Kontaktör ile SSR arasındaki fark.

ysoner

Üye
Katılım
13 Eyl 2006
Mesajlar
15
Puanları
1
Yaş
39
arkadaslarher bırı 4 rezistanstan olusan 3 grup rezıstansım var.bunların ısı kontrolunu PID lı sıstemde yapıyorum.kontaktor yerıne ssr kullanabılırmıyım?malıyet acısından kontaktorle ssr arasındakı fark ne kadardır?bırde kontaktorlerın omru 9-12 ay arasında olabılıyor.ssr nın omru ne kadar olur?her grup 70 A akım cekıyor
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Güncel fiyatları bilmiyorum ama PID kontrol cihazının çıkışı lineer bir çıkış değilse yani 4-20mA değilse kontaktörler çok sık ve hızlı anahtarlama yapacağı için ömürleri pek uzun olmaz. SSR uygun şartlarda çalıştırılırsa uzun ömürlü olur.
SSR'ler çok iyi soğutulmalı ve hızlı sigortalarla korunmalıdır. Özel alüminyum soğutucuları vardır. Isı iletimini arttırmak içn bir pasta ile alüminyum gövdeye bağlanır ve alüminyum kanatları arasında havalandırmayı sağlamak için fan kullanırsan çok daha uzun ömürlü olur.
Çıkışlarında ise hızlı açma yapan tiplerde yüksek kısadevre kesme kapasiteli sigortalar kullanılmalıdır.
Bu yukarda saydıklarımı uygulamazsan emin ol ömürleri çok kısa olabilir.

Ben 2-3 sene önce fotek marka kullanmıştım birkaç problem yaşamıştım. Yakın zamanda Carlo Gavazzi marka kullandım sorun çıkarmadı. Şu an lazım olsa AEG markasının ürünleri kaliteli gözüküyor denemek isterdim.
 
Arkadaşlar merhaba volverine arkadaşım doğru söylemiş.Bizde elektrikli kurutma fırınlarında SSR kullanmaktayız.
Isıtıcı devrelerinde kontaktör kullanmak pek akıllı seçim değildir,çünkü ısıtıcılar devreye her giriş ve çıkşında çok fazla ark yaptığından kontak ömürleri uzun olmuyor.Bence SSR maliyeti kontaktöre nazaran biraz pahalı olabilir ama zaman dilimine bölersek SSR'nin maliyeti baya aşağı düşer.
İtalyan malı bir fırınımızda 11 senelik elektrikle çalışan kurutma fırını var,16 grup rezistansı 48 adet SSR (400V 50A ) ile kontrol ediyor.Üzerinden enfazla 8-10 adet SSR değiştirilmiştir.Bu fırın kontaktörlü olsaydı bırakın 8-10 kontaktörü bütün hepsi 8-10 defa değişirdi.Bilmem anlatabildimmi aradaki farkı :)
SSR'leri markası tam hatılıyamadım ama Selcid olabilir.
Carlo Gavazzi SSR kullandım fiyatı uygun ama SSR sızdırma yapıyordu onun için geri iade ettim,ama ıstıcıda kullanmadım.Hidrolik valf bobinlerini beslemelerinde kullanmıştım (24/24 DC 5A ) karşılaştığım problem valf bobini sızdırma voltajından dolayı çekili kalıyordu (11VDC civarında ).OMRON marka SSR ile değiştirdim yaklaşık 6-7 ay oluyor hiçbir prolem ile karşılaşmadım.
ysoner arkadaşım her bir grup 70A akım çekiyor demişsin her bir grubu bölerek 3 adet 400V 40A 'lik SSR takarsan sorunu çözersin ama her 3 SSR için 3x50A çabuk sigorta kullan iyi çalışmalar.
 
pıd sistemlerde oransal olduğu için çok hızlı açılp kapanır.kontaktör fazla dayanmaz.70 amperlik ssr biraz pahalıdır ama başın ağrımaz.kolay gelsin..
 
ssr herzaman kontaktöre göre daha iyidir.kontaktörlerde her açıp kapamada özelliklede açmada kontak blokları arasından kıvılcım çıkar.o kıvılcımlar aslında kontaklardan kopan yüksek sıcaklıktaki çok küçük parçacıklardır.dolayısıyla kontaktörlerde üreticilerinde kabul ettiği açma kapama sayısı gibi mekanik ömür vardır.ssr de böyle bir kısıtlama yok.fakat bunun dışında yine sürekli açma kapamalar olacağı için hattaki bağlantı noktaları iyi değilse zarar görebilir.sizin sisteme en uygun sistem oransal kontrol yani 3 adet yüksek güçlü tristör ve tristör sürücü kartından oluşan sistem.bu sistemde şebekeye ani hareketler yüklenmiyor.sıcaklık set değerine yaklaştığınız zaman sistem voltajı yavaş yavaş kısıyor yada açıyor.böylece ampermetreler ani haretler değil arad değerlerde alabiliyor.kontrol hassasiyetide çok iyi.biz genelde bu sistemi kullanıyoruz tavsiye ederim
 
kesinlikle ssr kullanmalısınız carlo gavazzi- celduc -marka önerebilirim
 
arkadaşlar doğru söylemiş kontaktör kullanırsa kontaklar bu açma kapamaya fazla dayanamıyor ve solid state röleler biraz daha maliyetli olsa bile emin ol uzun vadede kontaktörlere nazaran karlı çıkacaksın...marka konusunda da akım değeri 70 A diosan yüksek akımlı ssr kullanman gerekiyo ve sana söyleyeceğim tek marka var o da Norton markasının GOLD serisini kullan..sadece ssr üzerine bi marka biz 169 amper geçen fırında 300A trifaze ssr kullanıyoruz ve tıkır tıkır çalışıyor..istersen teknik açıdan da yardımcı olurlar...
 
ssr sıvı seviye rölesi demektir
sıvı seviyesini ayarlamak için kullanılır
 
PID çalışan ısıtıcılarda daha önce kontaktör kullanıyorduk ssr ye geçtik fakat ısıtıcılar sarsıntılı yerde çalıştığı için kısadevre olayı sık oluyor ve ssr de kısadevre oluyor kontaktörden daha fazla ssr değiştiriyoruz.
 

Benzer Konular

Forum istatistikleri

Konular
128,149
Mesajlar
915,467
Kullanıcılar
449,888
Son üye
kalemx

Yeni konular

Geri
Üst