4 Sensörlü 7 Vana ve 1 Motorlu Güneş Enerjisinden Kalorifer Isıtma Sistemi Kontrolü

Katılım
23 Eki 2012
Mesajlar
7
Puanları
1
Merhaba. Mehmet Yıldız, Afyon. Ben Güneş Enerjisi ile Kalorifer Tesisatı yaptım. 10 adet vana ve 1 adet sirkülasyon motoru var. 4 adet termostat koyup her mevsim işlevsel bir sistem oluşturmak istiyorum. Mesele şu ki örneğin kışın sobanın arkasında duran kalorifer peteği kışın sobanın ısısını yukarıdaki depoya, oradanda eve versin. Yani vanalarla her duruma ayak uydurabilsin.

Sistem Çalışıyor, fakat yaz kış bahar modu elle yapılıyor. Ben otomatik elektrikli vanalar alıp sistemi tam otomatik yapmak istiyorum.
Teşekkürler.
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Eğer yanlış anlamadımsa. Kapalı devre sistem ile sobada ısınan suyu depodaki suyun içinden geçirerek orada ısı transferi yapacaksınız (Yani bir çeşit Eşanjör sistemi). Eğer öyleyse ve eğer katı yakıtı bedavaya (tezek gibi) yada çok ucuza getiriyorsanız güzel bir düşünce, Yoksa hiç ekonomik olmaz.
Çünkü;
1- Yukardaki suyu bedavadan ısıtayım derken sobanın içeriye vereceği ısıyı alıyorsunuz. Bunu telafi etmek içinde soba da daha fazla yakıt (odun, kömür vs..) yakmak zorunda kalacaksınız.
2- Suyun devir daimi için sirkülasyon pompası kullanacaksınız. Elektrik tüketeceksiniz.
3- Su devir-daimini ya sürekli yapacaksınız(çok elektrik yakacak) yada bir düzenek ve termostat vasıtasıyla kontrol edeceksiniz (Ek maliyet).
Bir önemli şeyde ilk kurulum maliyeti ama siz bunun çoğunu zaten yapmışsınız.
SADEDE GELELİM; Eğer bu sistemi otomatik çalıştırmak istiyorsanız epey para harcamanız lazım. Eğer para problem değil diyorsanız. Aşağıdaki linkte küçük boyutlarda ama redüktörlü oldukları için yavaş devirlerde oldukça kuvvetli motorlar var. Redktrl DC Motor
Görünüşe bakılırsa eliniz bu işlere yatkın. Alacağınız motorları vanaya akuple ederseniz ve kontrol içinde bir elektrikçiden yardım alırsanız sizin iş olur gibi... Yalnız söylediğim gibi bu işler epey para tutar. Yani öyle boru parasıyla falan kıyaslamayın.
 
Öncelikle bu kadar hızlı cevap verdiğiniz için "ertek68" size teşekkür ederim. Benim sizden asıl istediğim şu resimlere baktı iseniz vanalar normal vana. Bunların elektriklileri var ebay de. Ben bunları onlarla takaslamak istiyorum. Termostatlarla da ne zaman açılıp kapanacağına otomatik olarak karar vermek istiyorum. 4 sinyalin geldiği ve 8 durumun bulunduğu bir kombinasu ben normal röle veya transistörlerle çözmek istiyorum. Entegreler ve karışık devre elemanları ile başa çıkamam.
ama temel elektronik bilgim var.

Baharda afyon hala soğuk olur. Gündüz güneş olduğunda soba yakmama gerek kalmayacak. Yazın normal eski düzenek te eve sıcak su verecek, kışın sıfır derecedeki suyun ısısını birkaç derece yükseltmek için kış mosuna geçerek sobadan üst depoya biraz ısı pompalayacak. İşte durum bu...
 
Tamam sn hadiordan03 siz işi çözmüşsünüz. Ebay daki vanalar nasıl bilmiyorum (Keşke linkini koysaydınız). Ama; motorlu değilde selonoid tarzı birşeyler ise sorun yaşarsınız bilginiz olsun.
Sanırım ben sizi hafife almışım:D. Temel elektronik bilginiz olduğuna göre bu işi lojik kapılar ile (Or, AND, NAND ...vs) son derece kolay yapabilirsiniz. Entegre kodlarını tam hatırlamıyorum Ama sanırım 74 xx li olanlarıdı... Taklıdığınız yer olursa yardımcı olmaya çalışırım (Bayramdan sonra) Kolay Gelsin...
 
Evet sn hadiordan03 tahmin ettiğim gibi vanalar selonoid vana. Ben olsam bunlardan kullanmam ama umarım sorun yaşamazsınız.
.......İyi Bayramlar......

 
zaman saatleri var gunun her saatine ayri program yapa bilyorsunuz elektromanyetik vanalarla tahminen 250 tl civari masrafla dediginiz sistemi yaparsiniz
 
Değerli kardeşim Mehmet Yıldız, Bu arada bende Mehmet Yıldız, projenizde kolay gelsin diyorum. Yukarıda diğer arkadaşların da dediği işin önemli kısmını halletmişsiniz. Ancak projenizin otomatik olarak çalışması işini bir akıllı role çözeceğine inanıyorum. Uygun fiata bulabileceğiniz ve biraz uğraşı ile kendinizin dahi programlayabileceğiniz GEMO PLC işinizi kolaylıkla çözecektir. Ama bunun için otomasyondan anlamanız gerekli. Siz ucundan başlayın devamı gelecektir. Bu arada sisteminizde hem selenoid valf, role hemde termostat olması gerekli.
 
Aynı İsim ve soyisim ile karşılaşmak çok ilginç. Sayın Mehmet Yıldız. Sanırım ben bu konuyu bir üst seviyeye taşıdım. 4 Termostat, 8 adet 12 volt Röle ve Bir kaç Diyot Yardımıyla işi hallettim. çizimlerini tamamladım. Şimdi devresini test edip Vanaları ebay den almaya sıra geldi.
İstenirse artık bende bu konuda tecrübelerimi aktarmak isterim.
 

Forum istatistikleri

Konular
127,949
Mesajlar
913,824
Kullanıcılar
449,594
Son üye
srdrgl1905

Yeni konular

Geri
Üst