sinkotan2

Üye
Katılım
28 May 2008
Mesajlar
15
Puanları
0
Yaş
39
arkadaşlar
bana mühürlemenin nasıl yapılacağını detaylı ve açık şema ile anlatmanızı istiyorum.şema proje şeklinde değilde kontaktörün ve butonların nasıl bağlandığını detaylı anlatmanızı sizden rica ediyorum.
tşkler
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
sn.sinkotan1

Aşşağıdaki resimdede anlaşılabileceği gibi ; start butonuna basıldıktan sonra kontaktörümüz enerjilenir ve açık olan yadımcı kontağı kapalı konuma geçer bu şekilde start butonunu bypass etmiş oluruz ve start butonunu bıraksak dahi kontaktör çalışır durumda kalır bu şekilde mühürleme işlemini yapmış oluruz.Stop butonuna bastığımızda ise kontaktorün besleme voltajını keseceğimizden kontaktör bırakmış olur.

Saygıarımla...
Kolay Gelsin...

fpxx5.png
 
kardeş güzel anlatımın için sağol
anlamadığım normalde kontaktörün açık konumu derken start uçlarını kontaktörün kontak uçlarınamı bağlayacağım
tşkler
 
Evet anahtar uçlarını kontaktörün kontağına bağlayacaksın. Start a basınca kontaktör enerjilenicek elimizi çekmemize rağmen kontaktör kendi kontağı üzerinden enerjilenicek taki stop butonuna basana kadar.
 
Bence otomatik kumandanın en önemli devrelerinden biridir bu devre bilmiyom sizler ne düşünüyorsunuz :)
Aslında PLC programlama tarafından bakarsak klasik bir Set Reset devresidir ve Reset baskındır(Stop baskın). Yani start ve stop'a aynı anda basıldıgında sistem stopta kalır Stop anahtarı ana kolda oldugu için.
Matematiksel olarak ta x=Start(Set) , y=Stop(Reset), Q=Kontaktör(çıkış), q=Kontaktörün yardımcı kontagı dersek
Q=(x+q).y matematiksel olarak olarak açıklamasıdır. Buradaki toplama işlemi parelel kolu, çarpma işlemi ise seri kolu ifade eder ve çözüm 2 lik sayı sisteminde(bu denklemde 1 veya 0 koyarak ) bizi set reset devresinin çıkışını verir. 8)
 
hayatımda hiç elektrikle uğraşmadım kendim mekanikciyim bugün röle nedir nasıl bağlanır derken ilk ögrendiğim mühürleme oldu gerçekten çok kullanışlan bir yöntem
 
Mühürleme olmassa zaten bizdede kol kalmazdıı akşama kadar makina durmasın diye el kol parmak makinaya bağlı olurdu :) Benden sana bir tiyo rölelerde 1 ve 2 numara her zaman kapalı olur 3 4 açık olur 11 12 21 22 31 32 13 14 23 24 33 34 bunlar içinde her zaman 1 ve 2 gördüğün kapalıdır 3 ve 4 ler ise açıktır
 
aynı şey kontaktörler içinde gecerli 13 14 normalde acık kontaktır
 
Sn. Burcin ERİSEN,

Mühürleme, PLC programlarındaki "Kilitleme" denilen olay ile aynı mıdır yoksa farklı mıdır..? Farklıysa farkı nedir..? Yardımcı olabilirseniz çok memnun olurum.

Saygılarımı sunar, iyi çalışmalar dilerim..
 
sn:etuzuner

Mühürleme nedir ? Bir makinanın elektrik kesintisi sonrası kontrolsuz ve izinsiz çalışması bir çok kazalara ve istenmeyen durumlara sebep olabilmektedir, mühürleme işlemi start butonuna paralel normalde açık kontak vasıtasıyla yapılır,

Kilitleme olarak bahsettiğiniz şey, benim anladığım kadarıyla, jeneratör Şebeke transfer devrelerinde, enversör motor uygulamalarında, ana ve yardımcı şebeke transfer panolarında, iki kontaktörün aynı anda çalışmasını ( devreye girmesini ) önlemek ve güvenlik için yapılan bağlantının adıdır. A ve B iki farklı kontaktor düşünün, A kontaktörünün A1 bobin ucu enerjisi , önce B kontaktorunun normalde kapalı kontağından geçirlir, B kontaktorunun a1 bobin ucu A kontaktorunun normalde kapalı kontağından geçirilir. A kontaktoru enerjilendiği zaman B kontaktorunun A1 akım yolu üzerindeki, A kontaktörüne ait normalde kapalı kontak açılır , bu durumda A kontaktoru devredeyken B kontaktörünun çalışması engellenmiş olur
 

Forum istatistikleri

Konular
128,148
Mesajlar
915,463
Kullanıcılar
449,888
Son üye
kalemx

Yeni konular

Geri
Üst