Otomasyon Nedir?

!Rf4N

Üye
Katılım
20 Ara 2008
Mesajlar
79
Puanları
1
Arkadaşlar otomasyon nedir?
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Endüstride kolay ve güvenilir üretim ve yönetimi, temelde prosesin doğru işletilmesi ve her adımında kontrol edilmesiyle mümkündür. Bu şekilde bir prosesi planlarken, daha az insan gücü ile daha kontrollü ve kaliteli üretim için en iyi yardımcımız otomasyon olacaktır.Otomatik kontrolün endüstride ilk yerleşmeye başlıdığı tarihte pekçok sistem rölelerle veya özel olarak tasarlanmış elektronik kartlarla kontrol ediliyordu. Bu sistemlerin çok maliyetli olması yanında karmaşık yapısı, arıza takibinin zorluğu ve yeni teknolojik gelişmelere açık olmaması gibi daha birçok sorunuda beraberinde getirmekteydi. Aynı zamanda reçete işleme, veri toplama, değerlendirme ve raporlama özelliklerinde yoktu. İşte bu nedenlerden dolayı PLC'ler (programlanabilen konroller) ve Scada (veri tabanlı gözetleme ve kontrol sistemeleri) doğdu.


Ancak gelişen teknoloji beraberinde yeni sorunlarda getiriyordu. Bunlar teknolojinin hızına ayak uyduramayan sistemlerdi. Yedek parça bulamadığı için çöpe atılan sistemler, her biri otomatik çalıştığı halde birbirinden habersiz ve kontrolsüz çalışan makina grupları, işletmeleri büyük maliyetler gerektiren yeni arayışlara sürüklemekteydi.
 
Otomasyon, bir işin insan ile makine arasında paylaşilmasıdır. Toplam işin paylaşim yüzdesi otomasyonun düzeyini belirler. İnsan gücün yoğun olduğu otomasyon sitemleri yarı otomasyon, makinenin yoğun olduğu sitemlerde tam otomasyon olarak adlandırılırlar.Sanayi devriminin başlangıcının aksine yakın geçmişimizde üretmek tek başına yeterli olmaktan uzaklaştı.Tüm dünyanın açık bi pazar haline geldiği rekabetçi koşullarda üreti;hızlı,standart,güvenli,nihayet verimli kılmak,bir zorunluluk haline geldi.Endüstride bu zorunluluğun karşılığı şüphesiz ki otomasyondur.


Otomasyon’un Avantajları Ve Dezavantajları Nelerdir ?


Örneğin bir fabrikada kullanılan otomasyon sistemini göz önüne alacak olursak. Burada her şeyin esnek ve kontrol edilebilir olması yöneticinin işine gelmektedir. Çünkü bilgisayar ekranında sisteminin işleyişini eğer varsa arızanın yerini, üretilen ürün miktarını v.b. fabrikayı ilgilendiren bir çok bilgilere erişim ve kontrol kolaylığı vardır.


Bu faydalarda fabrika sahibine zaman, kalite, maliyet, hız ve kar olarak geri dönmektedir.


Bu sistemlerin en büyük dezavantajı ilk kurulumunun çok maliyetli oluşudur. Bu maliyet de uzun vadede çoğu otomasyon sistemlerinde kendini amorti etmektedir. Bir diğer zararı ise fabrikalara giren bu otomasyon sistemleri fabrika çalışanlarının sayısında azalmaya sebep olmaktadır.
 
yani otomasyon elektrik mantıgına göre plc den ve scada gibi ürünlerden mi oluşuyor.? mesela bir otomasyon için örnek bir devre nedir
 

Forum istatistikleri

Konular
128,163
Mesajlar
915,589
Kullanıcılar
449,927
Son üye
yusuf2023

Yeni konular

Geri
Üst