şamandıra kumanda devresi

Katılım
26 Ağu 2008
Mesajlar
337
Puanları
1
Yaş
39
değerli arkadaşlar elimde 1adet bir açık bir kapalı kontağı olan bir kontaktör ile 1adet kapalı ve açık kontağı ola nbir zaman rölesi ile bir adet bir açık ve kapalısı olan bir sınır anahtarım var. şu an ben sadece sınır anahtarı ile şamandıra devresini çalıştırıp kuyudaki suyu dışarı atıyorum. fakat sınır anahtarının açık ve kapalı kontakları arasındaki süre suyu boşaltma zamanına yeterli olmuyor.istiyorumki sınır anahtarının süresi bitince zaman rölesi devreye girsin bir müddet daha çalışıp motoru devreden çıkarsın. tekrar kuyuya su dolunca aynı işlemi tekrarlasın. fakat işlem sona erince zaman röleside devreden çıkacak. sagılarımla.
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Bizim buralarda olan bir devreden bahsedeyim,kuyuya devre yapmışlar panodaki stobun bir ucunu zaman rölesinin kapalı kontağından geçirmişler adam starta bastıktan yarım saat yada bir saat sonra zaman rölesi sistemi durdurabiliyor,buna benzer bir sistem yapabilirsin
 
Bu bır uzmanlık sorusumu, yardımmı ıstıyorsunuz. Şamandra sıstemlerınde, alt ve ust sınır dip üzerındekı düğmelerle ayarlanıyor. Ayrıca, Sıvı Sevie Rölelerınde, alt ve üst seviye limitleri elektrod seviyelerı ielede ayarlanıyorken böyle bır seye neden gerek duydunuz..
 
değerli zeybek usta biz sorunu çözemediğimizden bilen dostlardan yardım istedik.sistemde sıvı seviye rölesi yok. elimde olan malzemeleri yazdım. sorunuz olursa cevaplarız teşekkür ederim. saygılarımla.
 
sınır anahtarı dediğiniz şey, piyasada flatör diye tabir edilen şey midir?
Eğer öyleyse, flatörün arkasında, kablo buyunca hareket edebilen,silindirik bir ağırlık vardır.O ağırlığın yerini eğiştirerek , çalışma zamanını kontrol edebilirsiniz.
 
değrli mustafa usta sınır anahtarı dediğim açık ve kapalısı olan nihayet şalteri yani swiç kullandık.
 
peki sınır anahtarı kuyunun üst seviyesinde mi?alt seviyesinde mi? ya da yüksekliğini ayarlama şansınız var mı?
Anladığım kadarıyla, suyun içinde bir şamandıra var,şamandıra yukarı kalktığında,sınır anahtarına dokunuyor.Öyle mi?
 
sn zeybeğin önerileri benim içinde geçerli fakat elinizdeki malzemelerle yapmak istiyorsunuz ve buna göre bir tavsiyede bulunmak istiyorum.

1)limit anahtarınızın faz çıkışını kontaktör bobinine (A1 e bağlayın). A2 notre
2)Motora start veren kontaktörünüzün normalde açık kontağını zaman rölesine bağlayın.
3)Zaman rölesinin normalde açığınıda limit faz çıkışına paralel bağlayın.

Bu bağlantıda ne olur bir irdeleme yapalım;
Limit anahtarı devreye girdi diyelim su yükseldi. A1 üzerinden kontaktör enerjilendi ve motor start aldı. Kontaktör enerjilenince normalde açığını kapalı yaptı ve zaman rölesi devreye girdi. Zaman röleside ayarlanan süre bitinceye kadar limit anahtarı devreden çıksa dahi motorun A1 ucuna faz sağlar.
 
evet mustafa ustam aynen dediğiniz gibi sınır anahtarı kuyunun üst seviyesinde evet yüksekliği ayarlama şansım olabilir. konuyu anladığınıza eminim teşekkürler.
 
değerli green yücel kardeşim dediğiniz doğru ama zaten sorun burda başlıyor. ben zaman rölesinin enerji altında kalmasını istemiyorum. zaman rölesi bir yanarsa kuyuda olan başka motorlarda harap olur. saygılarımla.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,159
Mesajlar
915,550
Kullanıcılar
449,915
Son üye
eylulllll33

Yeni konular

Geri
Üst