Solid State role nasıl bağlanır?

omerhayyam

Üye
Katılım
21 Tem 2008
Mesajlar
13
Puanları
1
Yaş
39
Arkadaşlar merhaba,

Metal sensörünün kontrol ettiği bir elektromıknatıs sistemim var. sensör elektromıknatısı yaklaşık dakikada 200 defa açıp kapatıyor ve mıknatıs DC 32 volt yaklaşık 3-4 amper akım çekiyor. sensör ile elektromıknatıs arasında koyduğum mekanik röleler (DC 16 amper, 24 volt) bu yapıya dayanmadı ya meme yaptı yada plastik kısımları eriyip uçların temasını engelledi. bu şekilde 5-6 röleyi hurdaya çıkardım. bu yüzden erco marka DC 3-32 volt girişli, çıkışın DC 80 volt 10 amperlik olan erco marka bir solid state röle aldım. röleyi korumak için adaptörde çıkan 32 voltu 24 volta düşüren reğülatör kullanarak sensörün (mavi uçunu) - ucunu 24 voltla besledikten sonra rölenin - giriç ucuna, sensörün metali tanımasından sonra + olan siyah ucunu rölenin + ucuna bağladım. sensörün + ucunu 24 volt ile besledikten sonra, elektromıknatısın bobinine giden 32 voltluk - ucu rölenin çıkış ucuna giriş çıkış yaparak elektromıknatısın böbininin - ucuna bağladım. elektromıknatıs sensör açıp kapatmasına rağmen devamlı olarak mıknatıslandı ve ben sonuç alamadım. sonradan rölenin çıkış ucundaki +1 ve +2 leri fark ederek elektromıknatıssa giden + ucu +1 e bağladıktan sonrada +2 den de elektromıknatısın + ucuna kablo çektim. bu sefer röle ısındı çok azda olsa sensörün kumandası ile elektromıknatısta hareket oluştu ama bu yakaladığım hareket mekanik rölelerde elde ettiğim hareketin % 10 nu bile değil.

Bu uygulamalar esnasında acaba röleye zarar mı verdim. yada röleyi yanlışmı kullanıyorum bu yüzden mi sonuç alamıyorum. bu konuda yardımlarınızı bekliyorum. saygılarımla.
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
sn ömerhayyam,

solid statae röleler de kullandıklarımın hepsinde tetikleme gerilimi olarak 24 vdc kullanıdm. artı yazan giriş ucuna +24 vdc, eksi yazan ucundada -24 Vdc bağlanır. zaten eksi uç sürekli bağlı kalır. + ucuna pozitif tetiklemeyi verince 10 amper geçen tristör kısmı rölelerden çok daha hızlı olarak devreye girer veye çıkar. sonuçta 24 vdc ile tetikleme yaptığımız tristörün gate sinyal ucu. çıkış kısmını ise devreye seri olarak bağlayacağınız kontak, yani tristörün anot ucunda bulunan enerjiyi katot ucundan sisteme verme işidir. tristörlerin saniyede 25.000 defa tetikleme hızı olduğunu da ayrıca söylemekte fayda görüyorum.
sanırım bağlantınızda bir problem olmuş.

kolay gelsin
 
sımdı solıd state role de dıkkat edılecek en onemlı konu uclarıda sımdı arkadaslar bır cogumuz kontaktorun baglantısına dıkkat ederız kı ılk bagladıgımda bende yapmıstım arkadaslar solıd state rolede guc devresını aynen kontaktordekı gıbı L1 ucundan cıkısıda T1 ucundan yapmalısınız aksı taktırde netıce alamıyorsunuz sureklı enerjılı kalıyor
 
Elektromıknatıs uçlarına ters diyot takılı olmalıdır.Enerji kesildiğinde oluşan ters EMK. solid state devreyi bozabilir.Diyot takılamaz ise söndürme devresi uygulanmalıdır.Kolay gelsin.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,135
Mesajlar
915,330
Kullanıcılar
449,857
Son üye
Bluent

Yeni konular

Geri
Üst