Otomatik Kumanda ile Şebeke hattından alarm taşıma

gubj81

Üye
Katılım
4 Mar 2009
Mesajlar
22
Puanları
1
Selamlar;

Trafo panosu içinde bir adet Şebeke kontaktörüm var. yaklaşık 500 metre ilerde bina girişinde bir adet şebeke kontaktorum daha var. trafoda elektrik kesildiğinde iki kontaktörde bırakacak. trafo panosu içerisine bir adet akü koyup. Şebeke kesik şartı ve bir adet switchten bilgi gelmesi durumunda 24 volt roleyi çektirerek kontaktorun NC girişinden bir faz ve nötr hattına + - 24 volt vererek 500 metre ilerideki bina girişindeki kontaktorun NC çıkışlarından 24 voltu geri alarak oradaki roleyi çektirmek istiyorum. Kısaca şebeke gittiğinde aradaki besleme kablosunu alarm taşıma amaçlı kullanmak istiyorum. şebek geldiği an roleler devre dışı kalacak . Mantık olarak bir problem göremedim ancak , enerji geldiği anda veya kontaktorler çekip bırakırken AC DC çakışma riskleri veya benim anlayamadığım başka riskleri olabilirmi. Otomasyoncu arkadaşlardan destek bekliyorum. Teşekkürler..
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
senın alarmda kullanacagın 24 v enerjıyı başka bı yerle çakıştırmadıkça sorun olmaz
şebeke kontaktoru bıraktıgı anda şebeke kontaktorune ait yardımcı kontagın nc kontagından gecen alarm kumanda fazı gereklı alarm veya roleye gıdecek bunda bı sıkıntı olmaz
 
senın alarmda kullanacagın 24 v enerjıyı başka bı yerle çakıştırmadıkça sorun olmaz
şebeke kontaktoru bıraktıgı anda şebeke kontaktorune ait yardımcı kontagın nc kontagından gecen alarm kumanda fazı gereklı alarm veya roleye gıdecek bunda bı sıkıntı olmaz

merhaba;

kontaktor bıraktığında nc den alıp bir faz ve notr üzerinden 24 volt taşımam teorıkte doğru gıobı ancak, deneme yaptığımda güç kaynağı patladı. Aklıma gelen ilk şey yardımcı kontakta ms'lik gecikme oluyorda enerjilenen faz ucundan güç kaynağına fazmı geliyor .Bu noktada emin olamadım.
 
ben yanlıs anladım yenı farkına vardım
rısklı bı iş yapmıssın
kablo cekme ımkanı yokmuydu neden boyle bır yola basvurdun ?
 
enerjı geldıgınde aku yerıne kullandıgın guc kaynagının şebeke ıle halen ırtıbatı olluyormu ona bak
orada bır yanlısın olmus
 
bence mantıklı olabilir sunu denersen eğer tabiki fikir konumunda eger sisteme 2 zaman rölesi birde 24v dc kontaöktör 1 faz koruma rölesi koyarsan mümkün gibi yada bir akıllı röle ve faz koruma rölesi ile ile olabilir

sistemin çalışma mantığı şebekede enerji varken sistem normal çalışır

şebekede enerji kesildiginde akıllı röle yada plc ye faz koruma rölesi sinyal yollar akıllı röle tada plc sistemi durdurur verilen süre sonundada örneğin 5 saniye sonra 24 dc yi enerği kablosuna aktarır bunun için 24 dc kontaktar kullanılır energi geldiginde plc yada akıllı röle ilk olrak 24 dc kontaktörü bırakır sonrada örneğin 5 saniye sonrada sebeke kontaktörünü çektirir teoride sorun yok sadece 4 kablo ile bu işi halletmek istersen alan tarafada yani binadaki kontaötör tarafınada bir faz koruma rölesi koyarak bununda no ucundan geçersen sorun çözülür gibi duruyor
 
enerjı geldıgınde aku yerıne kullandıgın guc kaynagının şebeke ıle halen ırtıbatı olluyormu ona bak
orada bır yanlısın olmus

şebeke kontaktorunun bobinini de rolenin no ucundan geçirdiğim için role çekil iken şebeke gelse dahi kontaktor çekmeyecektir. Ancak ilk yaptığım uygulamada sanırım role ile kontaktor arası elektriksel kilitleme yapmadım sadece kontaktorun nc ucundan roleyı gecırdım aynı sekılde rolenın nc ucundan kontaktoru gecırmemiş olmamdan kaynaklı çekme anında çok dusuk ıhtımalde olsa çakışma olmus olabilir mi. kablo çekme şansım olmadığı ıcın şebeke yokken mevcut besleme kablosu boşa çıkmakta bu kablo ilede 24 volt taşıyıp alarm üretmek amacım. şebeke varken zaten alarm yok demektir.
 
Arkadaşım senin yapmak istediğin şebeke elektriği kesildiği zaman alarm mı çaldırmak istiyorsun ?
 
şebeke varken zaten alarm yok demektir.
dediğine göre 500 mt. ileride olan şebeke kontaktörünün yanında yapsan alarm işlemlerini olmaz mı ? yani bir adet 12 volt akü ve bir adet 12 v.siren ile kontaktörün kapalı kontağından girdiğin zaman işlem tamam gibi amacın alarm çaldırmaksa.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,133
Mesajlar
915,308
Kullanıcılar
449,850
Son üye
umutbaysal9

Yeni konular

Geri
Üst