ASENKRON MOTORDA TORK KONTROLÜ

norm

Üye
Katılım
1 Nis 2008
Mesajlar
2
Puanları
1
Yaş
39
Bir asenkron motorun hem hızını hemde tork kontrolünü nasıl yapabilirim, teşekkürler..
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Bunu asenkron motor sürücüleri kullanarak yapabilirsiniz. Bu sürücüler motora giden gerilimi arttırınca, frekansı da arttırarak V/f oranını sabit tutacak şekilde çıkış gerilimi üretirler. Hız düşürülmek istendiğinde gerilim ile birlikte frekans da düşer.
 
Bunu asenkron motor sürücüleri kullanarak yapabilirsiniz. Bu sürücüler motora giden gerilimi arttırınca, frekansı da arttırarak V/f oranını sabit tutacak şekilde çıkış gerilimi üretirler. Hız düşürülmek istendiğinde gerilim ile birlikte frekans da düşer.

sayın cem beyin söylediği ile sadece hız kontrolü yapılabilir. hem hız kontrolü hemde tork kontrolü yapmak için özel sürücüler mevcut benim kullandıgım omron marka ve medel marka sürücülerde bu özellikler var. bu firmalara bu konu hakkında görüşebilir ve yardım alabilirsin.
 
Hız değişirken momentin sabit kalması için, anlattığım yöntem kullanılır. Asenkron motorun moment ifadesini incelerseniz (oldukça uzun bir ifade, şimdi buraya yazmayalım), payda V, paydada ise f vardır. V/f oranı korunursa, her hız değeri için moment de sabit kalır.

Moment kontrolünden kastım, momentin sabit kalması idi, yanlış anlaşılmasın. Eğer frekansı değiştirmeden sadece gerilimi değiştirseniz(mesela sadece varyak kullanarak) bu durumda hız artar ancak moment sabit kalmaz. Ayrıca motorda akıma bağlı olarak doyma oluşabilir. Harmonik oluşturur, sarsıntılı çalışır vs...
 
önce tork kontrolü yapacağınız motorun cinsi ve gücünü belirtmeniz gerekirdi diye düşünüyorum. Ne kadar bilgi verirseniz o kdr sade ve doğru cevaplar alırsınız. Siemens in masterdrive inverterleri tork kontrolü yapabilmekte.
 
Siemens mm440 ve daha başka pek çok marka cihaz tork kontrolu yapmaktadır. Her sürücüde bu özellik yoktur.

Tork kontrolunda amaç, motorun tork üreten akımını sabit tutmaktır. Motorun tork üreten akımıyla kendi kullandığı mıknatıslama akımı arasında vektörel bir ilişki olduğundan cihazın vektör kontrollu olması gerekir.

Yükte çalışma esnasında motorun hızı, ihtiyaç duyulan torka göre değiştirilir. Yani motor hızı sabit değildir, gerekli torka göre otomatik olarak ayarlanır. Örneğin sarıcı motorunda hat gerginliğini sabit tutmak için kullanabilirsiniz.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,128
Mesajlar
915,266
Kullanıcılar
449,843
Son üye
hvncrblt

Yeni konular

Geri
Üst