Açma kapama düğmesi sorusu

modabasi

Üye
Katılım
22 Şub 2008
Mesajlar
5
Puanları
1
Yaş
39
Merhaba arkadaşlar,

Şöyle bir sorunum var, yardımcı olabilirseniz sevinirim;

DC 12 Volt'la çalıştırdığım ve tam yükte 42A akım çeken bir elektrik motorum var. Bu motora pillerden gelen güç kablosunun arasına bir açma kapama düğmesi (switch) koymak istiyorum ancak elimdeki switch bu akımı kaldırır mı emin olamadım. Switch'in üzerinde yazan değerler şöyle;

3A 250 VAC
6A 125 VAC

Elektrik bilgim çok zayıf, 62.5 VAC'de 12A, 31.25 VAC'de 24A ve 15.62 VAC'de 48A akım çekeceği gibi bir mantık yürütüyorum ama değerler AC üzerinden verilmiş ve DC'de bu mantık doğru mudur hiçbir fikrim yok. Yardımcı olacak arkadaşlara şimdiden teşekkürler.
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Elektrik bilgim çok zayıf, 62.5 VAC'de 12A, 31.25 VAC'de 24A ve 15.62 VAC'de 48A akım çekeceği gibi bir mantık yürütüyorum ama değerler AC üzerinden verilmiş ve DC'de bu mantık doğru mudur hiçbir fikrim yok. Yardımcı olacak arkadaşlara şimdiden teşekkürler.

Sn.modabasi arkadaşım bu kurduğun orantı yanlıştır. Ayrıca kontak, röle, sivic, anahtar..vb malzemelerde verilen kullanılabilecek akım değerleri DC (doğru akım) altında dahada düşmektedir.

Bu konuda çevrenizde bulunan, otoelektrik sektöründe bulunan arkadaşlardan tavsiyeleri doğrultusunda, uygun malzemeyi temin edebileceğiniz düşüncesindeyim.

Basettiğiniz değer tespitleri doğru ise elinizde bulunan "Switch" en fazla 1-2 açma - kapamadan sonra kontak ömrünü yitirecektir.

Saygılar
 
Buna uygun bir kontaktör kullanmalısınız.Anahtar kurtarmaz.
Fakat hocam pil demişsiniz.Pil kullandığınıza emin misiniz?Akü olmasın.Çünkü pilleri seri bağlayıp 12 volt elde edebilirsiniz.Hatta özel piller de var yanılmıyorsam 12 voltluk.Ama pillerden 42 amper çekebilmek için epeyice bir pili paralel bağlamalısınız.Burasını merak ettim.
 
modabasi ' Alıntı:
Merhaba arkadaşlar,

Şöyle bir sorunum var, yardımcı olabilirseniz sevinirim;

DC 12 Volt'la çalıştırdığım ve tam yükte 42A akım çeken bir elektrik motorum var.

sn.modabasi;
Bahsettiginiz işlemi,en iyi ve en dgoru olarak akım degerlerine uygun bir role aracılıgı ile yapa bilirsiniz,böylelikle daha güvenilir ve daha saglıklı olacaktır.
Ayrıca elektrik bilginizin fazla olmadııgını söylüyorsunuz 42A dogru bir ölçümmüdür acaba,dolayısı ile bu akımın sürekliligini pil aracılıgı ile saglamakda çok zor olsa gerek.
 
Sanırım elektrikli model uçak beslemesinde kullanıyorsunuz.
uygun anahtar bulamazsanız sıkı geçmeli soket kullanın.
elekronikçilerde bulunabilir.
 
Öncelikle cevap yazan herkese teşekkürler,

Evet, bunu bir elektrik motorlu uçakta kullanıyorum. Outrunner fırçasız motorun kontrol ünitesi, yüksek kapasiteli (4500mAH 15C) lithium polymer pillerle besleniyor. 42A ölçümünü ben yapmadım, motor üreticisinin verdiği değerler aşağıdaki gibi olduğu için, buraya bağlayacağım herşeyin 42A'ya dayanması gerektiği mantığını yürüttüm;

Motor gücü: 580W
Motor devri: 1280 RPM/V
Max. Verimlilik Akımı: 35-42A
Yüksüz Akım (10V): 2.3A
Akım Kapasitesi: 42A/60Sn
İç Rezistans: 0,0265 Ohm

Normalde pillerle motorun kontrol ünitesi arasındaki sıkı geçmeli soketleri kullanıyoruz devreye alıp çıkarmak için. Fakat hem uçağın içi çok dar olduğu için eziyet oluyor, hem de motora gelen elektriği hızlıca kesebilmek çok daha güvenli olacak. Malum yanlış bir hareketle gazı açmak veya frekans karışması yaşanması muhtemel, 10.000 devrin üstünde dönen jilet gibi pervaneler en iyi ihtimalle parmaklarınızı uçurur.) Buraya en uygun çözüm (anahtar, röle, her ne kullanılırsa çok büyük ve ağır olmaması lazım) ne olabilir sizce ve Ankara'da nereden temin edebilirim?
 
Ustam bu şartlar ve koşullar altında en ucuz ve basit çözüm mosfet kullanmanız olur. Tabi bunun için elektronikçi bir arkadaşınızdan yardım almanız gerekebilir. Yinede bu tarz malzemelerin (Anahtar veya özellikle röle) otoelektrik sektöründe çok rahat bulunabileceğini düşünüyorum.

iyi günler
 
Arkadaşım bu linkte elo marka rölenin kataloğu var.12v ve 24 volt. tabii röele ile komple pilin enerjisini kesemezsin ama motora gideni kesebilirsin.Bu tip şeyler oto elektikçilerinde bulunur.belki anahtar da bulursun.tabii kontakların yapışıp kalma ihtimalini her zaman göz önünde bulundurmanı öneririm.
http://elo.com.tr/uploads/elo.pdf

unutmadan.Sen uçağına müdahale edeceğin zaman motorun tam yükte olmayacaktır değil mi?Bu durumda daha küçük bir anahtar kullanırsın.
Röleyi kullanacağın zaman şema için yeniden mesaj yazarsınız.Ben çizim işlerini beceremiyorum.Ama bir bilen çıkar elbet :)
 
Sn.modabasi ;
Sizin için en uygun olanı ssr'dir.solite state relay,bu roleler yarı iletken rolelerdir.kontaklarının yapışma gibi durumuda sözkonusu olmaz hem hafif hemde ufaklardır sizin işinizi tamamiyle çözer.
Ulus,konya sokaktanda bu degerlere uygun bir ssr'yi tedarik edebilirsiniz.
Saygılarımla;
 
Sn. Blacktooth,

Bu SSR'lar gerçekten güçük ve güçlü görünüyor fakat üzerlerinde çekilecek, basılacak düğme benzeri birşey yok. Bunlarda devreyi açma-kapama olayı nasıl yapılıyor?
 

Forum istatistikleri

Konular
128,163
Mesajlar
915,581
Kullanıcılar
449,923
Son üye
BilgeKaganInce22

Yeni konular

Geri
Üst