kontaktörü köprülemek ve kontaktör hesabı

Katılım
4 Ara 2012
Mesajlar
547
Puanları
1
arkadaşlar tesisimizde 30 lamba var bunları fotosel e almak istiyordum normak baglantı şeklini inceledim malzemeleri aldım fakat dükkan sahibi kontaktöre 380 ver cıkışları köprüle tek faz çık dedi herhangi bir sorun olurmu ........ ayrıca motor degerlerine göre kontaktörün gücünü tesbit edebiliyorum fakat lamba ve diger cihazlarda nasıl bir hesaplama yapmalıyım yardımcı olun lütfen:confused:
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Kontaktöre,3 faz verip,çıkışları köprülerseniz,kontaktörü patlatırsınız.Size," tek faz ver köprüle " demiş olabilir.Bu durumda da,tüm tesisatı tek fazla beslemiş olursunuz.Eğer,lamba güçleriniz küçük ise,tek fazla besleyebilirsiniz.Bu durumda,kontaktör akımınızı 1/3 oranında düşürebilirsiniz.
 
lambaları neden kontaktörden geçeceksiniz onu anlamadım sanırım bir tane fotosel ile 30 adet lamba yakacaksınız fotosel çalıştığında kontaktörün a1 ve a2 uçlarınına + - gider kontaktör çeker. Gelen lamba kablonuz kaç adet yani 10 ar lamba için 3 kablo geliyormu yoksa tek kablomu çıkıyor güçleri hesaplayın egeğ kurtarıyor ise kontaktörün 1 3 5 uclarını köprüleyin çıkış için ise 2 4 6 uçlarını köprüleyin lambaya verin

3 hat geliyor ise lambalardan 2 r 4 s 6 t fazını dağıtabilirsiniz çıkışlara tabiki girişlerin de bu şekilde olması gerekir
sanırım kullanacagınız fotosel fg4 gün ışığı termik röle gibi birşey
 
fahri bey tek faz verip çıkışları köprülesek gücü bir şey degişrmi ki lambalar cıva buharlı sokak lambası wolflane gelen uç tek faz ve nötr kontaktöre tek faz verip giriş ve çıkış uçların köprülersek kontaktör dahamı iyi çalışır
 
dükkan sahibide tam bir bombaymış ; kontaktörü köprüleyip niye kontaktörü iptal ediyorsun ; fotosel röle kontağı ile kontaktör bobinini çektir ; çok basitçe ve en az değişikle sisteme yol verirsin :) ayrıca sistemini ayrıntılı ve güzelce açıklayabilirsen daha güzel akıl yürütmelerde bulunulabilir ; böyle pek yemek tarifi gibi olmuş ; ondan üç tutam bundan beş tutam :) ayrıca lambalar sabit güç çeken yüklerdir ; ASM ler gibi yüklenme durumuna göre çektikleri güç artmaz ; fakat aydınlatma hesaplarında eşzamanlılık katsayıları vardır ; onları bir incelemek lazım .....
 
Ve kontaktore 3 faz verip çıkışları köprülersek kontaktor patlıyorsa yıldız üçgen bağlantının yıldız kontaktorüne 3 faz giriyor çıkışları köprüleniyor bu bağlantı neden patlamıyor açıklayabilirmisiniz kusura bakmayın acemiyim
 
köprülenen uçlar motorun Z-X-Y uçları yani motor sargı çıkış uçlarıdır yıldız bağlantıda ; eğer diğer uçları köprülemeye kalkarsan fevkaledenn fevkinde bir elektrik arızasına sebep olursun ; üçgen bağlantıda da her sargının giriş ucu diğerinin çıkış ucuna köprülenir; yıldız da da üçgende de motorun giriş uçlarına kontaktör ile üç faz verilir ; farkı çıkış uçlarıdr ; yıldızda çıkış uçları bir araya getirilip köprülenir ; üçgende her sargının çıkışı diğer bir sargının girişine köprülenir ; yani arasan tarasan kesinlikle üç faz girişinin direk olarak köprülendiği bir yer bulamazsın ; buluyorsan o mekana elektrik verilmeden hemen orayı terket :) iyi çalışmalar.................
 
arkadaşlar tesisimizde 30 lamba var bunları fotosel e almak istiyordum normak baglantı şeklini inceledim malzemeleri aldım fakat dükkan sahibi kontaktöre 380 ver cıkışları köprüle tek faz çık dedi herhangi bir sorun olurmu ........ ayrıca motor degerlerine göre kontaktörün gücünü tesbit edebiliyorum fakat lamba ve diger cihazlarda nasıl bir hesaplama yapmalıyım yardımcı olun lütfen:confused:

Syn. Teknisyen ;

Kumanda devrelerinde kontaktörlerin kullanım amacı yüksek akımların anahtarlanmasının sağlıklı yapılabilmesi içindir.

Fotosel röle kontağı sizin 30 adet lambanın çektiği akımı taşıyamayacağı için fotosel röle ile kontaktörü çektirip (anahtarlayıp) lambalara enerji verebiliriz.

Burada tüm lambalar eşdeğer özellikte olduğunu farz ederek, önce toplam yükünü ve çekeceği akımı bilmen gerekir.
Örn.: bir lamba 160 W. ise çekeceği akım 160 / 220 = 0,72 A. siz bunun 1.5 katını alın (balast, kablo kayıpları) yaklaşık bir lamba 1 A. çeker, haliyle 30 lamba 30 A. toplamda 30 A. çekecektir.

Şimdi otomasyon malzemelerimizi 30 A.'e göre seçmemiz gerekir. Eğer sistemi 1 faz ile besler, 1 fazlı dağıtım yaparsak her şeyimiz 30 Amperi taşıyacak nitelikte olmalıdır. Bunlar sigorta, kablo, kontaktör... Eğer biz bu tesisatı 3 fazlı yaparsak her bir faza 30/3=10 Amp. düşecek, böylelikle malzeme maliyetimiz düşecektir.

Sizin sorunuzda sistemin 1 fazlı olduğunu varsayarak 3 fazlı kontaktörün giriş (1-3-5) ana kontaklarını köprüleyerek besleme kablosundaki tek damardan akan 30 Amp.i kontaklar üzerinde üç adet 10 Ampere bölmüş oluyoruz. (Bkz. Kirşof'un Akımlar Kanunu : Kapalı bir elektrik devresinde bir düğüm noktasına gelen akımların toplamı o düğüm noktasından çıkan akımlar toplamına eşittir.)

Eğer aydınlatma hattı tek linye ise kontak çıkışlarını da (2-4-6) köprüleyip bağlaman gerekir.



Sistem 3 fazlı ise kesinlikle ve kesinlikle kontaktörün ne girişi ne de çıkışı köprülenir. Fazları çakıştırıp kısa devre eder, patlatırsınız.




Şekildeki bağlantılara göre eğer toplam çekilen akımın 1 fazdan çekiliyor, kontaktörünün de giriş çıkışı köprülüyse kontaktör kontakları akım taşıma kapasitesi toplam akımın 1/3'ini taşıyabilecek nitelikte olması yeterli, aynı kontaktör (kontaklarını köprülemeden) 3 fazlı sistemde kullanılabilir.

Not: Fotosel rölenin kontağına paralel bir de anahtar koy, aydınlatma bakımı yaparken faydası olur.
 
Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
128,125
Mesajlar
915,238
Kullanıcılar
449,837
Son üye
betül hüsrevoğlu

Yeni konular

Geri
Üst