Pano malzemeleri hakkında.

MertN

Üye
Katılım
10 May 2012
Mesajlar
20
Puanları
1
Yaş
29
Google`a sorup geniş kapsamlı bilgi edinmek istemedim.

En sade açıklamasıyla yardımcı olursanız sevinirim.

Kontaktör,zaman rölesi,motor koruma,termik vb.


Panoda kullanılan malzemelerin yapısını,nasıl çalıştığını,içinde neler olduğunu, devreye nasıl bağlandığını sade olarak açıklarsanız öğrenmiş olurum.

Başka malzeme var ise lütfen ekleyip açıklarsanız bi' zahmet.
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Kardeşim panolarda kullanılan kullanılan malzemeler oldukça fazladır. Bu konuda Megep'in modüllerinden faydalanabilirsin. Pano montajı başlığı altında bulabilirsin. Forum başlıkları altında da arayabilirsin. Olduki mesela kompanzasyon panolarında kullanılan kontaktörlerin özelliğini veya başka bir ayrıntıyı sormak istediğinde forumdaki arkadaslar yardımcı olacaklardır. Ama elektrik-elektronik alanında kendini geliştirmek istiyorsan bu sekilde işin kolayına kaçmak olmaz. Sürekli araştırmalısın. Alanında uzmanlaşmalısın. Sadece pano yapmak bile başlı başına bi uzmanlık gerektirir.
 
Teşekkür ederim yorum için. Haklısınız.Ben sadece ufak panolarda kullanılan 1-2 malzemenin yapısını öğrenmek istedim.

Şu an staj görüyorum ve usta pano yapıyor. Bir şey söylemiyor.Yılların verdiği bıkkınlıkla anlatmıyormuş.Sorarsanız söylerim,sormazsanız keyfiniz bilir diyor ve bilmiyorum ne yapacağımı.
 
arkadaş bu işler bu kadar basit değil ki insan anatomisini bilmeyen birine insan vücudunu anlatırsan ne kadar anlaya bilirki çok kapsamlı bir olay bu bir sürü röleler alıcılar vericiler vb. elemanlar var kullanacaklarından al birertane içlerindeki şemalara bak ölçü aletini al eline açık kontak kapalı kontak faz anahtarlamalarının nasıl yapıldığını kendin kontrol ederek yapabilrisn sonuçta otomatik kumanda açık kapalı kontaklaran ibaret kolay gelsin...
 
Kardeşim ustanı anlayabiliyorum. Seninle konuşunca sanki duvara konuşakmış gibi pekte bişey anlamıyacağını tahmin ederek hiç kendini yormak istemiyordur. Zaten öğretmeye hevesi olsa yaptığı işin ne olduğunu baştan söyler. Şimdi önemli olan senin teorik kısmı anlaman öğrenmen lazım. Elektirik makinaları dersi vardır. Bu konuda google yaz pdf şeklinde bir sürü dosya bulabilirsin. Üniversitelerin notlarını indir. Elektrik kavramını başta çok iyi anlaman lazım. Aktif, reaktif, görünür güc vb. kavramları öğrenmen lazım. Mesela bi vinç yapacaksın. Vincin hangi motoru kaç amperlik. Bunlara ne kaç amperlik sigorta bağlamalıyım, kaç amperlik motor koruma rölesi bağlamalıyım. Kullanacağım kablonun kesiti ne olmalı bunları önce bilmen lazım. Bunları öğrenirken eş zamanlı olarak kumanda devreleri hakkında bilgi topla. Anlamaya çalış. Anladığın zman al eline malzemelerini bi de el işciliği yap. Kendi yaptığın panoda arıza aramamalısın, yani kendinden o kadar emin olmalısın. Yalnız biraz hızlı olmalısın önünde sürekli kendini yenileyen, geliştiren bi sektör var. Bunları takip etmezsen sürekli yerinde sayarsın.
 
Mert n arkadaşımız mesleğimize yeni başlıyor. Bence azda olsa bişeyleri anlatmak lazım bazen kitaplar insanlara itici gelebiliyor malesef bilgiyi saklayan ustalarımızda örnekteki gibi mevcut işn aslı budur bıkkınlık hikaye. Forumda uzun zamandır geziyorum paylaşımdan çok öğütler almış haklı ve haksız yere yerini. İnsanların hazıra konmasına karşıyım fakat yeniyi eğitmenin ve meslek sevdirmenin şart olduğunu düşünüyorum. Konunu takip edersen gün içinde Panolarda kullanılan ana malzemelerle ilgili bir paylaşım atacağım mert kardeşim.
 
mert bana mail adresi gönderirsen hazırladığım dosyayı sana ileteyim dosya yükleme yetkim yokmuş malesef. Paylaşım sitesinde komik bi durum ama ne yapalım. :D
 
mert bana mail adresi gönderirsen hazırladığım dosyayı sana ileteyim dosya yükleme yetkim yokmuş malesef. Paylaşım sitesinde komik bi durum ama ne yapalım. :D

Merhabalar 20.10.2012 tarihinde bi arkadaşa panolar hakkında bir döküman göndermişsiniz,rica etsem banada mail atabilir misiniz? mail adresim:[email protected]
şimdiden teşekkürler,iyi çalışmalar
 
Teşekkür ederim yorum için. Haklısınız.Ben sadece ufak panolarda kullanılan 1-2 malzemenin yapısını öğrenmek istedim.

Şu an staj görüyorum ve usta pano yapıyor. Bir şey söylemiyor.Yılların verdiği bıkkınlıkla anlatmıyormuş.Sorarsanız söylerim,sormazsanız keyfiniz bilir diyor ve bilmiyorum ne yapacağımı.

Mert kardeş;

Ustan kısmen haklı, yılların bıkkınlığı değil öğrenmek isteyenlerin öğrenme azmine, ilgisine göre tavır takınmış. Hem işini yapıp hem de ders vermesi her zaman mümkün değil. Eğer bu meslekten ekmek yemek istiyorsan soracaksın, araştıracaksın, kendini mesleğine adayacaksın, yan mesleklerden (elektronik, sac işleri, tesviye vs..) az çok anlayacaksın, ustanın kuyruğundan ayrılmayacaksın, doğru ya da yanlış, meslekle ilgili ne yapıyorsa, ne diyorsa (beynine) kayda alacaksın, anlamadığını, kafana takılanı uygun bir zamanda sor ki kafanda konu ile ilgili soru işareti kalmasın, bir eksik/hatalı bilgi seni yanlış yola götürür.

Elektrik mesleği derya, deniz, her bir dalını öğrenmek bir ömür alabilir, mesleğin en geniş kullanıldığı alan; bir tesisin, fabrikanın, işletmenin şantiyesinde çalışarak zayıf akımdan yüksek gerilime, pano montajından tezgah bağlantısına, büro ve atölye aydınlatma, koruma, sinyalizasyon, haberleşme tesisat işlerini vs... yapar bilgi edinirsin. Bilginin bedelini eninde sonunda alırsın.

Öncelikle sana gerekli olanı öğrenmeye çalış, bu meslekte zaten ne kadar öğrenirsen, bilgi sahibi olursan, bilmediğin konu artar... Öğrenmek istediğin konu hakkında ciddi ol, laf olsun diye sorup, öğrendiğini unutacaksan, karşındakinin bilgisini sınamak için soruyorsan sakın haa.. Unutma ki veren el alan elden, öğreten öğrenenden üstündür. Merak ettiğini, öğrenmek istediğini her yerde araştır, yapılırken, uygulanırken gözlemle, imkanın varsa sen de (basitini bile olsa) yapmaya, uygulamaya çalış.

Son olarak ne yaparsan yap, işinde dürüst ol, yaptığın işi önce kendin beğen, önce senin içine sinsin, İşine hile (sakın) katma. Karşılıksız yardım et, birisi bir işi yaparken yardımcı olursan hem insanlık görevini yerine getirmiş olur, hem de öğrenirsin.

Mesleğinde ömür boyunca bereketli ve kazasız işler dilerim.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,133
Mesajlar
915,308
Kullanıcılar
449,849
Son üye
cagan20

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst