2 switch ve bir röle ile mühürleme

oyenilmez

Üye
Katılım
7 Şub 2007
Mesajlar
23
Puanları
1
Yaş
39
arkadaşlar selamlar,

forumda mühürleme ile ilgili bütün konuları okudum fakat bir türlü yapamadım.
şu anda elimde iki adet switch ve bir adet schrack marka 12V röle var.

yapmak istediğim de switchlerden birine basılıp çekildiğinde röleden akım geçsin ta ki diğer switche basılıncaya kadar. diğer switche basıldığında da akım kesilsin ta ki diğer switche basılıp çekilinceye kadar.

Şöyle ki yapmak istediğim belli bir aralıkta sürekli gidip gelen bir sistem yapmak.

Acil yardımlarınızı bekliyorum,

saygılarımla
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
dikkatle incelerseniz sonuca gidersiniz.Çalışmalarınızda başarılar dilerim.
 
ilginiz için çok teşekkür ederim...

bunu tek röle ile yapma şansım yok mudur acaba?

saygılarımla
 
Devrede zaten tek röle kullanılmıştır,13,14 kontak numaralı mühürleme kısmındaki eleman röle değildir,kullanılan rölenin açık kontağıdır.Size sadece start ve stop işlemını nasıl yapacağınızı gösterdim,bunu kafanızdaki devreye uyarlayabilirsiniz diye düşündüm.
 
bilgisiziliğimi bağışlayın ama şöyle izah etmek isterim,
röleye enerji vermediğimde ve ölçü aleti ile temas var mı diye baktığımda, temas gözüküyor.
enerji verdiğimde ise temas kalkmış gözüküyor. Bu durum bir handikap olur mu gönderdiğiniz sistem için?
 
Röle üzerinde A1-A2 12V enerjinin verileceği bobin uçlarıdır.Bunlar haricinde röle üzerinde yardımcı kontaklar bulunmaktadır.Bunlar normalde açık ve normalde kapalı kontaklardır.

Sonu 1 ve 2 rakamları ile biten 21-22 gibi kontaklar,normalde kapalı kontaklardır.Yani röle enerjisiz haldeyken ölçü aletiyle test ederseniz bu iki kontak arasında geçiş gözükür,röle çekince ise bu geçiş ortadan kalkar.

Sonu 3 ve 4 rakamları ile biten 13-14 gibi kontaklar ise normalde açık kontaklardır.Röle enerjisiz haldeyken ölçü aletiyle test ederseniz bu iki kontak arasında geçiş göremezsiniz,röle enerjilenince ise geçiş sağlanmış olur.

Burdanda anlıyacağınız gibi yüksek ijtimalle siz kapalı kontağı test ediyorsunuz.Ve bu bir handikap değildir.
 
sanırım ben beceriksizliğimden bu işi halledemedim...

herşeyi yapmama rağmen switch switche basıp çektikten sonra herşey eski haline dönmekte...
 
sanırım benim rölelerimde bir sorun var...
24 ve 14 nolu normalde açıkolan kontaklar enerji verdiğimde kapanmıyorlar.
fakat kafamı kurcalayan nokta elimdeki 3 rölede de mi aynı sorun var?
 
Sayın oyenilmez;
Diğer açtığınız anahtar konusundaki en son mesajınız da başınızın sıkıştığını yazmışsınız,size gönderdiğim çizimin altında e-mail adresim ve telefon numaram var,ekleyin halledelim bu işi.Daha sonra çözümüde forumda yayınlarız başkalarıda görür.Özelden yazmak isterdim ama mesaj limitini doldurmadığımdan yazamadım,hoşçakalın.
 
Sn kumandacı,
aklıma son bir yöntem geldi onu denedikten sonra sanırım sizi rahatsız etmekten başka çarem kalmıyor.yöntemim de şu şekilde,
öncelikle yapmak istediğim oto antenine giden 12V anten açma gerilimini belli bir aralık arasında açıp kapatmak, bunu da normal sürgülü anahtar ile yapmayı düşündüm. Şöyle ki
anten yukarı doğru hareket ederken sürgülü anahtar hareketli kısıma bağlanacak ve üst ölü noktaya geldiğinde bir tırnak yardımıyla anahtar off konumuna geçecek (anahtar hareketli tırnak sabit) daha sonra gerilim kesildiğinden anten otomatik olarak aşağı doğru inmeye başlayacak, alt ölü noktaya da bir tırnak koyulacak ve anten aşağı doğru hareket ederken alt ölü noktada tırnak anahtarı on konumuna getirecek ve bu böyle sürüp gidecek.

Düşündüğümde çalışmaması için bir sebep görmüyorum, tek sorunum pazar günü bir yerden 3 adet sürgülü anahtar bulmak, onu da halledersem sorun kalmayacak inşallah.

ilginiz ve yardımsever yaklaşımınız için çok teşekkür ederim,

saygı ve sevgilerimle
 

Forum istatistikleri

Konular
128,126
Mesajlar
915,244
Kullanıcılar
449,839
Son üye
Qkay

Yeni konular

Geri
Üst