açıklyabilirmisiniz ?
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Soru çok genel olmuş ama devir yönünün motorlarda değiştiğini düşünürsek ve o motorda bir makinayı çalıştırdığına göre devir yönü değişince makinanında yönü değişecek. Ayrıca tek yönlü çalışan dişlilere bağlı motorlarda faz sırasını bilmediğimizden mecburen rastgele bağlantı yapılacak eğer motor ters dönüyorsa devir yönü mecburen değiştirilecek. Soru çok genel olmuş
 
devir yönü değiştirmenin önemi nedir açıklyabilirmisiniz ?

Matkaplarda veya çamaşır makinelerinde kullanılan motorlarda devir yönü matkapta bir seçici=selektör türünden küçük bir anahtarla,çalışma koşullarına bağlı olarak,çamaşır makinelerinde ise "reverse kontaktörler",yani devir değiştiren röleler kullanılarak çamaşır yıkamada nöbetleşe değiştirilip çamaşırların kirlerinden,deterjanının katalitik etkisindeyken,tam ideal ve iyi şekilde temizlenmesinde tercih edilerek kullanılmış veya mevcut bu uygulaması da yaptırılmış olur.Bu türden uygulamalarda bir zorunluluk olabilir.

Ancak bu her bir motorda,her makina yapısında da da zorunlu olmak durumunda değildir. Tersine dönüş kolayca sağlanarak olmuş olsa bile,örneğin buzdolabının tek fazlı asenkron motoru veya bir vantilatörün fanı,aspiratörün fanı da hep ayni yönde dönerek görev yapabilir.Ters yönde dönse bu yönde döndüğü zamanki görevini hiç yapamamış olur,çünkü fanlardaki hava akışları tersine döner,çekecekken iter,itecekken de çeker.Buzdolabı sisteminin kompresörü sadece tek yönde soğutucu akışkanı sirküle ettirir,tersine çalışırsa,bu sistem belki kilitlenebilir.(Soğutma çevriminin tek yönde projelendirilmesinin de nedeniyle) Yine santrifüj tipteki (Bir veya daha çok kademeli olan) su pompaları da tek yönde (Suya ters tokat atıp) çalışarak suyu yüksek binalara basabilir,diğer yönde fanın kavislerine bu ters dönüş çok ters gelebilir,bu gelen suyu hiç basmayabilir veya çok verimsiz çalışarak suyu çok az da basabilir.

Ama konveyörü,yürüyen bir bantı,redüktörlü elektrik motoruyla çalıştıran bir sistemde,bu ters dönme (3 fazlı motorun 2 fazının yerinin yanlışlıkla da değiştirilmesiyle) bant üzerine dökülen malzemelerin (örneğin mıcırların),ileri doğru gidip bir siloya,kamyonun kasasına boşalacağı yerde,geri geri giderek istenmeyen bir yere dökülmesine yol açabilir,yani bu gibi durumlarda dönüş (Devir) yönü çok fazla önemlidir.Kolay gelsin.Selamlar.
 
Son düzenleme:
Eğer öyle çalışma da sıkıntı yapacak motor varsa kaprinleri boşa alıp yön testini yapıp sonrasında yol verip çalıştırır sin

Sent from my GT-I8190 using KontrolKalemi.Com Forumu mobile app
 
asansörde yukarı çıkıyosun motor sağa doğru donuyo diyelim. aşağı inmen için sola döncek değimi? Al sana önemi :)
 
Yem fabrikalarında KIRICI vardır ürünü kırmak için. Oradaki dişler yada disklerin sürekli ve yüksek devirli çalışmasından dolayı zamanla aşınmaya sebep verebiliyor. Bu yüzden 2-3 ayda 1 yönünü değiştiriyorlar.Bazende baska amaçlar içinde değiştiriyorlar yönü.

Sağ-sol güç devresi
http://imagesturk.net/nGD
 
Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
128,163
Mesajlar
915,582
Kullanıcılar
449,924
Son üye
xxdangee

Yeni konular

Geri
Üst