Kovalı Elevatör Otomasyonu

Katılım
29 Ara 2009
Mesajlar
4
Puanları
1
merhaba sn.üyeler,
kovalı elevatörün işletilmesi için gerekli kontroller neler olmalıdır.

daha önce uygulanmış bir elevatör otomasyonunda kullanılan malzeme listesi elimde mevcut.

bu malzemeleri internette araştırdım ve ne olduklarını biliyorum..

1 - Alt doluluk seviye sensörü ( AD 311 )
2 - Endüktif Sensör ( NJ5-18 )
3 - Kontrol Merkezi ( MS24-112 )
4 - Yaklaşma Sensörü ( Bi15U-CP40 )

alt doluluk seviye sensörü 1 adet gergi tamburu hizasında kullanılıyor.
yaklaşma sensörü gergi ve tahrik gövdelerinde bant kılavuz rolelerine bağlı 4 adet,
endüktif sensör ki sanırım bu devir bekçsi oluyor iki adet gergi ve tahrik millerinde kullanılmakta..

Gelgelelim benim sorum Kontrol ünitesinin hangi sensörden sinyal aldığını bilmiyorum..
Devir bekçisinden mi yoksa yaklaşma sensöründen mi ?
ve kontrol merkezi 1 adet yeterli midir yoksa sensör adedi kadar kontrol merkezi almak gerekir mi ? misal 4 tane yaklşama sensörü var tüm sinyalleri paralel olarak bir tane kontrol ünitesine girsem yeterli olmaz mı ?
farklı otomasyonculardan farklı cevaplar aldım kafam biraz karıştı açıkçası..

yorum ve önerileriniz için teşekkür ederim.
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
uygulamana göre istediğin gibi kullanabilirsin istersen seri olarak getirip tek sinyal olarak devreyi kesersin istersen ayrı ayrı alıp arıza bilgisi olarak gösterirsin senin tercihine kalmış kolay gelsin
 
her uygulamaya gore degısır basıt olan sv sekıldedır start ta bas elevator calısır urunu makınanın ustundekı hazneye bosaltır hazne dolunca kapasıtıf swıtch bır roleyı ceker o rolenınde kapalısından elevator kontaktoru calıstırılmıstır role cekınce elevatorde durmus olur...ınduktıf swıtch dozerlı sıstemlerde dozer stop ıcın kullanılır
alt doluluk sensorude mesala urun bıttı ama asagıdakı sıstem hala calısır haznede urun olmasada makına calısmaya dewam eder ıste haznede urun bıttıgı zaman butun sııstem kople durur alt dolum sensoru bır rolenın acıgından sıstemı kontrol eder urun bıtınce sınyal gonderır we role kontagını bırakır sıstemm ıptal olurbuyuk ıhtımal ambalaj paketleme sıstemınden bahsedıyorsun...
 
değerli arkadaşlara ilgilerinden dolayı teşekkür ederim.

kısaca elevatörlerin yapısından bahsetmek gerekirse
bir elevatörün bölümleri ekli resimde gösterilmiştir :

elevatörün çalışma prensibi alttaki resimde gösterildiği gibi; elevatörlerde yığma malzeme (kum vb.) bir çekme elemanına ( benim örneğimde lastik bant ) bağlı kovalar içinde taşınır.Lastik bant üst kısımda tahrik tamburu tarafından tahrik edilirler.Gergi tamburu yüksekliğinde dökülen malzeme yukarı taşınarak ilerleyen yönde boşaltılır.

tahrik tamburuna sırasıyla motor-hidrolik kaplin-redüktör ve elastik pernolu kaplin ile güç iletilmektedir.

diyaframlı alt doluluk seviye sensörü malzemenin herhangi bir sebepten aşağıda birikmesiyle kritik seviyeye geldiğinde sinyal üreterek elevatörün malzeme giriş ağzını kapatarak burada doluluk olmasını engeller.
yaklaşma sensörü; lastik bant tambur üzerinden kayarak çıkmaya yakın bir kritik noktaya geldiğinde sinyal üreterek bandın tamburdan çıkmasını önlemeyi sağlayacak.
Endüktif Sensör tahrik tamburu ile gergi tamburu devir oranlarını kontrol edecek.Tahrik tamburu zaten motordan devir aldığı için hidrolik kaplinin kontrolünü yapmış olur.Gergi tamburu ise lastik bantla tambur arasındaki sürtünme kuvvetiyle döndürülmekte olduğundan bandın ıslak olması veya lastik bandın kopmuş sıkışmış olması nedeniyle dönmüyor yada farklı hızda dönüyor olabilir.

anlamadığım konu kontrol merkezinin ne amaçla kullanıldığı..
endüktif sensörden mi yoksa yaklaşma sensöründen mi sinyal alması gerekir?
 
kontrol merkezinden kastın nedir kova sayıcımı yoksa plc mi bende bunu anlamadım genelde elevatörlerde kova sayıcı dediğimiz endüktif sensörle puls sayan cihazlar vardır bunun yerine kendinde endüktif sensör ile kovaların hareketini plc yada benzeri elektronik devre ile takip edebilirsin kontrol merkezi ile ilgili açıklama yapasan yardımcı olmaya çalışırım
 
ilk mesajımda verdiğim enstrüman listesini, evvela montajını yaptığımız aumund marka elevatörün içeriğinden kopyalayıp yazmıştım.kontrol merkezi ile ilgili benimde bir fikrim yok.
turck marka MS24-112R20-250UC kodlu bir ürün.bunun nerde ve nasıl kullanıldığını bende bilmiyorum.yalnız sistemde kova sayacı kullanmayacağız.
 
MS24-112R20-250UC bahsettiğin kontrol merkezi zaten kova sayıcı ünitesi eğer kova sayıcı kullanmayacaksan ihtiyacın yok
 

Ekli dosyalar

  • MS24-112-R.pdf
    223.2 KB · Görüntüleme: 15
Kardeş eğer elinde bu iş için tasarlanmış bir cihaz (adına kontrol merkezi dediğin) yoksa,
Yapman gereken iki şey var... Neticede topu topu bir motoru kontrol edeceksin.
1- Devir bekçisi ve kapasitif sensörü seri bağlayıp bir rölenin çekmesinde kullanacaksın, starttan yonra yukardaki hazne dolduğunda yada sıkışma gibi devirde düşme yaşandığında röle bırakarak motoru durduracak. (Bu durumda her seferinde yeniden start vermen gerekir).
2-Bir tane Siemens Logo al küçük bir programla ister otomatik ister manuel çalıştırırsın..
Otomatikten kasıt: Starta bir kez basarsın, Stopa basmadığın sürece kendisi sürekli yukardaki hane dolunca durur boşalınca tekrar çalışır (Yalnız bunu için iki adet kapasitif seviye sensörü olması daha sağlıklı olur. Alt ve üst seviye için). Zaten senden istenende budur.
Yada tam tersi yukarda bir yeri doldurmazda, malzemeyi aldığı yerdeki malın varlığına yokluğuna göre otomatik çalışır.
 
ilk mesajımda verdiğim enstrüman listesini, evvela montajını yaptığımız aumund marka elevatörün içeriğinden kopyalayıp yazmıştım.kontrol merkezi ile ilgili benimde bir fikrim yok.
turck marka MS24-112R20-250UC kodlu bir ürün.bunun nerde ve nasıl kullanıldığını bende bilmiyorum.yalnız sistemde kova sayacı kullanmayacağız.
kontrol merkezi devir bekçileri için kullanılır her biri için ayrı bir çevirici kullanman gerekmekte, yaklaşım sensörü için herhangi bir çevirici kullanmana gerek yok 24v veya 220v olarak çalışır yaklaşım sensörünü ister seri dolaştırıp tek sinyal alırsın istersen tek tek sinyal alabilirsin ancak 24v yaklaşım sensörlerinde seri bağlantıda sıkıntı oluyor seri bağlayacaksan röle ile yapman daha sağlıklı olacaktır. bu arada verdiğin bilgiler elevatörün lastik bantlı olduğunu belirtiyor zira zincirli elevatörlerde yaklaşım sensörü olmaz
 

Forum istatistikleri

Konular
128,179
Mesajlar
915,658
Kullanıcılar
449,940
Son üye
yavuzturan

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst